Bagaimana Susu Ibu Terhasil?

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 06/05/2020 . 4 minit bacaan
Share now

Penyusuan susu ibu atau susu badan sememangnya merupakan satu sumber minuman yang sangat baik untuk tumbesaran bayi. Ia boleh dianggap sebagai makanan semula jadi terbaik. Adakah anda tahu bagaimana susu ibu terhasil?

Malahan, sebenarnya susu ibu juga terbahagi kepada beberapa jenis. Tak sangka, bukan? Teruskan membaca untuk mengetahui dengan lebih lanjut. 

Payudara bersedia menghasilkan susu ibu

Apabila anda mula memasuki fasa kehamilan, payudara anda sudah memulakan persiapan untuk menyusukan bayi. Dikatakan antara tanda yang menunjukkan anda hamil adalah apabila payudara anda mula menjadi lembut dan mengalami kebengkakkan.

Keadaan ini dipercayai berlaku disebabkan oleh peningkatan hormon di dalam badan anda.

Selain daripada perubahan seperti payudara menjadi lembut, anda mungkin akan menyedari pada sekitar bahagian areola, iaitu kulit yang berhampiran dengan puting bertukar warna menjadi lebih gelap dan terdapat bintik-bintik kecil mula keluar.

Perubahan warna pada areola ini dipercayai kaedah semula jadi bagi panduan visual kepada bayi apabila mereka ingin menyusu, iaitu sebagai tempat yang harus dituju.

Artikel berkaitan:

Manakala kemunculan bintik-bintik kecil pada sekitar areola itu pula adalah untuk menghasilkan bahan berminyak yang bertujuan membersih, melicinkan dan melindungi puting daripada sebarang jangkitan semasa tempoh penyusuan badan. 

Semakin anda menghampiri saat kelahiran bayi, dikatakan tisu-tisu kelenjar di dalam payudara akan membesar sehingga dua kali ganda.

Apabila susu mula keluar selepas bayi dilahirkan, anda mungkin akan berasa bahawa payudara anda semakin memberat dan penuh. Malah terdapat juga payudara yang setiap satunya mempunyai berat sehingga 700 gram.

Hebat bukan seorang wanita bergelar ibu ini?

penyusuan susu ibu

Bagaimanakah payudara menghasilkan susu untuk penyusuan susu ibu?

Jika tadi anda dijelaskan mengenai bagaimana payudara anda berubah semasa anda hamil bagi proses penghasilan susu ibu. Pada bahagian ini pula, anda akan memahami bagaimana payudara anda menghasilkan susu untuk penyusuan susu ibu. 

Seperti yang dinyatakan tisu-tisu kelenjar di dalam payudara akan membesar sehingga dua kali ganda ketika menjelang waktu kelahiran bayi.

Di antara kelenjar tersebut adalah kelenjar susu, iaitu organ yang menghasilkan susu ibu atau susu badan. Pada setiap kelenjar susu ini pula dibahagikan kepada beberapa bahagian lain, seperti:

Alveoli

Merupakan bahagian di mana susu badan dihasilkan. Ia merupakan kelompok kantung kecil seakan buah anggur di dalam payudara.

Alveoli dikelilingi oleh otot-otot kecil yang akan menekannya untuk mengeluarkan susu dan masuk ke bahagian duct.

Duct

Adalah saluran kecil yang menyalurkan susu daripada lobules ketika proses penyusuan. Duct atau turut dikenali sebagai milk duct dikatakan akan membesar dan bertambah semasa anda hamil.

Fungsi utamanya adalah untuk ‘menyedut’ susu daripada alveoli dan menghantarnya sehingga ke bahagian puting. 

Terdapat sesetengah kes, ibu yang sedang hamil mungkin akan melihat atau mengalami pengeluaran susu. Ini adalah kerana sistem penghasilan susu ibu atau penyusuan susu ibu, kebiasaannya sudah bersedia pada sekitar tempoh trimester kedua kehamilan.

Artikel berkaitan:

Risau Susu Badan Tak Cukup? Ini Ada 9 Cara Banyakkan Susu Ibu Boleh Amal

Ini memungkinkan anda untuk dapat menyusukan bayi anda, sekiranya dia lahir sebagai bayi pramatang. 

Dikatakan selepas bayi dilahirkan dan plasenta (uri) dikeluarkan, tahap hormon estrogen dan progesteron di dalam badan menurun. Ia adalah untuk memberi laluan kepada hormon prolaktin dilepaskan daripada kelenjar pituitari yang terletak pada bahagian otak. 

Hormon prolaktin ini akan memberi isyarat kepada badan bagi menghasilkan lebih banyak susu untuk diberikan kepada bayi. Hormon ini dipercayai membuatkan anda lebih bersifat keibuan, malahan sesetengah pakar merujuk hormon ini sebagai hormon keibuan. 

Jenis susu ibu

Sebenarnya, kebanyakan individu tidak menyedari atau mengetahui bahawa susu bagi penyusuan susu ibu juga terbahagi kepada beberapa jenis. Umumnya, susu ibu boleh dibahagikan kepada 3 jenis yang utama, iaitu:

penyusuan susu ibu

1. Kolostrum

Merupakan peringkat pertama susu ibu yang berwarna seakan kekuningan. Susu jenis ini juga dikenali sebagai susu awal bayi. Ia dihasilkan sewaktu kehamilan dan akan terus berlangsung sehingga selepas beberapa hari bayi dilahirkan. 

