Anak Mengalami Fobia Sosial, Bagaimana Membantunya?

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 16/07/2020 . 4 minit bacaan
Share now

“Dalila, kenapa tak nak kawan dengan Mia, dia kan budak baik”?, kata seorang ibu kepada anaknya kerana dia mendapati si kecilnya itu sangat malu untuk berkawan dan bermain bersama rakan seusianya itu. Bagi ibunya, ia mungkin satu perkara biasa. Namun, ia sewajarnya tidak dibiarkan begitu sahaja kerana anaknya itu mungkin mengalami fobia sosial.

Apakah yang dimaksudkan dengan ini? Jom kita ikuti artikel untuk mengetahui mengenainya dengan lebih lanjut!

Apa itu fobia sosial?

Jika anak anda seorang yang aktif dan ceria di rumah tetapi berubah menjadi pasif dan pendiam setiap kali berada di luar bersama masyarakat, anak anda berkemungkinan mengalami kondisi kesihatan yang dipanggil fobia sosial. Fobia sosial atau Social Anxiety Disorder ini merupakan satu kondisi kesihatan yang mengakibatkan perasaan tidak selesa atau takut untuk bersosial bersama individu di sekeliling mereka.

Kondisi kesihatan yang membimbangkan ini sebenarnya didalangi oleh perasaan takut individu pengalaminya yang terlebih dahulu sudah memikirkan setiap kemungkinan yang bakal terjadi sekiranya mereka mula bersosial. Ketika itu, perasaan takut dan malu yang melampau akan membuatkan mereka hilang keyakinan untuk berinteraksi dengan individu lain lantaran malu mengeluarkan pandangan mereka serta takut menerima pendapat individu lain.

Kanak-kanak yang mengalami kondisi ini cenderung untuk bersendirian dan tidak mempunyai ramai kawan yang seusia dengan mereka. Disebabkan itu, kondisi ini malangnya akan menjejaskan prestasi akademik, keyakinan diri serta hubungan sosial mereka bersama individu yang berada di sekeliling mereka. Oleh itu, sesuatu perlu dilakukan bagi membendung permasalahan ini daripada meruncing dengan lebih teruk.

fobia

Apakah yang ibu bapa boleh lakukan?

Demi mengelakkan kondisi ini daripada berlaku, ibu bapa perlu memainkan peranan penting dalam memastikan anak mereka terhindar daripada masalah ini sekali gus memastikan kehidupan sosial mereka yang lebih terjamin. Berikut merupakan beberapa tip yang ibu bapa perlu terapkan kepada anak-anak dalam usaha mengatasi fobia sosial:

#1. Cognitive reframing

Cognitive reframing ini merupakan satu teknik psikologi yang mampu menukarkan pandangan atau pendapat daripada perspektif yang negatif kepada yang positif. Kebanyakan kanak-kanak yang mengalami fobia sosial ini selalunya akan membayangkan senario terburuk yang bakal terjadi sekali gus menyebabkan mereka bertindak balas secara keterlaluan. Mereka juga selalu beranggapan bahawa individu lain memandang serong terhadap mereka.

Pemikiran seperti ini seharusnya ditukar dan dipandang daripada perspektif yang berbeza. Anda perlu mengajar anak anda untuk memandang positif setiap perkara yang berlaku terhadap diri mereka.

Sebagai contoh, sekiranya anak anda mengadu kepada anda berkenaan guru yang memarahi mereka kerana mendapat gred yang teruk di sekolah, anda boleh menenangkan mereka dan menegaskan bahawa sudah menjadi tugas guru sekolah untuk mengajar anak muridnya sehingga mereka berjaya. Ini akan membuatkan mereka berasa lebih positif lantas meningkatkan keyakinan diri mereka.

#2. Ajar anak anda untuk bertenang

Kanak-kanak yang mengalami fobia sosial ini akan mudah berasa gemuruh setiap kali mereka cuba berhadapan dengan masyarakat untuk bersosial. Sebagai langkah mengatasi perasaan ini, anda boleh mengajar anak anda untuk bertenang. Berikut merupakan beberapa teknik untuk mencapai ketenangan yang sangat diperlukan:

 • Menarik nafas sedalamnya. Ini merupakan teknik yang paling asas dan mudah untuk dilakukan. Teknik ini akan menenangkan degupan jantung serta pernafasan ketika sedang gemuruh. Oleh itu, anda perlu ajar anak anda cara melakukan teknik ini dengan sebetulnya iaitu menarik nafas sedalamnya dan hembuskan nafas tersebut secara perlahan-lahan.
 • Merelakskan otot. Ketika sedang gemuruh, otot-otot akan menjadi tegang. Oleh itu, anda perlu mengajar anak anda  untuk merelakskan otot mereka. Sebagai contoh, ajar anak anda untuk menggengam tangan dengan kuat kemudian lepaskan dengan perlahan-lahan. Ini akan membuatkan otot menjadi lebih relaks.
 • Mengalih perhatian mereka. Kanak-kanak yang mudah berasa gemuruh tatkala ingin bersosial perlu dialihkan tumpuan mereka. Anda boleh bercerita dengan mereka apa-apa sahaja cerita yang dapat mengkhayalkan mereka sekaligus membuat mereka lupa akan perasaan gemuruh mereka. Ini sekali gus dapat membuatkan mereka lebih selesa dan yakin untuk bersosial.

