Bolehkah Meroyan Berlaku Lama Selepas Bersalin?

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 29/11/2019 . 2 minit bacaan
Share now

Masalah meroyan sebenarnya merupakan antara komplikasi utama kehamilan, dengan 1 daripada 5 wanita menghadapinya. Walaupun pemahaman masyarakat tentang gangguan psikologi ini kian bertambah baik, masih ramai yang tidak tahu bilakah meroyan mungkin tercetus pada para ibu.

Anda mungkin menjangkakan simptom meroyan muncul sejurus selepas kelahiran. Tetapi tidak semua wanita yang mempunyai masalah Perinatal Mood and Anxiety Disorder, PMAD atau meroyan mengalami simptomnya sejurus selepas melahirkan. Sesetengah simptom bermula dalam setahun hingga lapan belas bulan selepas kelahiran terutamanya sewaktu perubahan hormon. Wanita ini juga mungkin mempunyai simptom yang berterusan yang tidak didiagnosis atau tidak dirawat dan dibawa ke kehamilan berikutnya.

Bilakah meroyan mungkin tercetus?

Masalah meroyan sebenarnya bukan sahaja berlaku selepas kelahiran. Ia boleh berlaku sewaktu kehamilan atau dalam waktu selepas kelahiran, terutamanya semasa perubahan hormon yang signifikan.

Waktu perubahan hormon yang ketara tentulah sewaktu kehamilan, bersalin, dan beberapa waktu lain yang selalu dilupakan ialah ketika wanita tersebut datang haid kali pertama selepas bersalin, sewaktu melakukan pencegahan kehamilan dengan hormon dan sewaktu berhenti menyusu. Ketiga-tiga waktu ini adalah waktu peralihan hormon yang ketara.

Jika wanita tersebut hanya berhenti menyusu setelah dua tahun, bererti berlaku perubahan hormon yang ketara pada waktu tersebut juga. Jadi, wanita tersebut berisiko mengalami masalah kemurungan atau meroyan dalam bentuk lain (keresahan, obsesif kompulsif, psikosis dll) dua tahun selepas bersalin!

Mengapa wanita tidak mendapatkan rawatan?

Salah satu punca wanita tidak mendapatkan rawatan ialah kerana kurang maklumat atau kurang pengetahuan mengenai masalah ini. Mereka mungkin berfikir jika simptom-simptom tidak bermula dengan segera bererti ini bukanlah masalah meroyan. Contohnya pesakit mungkin berasa murung, kerap menangis, mudah marah kepada suami, rasa serba tidak kena sewaktu bayi sudah berusia 4 bulan.

Wanita yang mendapati simptom lewat mungkin tidak mengenal pasti simptom sebagai kecelaruaan mood dan keresahan perinatal. Mereka mungkin menganggapnya sebagai keletihan semata, dan tidak mendapatkan rawatan kerana memperkecilkan simptom yang mereka hadapi.

Satu lagi halangan ialah rasa malu terhadap ketidakmampuan diri menguruskan bayi dan pasangan terutama jika ini adalah perubahan besar dalam personaliti dan keupayaannya. Wanita tersebut juga mungkin tidak merasa selesa bercakap dengan rakan-rakannya tentang kesedihannya apabila rakannya semua bercakap tentang kegembiraan mereka menghadapi waktu selepas mempunyai bayi.

Bagaimana mendapatkan bantuan?

Setiap ibu bapa mungkin merasa tertekan dan penat, tetapi mereka boleh membezakannya dengan keadaan yang lebih serius melalui kekerapan, intensiti dan tempoh masa perasaan tersebut berlangsung.

Jika ia berterusan, jika tempohnya lebih panjang, dan emosi anda lebih dalam daripada biasa, ini mungkin menunjukkan tanda amaran. Contohnya anda mungkin berasa terlalu tertekan sehingga tidak mahu keluar daripada rumah atau tidak membenarkan orang lain menyentuh anak anda.

Sebaik sahaja seorang wanita telah mengenal pasti diri mereka mungkin mengalami masalah PMAD, dapatkan bantuan professional. Namun, satu masalah yang harus anda adalah tidak semua doktor dilatih untuk mengenal pasti masalah PMD, lebih-lebih lagi jika anda mengalami simptomnya setelah beberapa bulan bersalin. Oleh itu, pastikan anda menghubungi ahli terapi yang pakar dalam bidang ini. Anda juga boleh menyertai kumpulan sokongan dalam talian.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy
Rujukan

Baca juga:

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Cuba Sensitif, Golongan OKU Juga Berdepan Dengan Cabaran Mental, Sokongan Kita Bawa Perubahan!

  Hidup dengan kecacatan, fizikal atau intelektual, mampu mempengaruhi kesejahteraan seseorang yang mengalaminya, malah kesihatan mental tidak terkecuali.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Gaya Hidup Sihat, Kesihatan Mental 03/12/2020 . 3 minit bacaan

  Penyakit Tak Mengenal Jantina, Ada 7 Sakit Orang Perempuan Boleh ‘Hinggap’ Pada Lelaki

  Ramai sering menganggap penyakit seperti kanser payudara dan osteoporosis adalah eksklusif untuk mereka yang bergelar wanita.Walau bagaimanapun...

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Gaya Hidup Sihat, Kesihatan Lelaki 03/12/2020 . 3 minit bacaan

  Stres Kena WFH? Apa Kata Letakkan Indoor Plant, Ada Kebaikan Untuk Kesihatan Tau!

  Kualiti udara punca masalah pernafasan seperti asma. Untuk membantu menapis udara, anda boleh meletakkan pokok dalam rumah bagi mengembalikan kualitinya.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa

  AWAS, Ada 7 Bahaya Jika Terlebih Tidur, Boleh Sampai Hilang Nyawa!

  Tidur malam berkualiti baik untuk proses pemulihan tubuh. Tapi wujud masalah kesihatan jika tidur berlebihan. Tak percaya? Hello Doktor ada penjelasannya.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Gangguan Tidur, Tidur Berkualiti 26/11/2020 . 3 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  kesan tabiat buruk pada wajah

  Tak Guna Membazir Beli Produk Anti Penuaan Mahal-Mahal Jika Masih Buat Tabiat Ini…

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Diterbitkan pada 22/01/2021 . 3 minit bacaan
  tahun baharu

  Memori Tahun 2020, Ini 5 Pengajaran Yang Tidak Boleh Dilupakan

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 23/12/2020 . 3 minit bacaan
  kebaikan urutan

  Jom Belajar Cara Urut Si Manja, Manfaat Bukan Untuk Bayi Saja, Tapi Juga Untuk Emosi Ibu

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 18/12/2020 . 3 minit bacaan
  reaksi janin saat ibu menangis

  Ibu Hamil Alami Tekanan? Hati-hati, Jika Kesihatan Mental Tak Dijaga, Ada Risiko Pada Janin Nanti

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 10/12/2020 . 3 minit bacaan