Kolostrum sebenarnya sangat kaya dengan pelbagai nutrisi dan juga antibodi, menjadikannya sumber makanan atau minuman yang sempurna untuk bayi yang baru lahir. Ia juga sangat tinggi dengan protein, vitamin larut lemak dan immunoglobulin. 

Immunoglobulin adalah antibodi daripada ibu yang disalurkan kepada bayi dalam kandungan bertujuan memberikan imuniti pasif kepada bayi.

Ia akan membantu melindungi bayi daripada pelbagai jenis penyakit bakteria dan virus. Selepas dua hingga empat hari selepas bayi dilahirkan, kolostrum akan digantikan pula dengan susu transisi.

2. Susu Transisi

Susu ini mengandungi laktosa, vitamin larut air dan juga kandungan lemak yang sangat tinggi. Penghasilan susu transisi ini akan berlanjutan sehingga untuk dua minggu.

Susu transisi juga dikatakan mengandungi lebih banyak kalori berbanding kolostrum.

Artikel berkaitan:

3. Susu Matang

Susu matang pula akan mula muncul pada penghujung minggu kedua selepas bayi dilahirkan. Ia adalah lebih ringan, dan mempunyai lebih banyak air berbanding susu transisi.

Air merupakan 90% daripada komponen susu matang ini, yang akan membantu bayi kekal terhidrat. 10% lagi terdiri daripada karbohidrat, protein dan lemak yang sangat diperlukan untuk tumbesaran bayi.

Terdapat dua jenis susu matang: 

 • Foremilk atau susu permulaan akan diperolehi pada permulaan penyusuan dan mengandungi vitamin, air dan protein.
 • Hindmilk atau susu penghujung akan diperolehi pada penghujung penyusuan dan tinggi kandungan lemak, yang sangat diperlukan untuk membantu pertambahan berat badan bayi.

Hakikatnya, kedua-duanya diperlukan untuk memastikan bayi terus menerima nutrisi yang mencukupi untuk membesar dengan sihat. 

penyusuan susu ibu

Kaya manfaat

Sesungguh susu ibu adalah susu yang terbaik tanpa mengira apa jenis susu ibu yang terhasil. Semestinya bayi yang diberikan susu melalui penyusuan susu ibu akan menerima pelbagai manfaat terbaik.

Jadi, sebaiknya berikanlah susu ibu sebagai pilihan utama untuk penyusuan bayi anda. 

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Anda mungkin berminat untuk membaca artikel:

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy
Rujukan

Baca juga:

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Bayi Menyusu Badan Kurus & Kurang Berat? Ibu Jangan Risau, Ada Penyelesaiannya

  Susu badan atau formula, kedua-duanya baik untuk tumbesaran. Tapi kenapa berat badan bayi diberikan penyusuan susu ibu kurang berbanding susu formula?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Keibubapaan, Penyusuan Badan 02/09/2020 . 3 minit bacaan

  Wanita Penghisap Vape, Ada Risiko Jika Anda Menyusukan Bayi, Si Manja Akan Dapat Sakit Ini!

  Semasa vaping, nikotin di dalamnya diserap masuk ke sistem badan. Tetapi adakah terdapat kesan nikotin vape dalam susu badan jika ibu penghisap vape?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Keibubapaan, Penyusuan Badan 10/08/2020 . 3 minit bacaan

  Mama, Tak Perlu Lagi Guna Produk Milk Booster! Ini 4 Kaedah Semula Jadi Tambah Susu Badan

  Selamat ke guna milk booster untuk tambah susu badan? Jika anda nak tahu, ada 4 alternatif semula jadi untuk tingkatkan jumlah susu badan.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Wazir Aiman
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Keibubapaan, Penyusuan Badan 29/07/2020 . 3 minit bacaan

  Takut Sakit Puting, Perlu Ke Hentikan Penyusuan Jika Si Manja Dah Tumbuh Gigi?

  Ramai ibu yang berhenti menyusukan anak yang tumbuh gigi kerana takut digigit oleh mereka. Ini cara untuk berikan susu badan tanpa bimbang akan digigit.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Gabriel Tang Pei Yung
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Keibubapaan, Penyusuan Badan 28/07/2020 . 3 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  cara menyusu anak kembar

  Ibu Sedang Hamil Bayi Kembar? Ini Cara Penyusuan Terbaik & Posisi Menyusu Badan Yang Sesuai

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 09/10/2020 . 3 minit bacaan
  penyusuan susu ibu

  Seronoknya Dengar Tip Kembali Langsing Lepas Bersalin, Hanya Menyusukan Bayi, TAPI Benarkah?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 29/09/2020 . 3 minit bacaan
  aktiviti fizikal

  Ibu Takut Nak Bersenam Sebab Masih Menyusukan Bayi? Usah Risau! Cuba 6 Tip Ini

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 22/09/2020 . 3 minit bacaan
  penyusuan bayi

  Ibu Hidap Barah Payudara, Bolehkah Menyusukan Bayi? Ada Sebarang Kesan Pada Si Manja?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nana Muhammad
  Diterbitkan pada 15/09/2020 . 3 minit bacaan