#3. Ajar anak anda teknik berkawan

Sebagai ibu bapa, anda tidak mampu untuk mengatur dan menetapkan kawan-kawan anak anda. Perkara ini perlu diusahakan sendiri oleh anak anda. Namun begitu, anda masih boleh mengajar mereka teknik untuk berkawan agar anak anda lebih mudah didekati dan disenangi oleh kawan-kawan sekeliling mereka.

Anda boleh mengajar mereka cara menegur kawan lain dengan sopan. Selain itu, nasihatkan mereka untuk menjadi pendengar yang setia selain memberikan respons yang baik setiap kali berinteraksi dengan kawan mereka.

Dalam pada itu lagi, pastikan anak anda menjadi seorang yang peramah dalam lingkungan kawan-kawan mereka bagi membuat mereka disenangi oleh kawan-kawan. Namun, perlu diingatkan bahawa menjadi ramah tidak bermaksud terlalu banyak dan bebas dalam percakapan mereka.

#4. Ajar anak anda skil penyelesaian masalah

Kanak-kanak yang mengalami kondisi ini sangat suka untuk mengelak daripada masalah kerana mereka tidak mahu berhadapan dengan situasi yang membuat mereka tidak selesa atau gugup. Namun begitu, sikap ini tidak harus ada dalam diri anak anda dan sesuatu perlu dilakukan untuk menghalangnya sikap anak anda ini daripada berlarutan.

Anda boleh mengajar anak anda skil penyelesaian masalah bagi mengelakkan perasaan tidak selesa atau gugup ini terus ada dalam minda mereka. Sebagai contoh, anda boleh melatih skil ini dengan memberi mereka tugas seperti membeli barang di kedai runcit untuk melatih skill komunikasi mereka.

Ini sekali gus akan membuatkan mereka lebih selesa dengan masyarakat di sekeliling selain melatih skil penyelesaian masalah seharian yang berlaku dalam kehidupan seharian mereka.

Konklusi

Kesimpulannya, fobia sosial ini adalah satu masalah yang melibatkan kekurangan keupayaan interaksi sosial dalam kalangan individu. Kebiasaannya, ia akan berlaku pada kanak-kanak. Namun, ia juga boleh berlaku kepada individu dewasa. Untuk mengelakkan ia berlaku, ibu bapa sewajarnya menerapkan langkah-langkah yang telah tertulis di atas ini sejak usia awal kanak-kanak lagi.

Jadi, ibu bapa yang mempunyai anak dengan fobia sosial seperti ibu Dalila, jangan berdiam diri dan mengganggap kekurangan anak anda ini adalah normal dan akan menjadi lebih baik seiring dengan usia. Anda sebagai ibu bapa adalah kunci kepada setiap kejayaan anak anda. Jangan lupa, ya?

Hello Health Group tidak menyediakan nasihat perubatan, diagnosis, atau rawatan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy
Rujukan

Baca juga:

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Pening Fikirkan Rumah Yang Bersepah Selepas Bersalin? Usah Stres, Jom Cuba 5 Tip Ini!

  Selepas bersalin, perkara apa paling difikirkan oleh ibu? Sudah tentulah mengenai kerja rumah yang bertimbun, keadaan rumah bersepah dan sebagainya, kan?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Kehamilan, Proses Bersalin 15/09/2020 . 3 minit bacaan

  Si Kecil Asyik Jelir Lidah Bukan Mahu Mengejek, Ibu Bapa Kena Tahu 7 Sebab Ini, Ada Yang Bahaya!

  Si kecil anda kerap menjulurkan lidah seakan mengejek dan mengajuk anda? Ibu bapa kena tahu 7 sebab bayi julur lidah ini! Jom klik untuk baca.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Keibubapaan, Tahun Pertama Bayi 11/09/2020 . 3 minit bacaan

  TIKTOK Trend Terbaru Kanak-kanak, Ibu Ayah Kena Tahu 5 BAHAYA Jika Anak ‘Gila’ Berdansa

  Aplikasi TikTok boleh dikatakan sebagai platform media sosial yang popular masa kini. Namun adakah ia selamat untuk kanak-kanak atau sebaliknya?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Keibubapaan, Tips Keibubapaan 10/09/2020 . 3 minit bacaan

  Teruja Nak Lakukan Ujian Kehamilan? Pasangan Baru Berkahwin Ambil Tahu Ini Dulu Sebelum Buat!

  “Adakah aku mengandung?” Ini adalah salah satu daripada soalan terpenting dalam hidup seorang  insan yang bergelar wanita. Ini cara periksa ujian kehamilan.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Cubaan Hamil, Kehamilan 03/09/2020 . 3 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  sperma lelaki

  7 Fakta & Mitos Pembunuh Sperma Lelaki Yang Anda WAJIB Tahu, Jangan Percaya Benda Karut!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Diterbitkan pada 15/01/2021 . 3 minit bacaan
  masalah gigi kanak kanak

  Ada 6 Masalah Gigi Kanak-kanak Yang Ibu Bapa Perlu Waspada! Awas Dengan #4 Ya?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Diterbitkan pada 22/12/2020 . 3 minit bacaan
  gigi rongak

  Gigi Anak Hitam & Rongak? Mak Ayah Usah Biarkan, Ini Bukan Hal Biasa Walaupun Gigi Susu

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Diterbitkan pada 03/12/2020 . 3 minit bacaan
  tip keibubapaan

  Si Kecil Hiperaktif? Apa Kata Ibu Cuba 11 Tip Didikan Ini, Pasti Membantu!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 25/09/2020 . 3 minit bacaan