backup og meta

Strategi Untuk Berkawan

Disemak secara perubatan oleh Panel Perubatan Hello Doktor


Ditulis oleh Farah Aziz · Disemak pada 10/09/2021

  Strategi Untuk Berkawan

  Dunia kini menjadi tempat yang luas. Media sosial menguasai kebanyakan hubungan manusia kerana seseorang cenderung mempunyai lebih banyak rakan berbanding yang secara realitinya. Dalam dunia seperti ini, bukan sesuatu yang stabil seperti persahabatan sebenar yang anda mahu teruskan? Berikut adalah nasihat untuk berkawan.

  Rela mengatakan “ya”

  Tiada sesiapa yang boleh mempunyai rakan ketika mereka terlalu malu untuk menerima jemputan sederhana seperti “Anda mahu minum?” Malu dapat diatasi dengan memilih rakan yang bukan pemalu. “Surrogate” adalah istilah yang dicipta oleh penyelidik di Jepun untuk rakannya yang tidak malu. Mereka telah mendapati bahawa pelajar yang malu keluar dengan seseorang lebih cenderung mempunyai lebih banyak rakan apabila mereka memasuki universiti.

  Oleh itu, daripada mengatakan “tidak” sepanjang masa, tentukan bahawa anda bersedia untuk mempunyai rakan baru, anda mahu beberapa rakan baru dan pastikan ia berjaya. Jika anda takut dengan perjumpaan sosial, dapatkan seorang rakan yang peramah untuk membantu anda keluar.

  Terbuka kepada orang baru

  Ia menjadi satu peraturan bahawa anda akan keluar dengan seseorang yang berkongsi minat yang sama, seseorang yang boleh bercakap mengenai apa-apa sahaja, yang boleh menoton wayang yang sama atau mendengar genre muzik yang sama. Walau bagaimanapun, itu adalah syarat tinggi untuk seorang rakan. Terdapat beratus juta orang di luar sana tidak mempunyai persamaan. Orang yang berbeza mempunyai cerita yang berbeza dalam kehidupan mereka yang mana boleh menjadi sesuatu yang menarik atau membosankan bagi sesetengah orang.

  Kuncinya, minat kita terhadap minat yang dikongsikan seseorang tidak boleh menjadi sangat terbatas. Mengenali orang baru perlu belajar kisahnya, penuhi kehidupan dengan perkara menarik. Semua itu menyumbang kepada cara baru memecahkan rutin anda yang membosankan. Sudah pasti ia tidak bermakna anda harus mengabaikan teman rapat.

  Perkara lampau anda

  Kadang-kadang kita mungkin berjumpa dengan seseorang sejak lama dahulu. Kita mungkin tidak akan menganggu mereka lagi akibat beberapa sebab seperti perbezaan pada masa itu, kita meluangkan masa dan tenaga terhadap perkara lain, kita tidak begitu mengenali antara satu sama lain atau mungkin kita tidak ditakdirkan untuk bersama pada masa itu.

  Jika anda tidak berkesempatan untuk berkawan, mungkin seseorang pada masa lalu anda boleh menunjukkan beberapa hasil yang berpotensi pada rangkaian anda yang sedang berkembang. Empat tahun yang lalu, anda mungkin bekerja di pusat bahasa di mana anda sering mengangguk dan tersenyum ketika berdepan orang lain. Anda sama sekali tidak mempunyai hubungan sosial dengan rakan sekerja anda. Mungkin, sekarang adalah masa untuk mengenali mereka semula. Ingat beberapa perkara yang anda minati dan hubungi mereka. Bercakap tentang anda dan mereka sebelum ini, ia boleh menjadi permulaan yang hebat. Siapa tahu, sesetengah daripada mereka boleh menjadi seseorang yang istimewa yang mungkin anda cari sepanjang hidup anda.

  Perkara yang paling penting dalam berkawan adalah tidak mempunyai niat yang jahat. Persahabatan adalah kerelaan bersama seseorang. Tanpa mengira malu atau anda seorang yang anti-sosial, selagi anda memutuskan untuk mempunyai lebih ramai orang dalam hidup anda, itu sudah separuh jalan. Anda hanya memerlukan beberapa strategi (di atas) untuk separuhnya lagi.

  Penafian

  Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

  Disemak secara perubatan oleh

  Panel Perubatan Hello Doktor


  Ditulis oleh Farah Aziz · Disemak pada 10/09/2021

  advertisement iconIklan

  Adakah artikel ini bermanfaat?

  advertisement iconIklan
  advertisement iconIklan