Ekzema Bayi: Apa yang Anda Perlu Tahu

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 22/06/2020 . 6 minit bacaan
Share now

Setiap ibu bapa mahukan kulit bayi mereka kekal sihat, bersih, dan licin. Disebabkan itu, ada ibu bapa yang sanggup mengambil risiko dan berhabis wang ringgit menggunakan pelbagai jenis produk atau rawatan semata-mata demi kecantikan kulit bayi. Namun begitu, penyakit kulit bayi seperti ekzema, ruam dan alahan masih berisiko menjangkiti bayi anda. Ikuti artikel ini untuk mengetahuinya dengan lebih lanjut.

Apa Itu Ekzema?

Ekzema atau atopic dermatitis adalah sejenis keradangan pada kulit yang turut mendatangkan bengkak, gatal dan ruam merah yang kelihatan seperti kulit yang melecur. Ia kebiasaannya akan dihidapi oleh kanak-kanak yang berusia bawah 5 tahun dan akan menjangkiti bahagian muka, tangan, siku atau lutut.

Keadaan Ekzema Bayi

ekzema

Ia muncul sebagai tompok kulit merah atau kering. Kulit hampir selalu gatal dan kasar. Bayi boleh mendapatkan keadaan ini di mana-mana saja di tubuh mereka. Selalunya ia memberi kesan pada pipi dan sendi lengan dan kaki mereka.

Punca

Punca sebenar masalah kulit ini tidak diketahui, tetapi gen mungkin memainkan peranan. Kebanyakan kanak-kanak mempunyai kira-kira satu dalam lima peluang untuk membangunkan asma, tetapi jika anda atau pasangan anda memilikinya, ini meningkat kepada kira-kira tiga dalam lima. Sekiranya anda dan pasangan anda mempunyai ekzema, anak anda mempunyai empat peluang untuk membangunkannya.

Keadaan alahan, termasuk ekzema, asma, dan hayfever, lebih banyak berlaku di persekitaran moden dan bandar. Ini mungkin kerana orang yang hidup dalam persekitaran ini terdedah kepada lebih banyak bahan kimia yang boleh mencetuskan keradangan ekzema. Atau mungkin rumah yang bersih bermakna bahawa sistem kekebalan bayi terdedah kepada alergen yang kurang, menyebabkan mereka bereaksi berlebihan kepada bahan-bahan yang tidak berbahaya.

Semuanya, kita memerlukan lebih banyak penyelidikan untuk mencari tahu apa yang menyebabkan ekzema. Walau bagaimanapun, satu perkara yang kita tahu ialah bahawa ekzema atopic tidak menular, jadi bayi anda tidak boleh menyebarkannya kepada orang lain.

Bagaimanapun, anak anda juga boleh terdedah kepada pencetus ekzema seperti:

 • Sabun, mandi dan produk penjagaan kulit, dan pencuci pakaian
 • Kain sintetik atau bulu, atau pakaian yang dibuat menggunakan pewarna tertentu
 • Alergen alam sekitar, seperti haiwan peliharaan, debunga dan habuk rumah tangga
 • Alergen makanan, seperti susu, telur, apa, kacang soya dan kacang tanah
 • Persekitaran yang luar biasa panas atau sejuk
 • Kulit terlalu kering, gatal dan sensitif terhadap kepanasan atau sebarang permukaan kasar
 • Infeksi virus

Simptom

 • Kulit menjadi kemerahan, bersisik dan bertukar warna
 • Kulit menjadi bengkak dan berair
 • Timbul tompok-tompok yang kering dan gatal pada muka, tangan, kaki dan leher

Apakah Perbezaan Ruam dan Ekzema?

Ruam

Ruam adalah masalah yang paling biasa dialami bayi dan kanak-kanak. Ada ruam yang serius dan ada yang tidak. Ada ruam yang akan sembuh cepat dan ada yang lambat. Sebaiknya, anda merujuk kepada doktor anda untuk lebih kepastian. Terdapat beberapa jenis ruam yang biasa terjadi pada bayi dan kanak-kanak, termasuklah:

 • Ekzema
 • Ruam panas
 • Ruam lampin
 • Ruam alahan
 • Jangkitan kulat seperti panau dan kurap
 • Jangkitan virus seperti campak, rubella dan denggi
 • Sengatan dan gigitan
 • Kaligata (urtucaria)
 • Kontak dermatitis

Walaupun banyak punca yang boleh mengakibatkan ruam, ia tetap akan mendatangkan simptom yang sama. Ruam kebiasannya akan berwarna kemerahan, kering, gatal, bengkak dan bersisik.

Alahan

Alahan pada kulit bayi dan kanak-kanak akan berlaku apabila badan bertindak balas terhadap bahan atau pencetus (alergen) yang kebiasaannya tidak berbahaya bagi individu lain. Reaksi setiap alahan adalah berbeza mengikut alergen dan individu itu sendiri.

Menurut Dr Lim Wei Leng yang merupakan Perunding Pakar Kanak-kanak dan Neonatologi Pusat Perubatan Sunway (SunMed), terdapat pelbagai jenis gejala alahan dan yang paling biasa berlaku dalam kalangan kanak-kanak adalah ruam kulit, sesak nafas, gegata, gatal-gatal mata, cirit-birit, bersin, batuk, muntah, semput, hidung berair dan sakit pada abdomen. Paling bahaya, boleh berlaku lemas akibat tidak dapat bernafas (anafilaksis) iaitu satu tindak balas alahan yang boleh membawa maut.

Menurut beliau lagi, alergen yang kerap membangkitkan alahan adalah makanan seperti produk tenusu, makanan laut, kekacang dan telur. Selain itu, persekitaran di kawasan rumah juga menyumbang kepada alergen seperti bulu haiwan, kulat, hama, debunga atau gigitan serangga. Asap rokok, minyak wangi dan bahan kimia kegunaan rumah seperti sabun juga mampu menyebabkan alahan.

Disebabkan alahan ini sangat banyak punca dan sukar ditentukan mana satu penyebab alahan anak anda, bawa mereka berjumpa doktor untuk mendapatkan khidmat nasihat dan rawatan.

Tip Menguruskan Kulit Bayi yang Ekzema

ekzema

Ekzema tidak boleh dirawat, tetapi masalah kulit ini boleh dicegah. Berikut merupakan tip untuk mengurangkan dan mengendalikan masalah ekzema dalam kalangan bayi.

 1.  Pastikan kelembapan kulit anak anda terjaga

Mereka yang menghidap ekzema mempunyai kulit kering dan gatal. Jadi, pastikan kulit anak anda sentiasa lembap dengan cara menyapukan losen atau pelembap yang diperbuat khas untuk kulit ekzema.

 1. Sentuhan perlahan dan lembut

Berikan sentuhan lembut kepada kulit bayi anda setiap kali semasa memandikannya atau membersihkan tubuhnya. Ini kerana kulit mereka bersifat sensitif. Gunakan tuala bersih semasa mengeringkan kulit bayi dan lap tubuhnya perlahan-lahan.

 1. Jangan mandi selalu

Jika bayi anda mengalami ekzema, elakkan daripada kerap memandikannya bagi mengekalkan lapisan lembapan semula jadi pada kulit si manja.

 1. Jika gatal…

Tidak kiralah masalah eczema ini melanda orang dewasa, kanak-kanak ataupun bayi, pasti mereka akan menggaru jika terasa gatal. Jadi, bagi meredakan kegatalan dan rengsa kulit, gunakan air sejuk atau air batu. Letakkan air batu di dalam tuala kecil yang bersih, kemudian balutkannya dan tuam perlahan-lahan pada kulit yang mengalami eczema.

 1. Elak berpeluh dan berpanas

Berpeluh boleh menimbulkan rasa gatal pada kulit bayi. Jadi, elakkan daripada membawa si manja keluar sewaktu hari panas bagi mengelakkannya berpeluh.

 1. Pilihan baju

Pemilihan fabrik pakaian juga penting untuk bayi ekzema. Berikannya pakaian yang diperbuat daripada kain kapas supaya kulitnya mudah bernafas. Selain itu, pilihlah pakaian yang longgar untuk anak anda supaya apabila kulitnya berpeluh tidak terkena pada fabrik pakaian tersebut. Jika anak anda masih kecil, pakaikannya sarung tangan bagi mengelakkannya menggaru kawasan yang terkena ekzema.

 1. Pilih produk harian khas

Gunakan produk mandian, pencuci pakaian, bedak atau minyak yang berasaskan sumber organik atau semula jadi. Kandungan kimia dalam sabun pencuci pakaian boleh memudaratkan lagi bayi yang mengalami ekzema. Bagi penggunaan bedak atau minyak bayi, anda boleh mencari produk yang dibuat khusus untuk bayi ekzema.

 1. Gunakan krim atopik apabila perlu

Patuhi nasihat doktor dalam penggunaan krim atopik pada bayi dan kanak-kanak. Sapukan krim jika perlu pada dos yang disyorkan. Lazimnya, doktor akan menetapkan penggunaan krim hidrokortison bagi mengawal rasa gatal pada ekzema dan mengelakkannya lebih merebak.

 1. Persekitaran

Pastikan kawasan persekitaran bayi anda bebas daripada habuk, debu dan hama. Anda boleh letakkan penapis habuk atau hama di rumah anda. Gunakan pelindung anti hama pada bantal dan tilam anak anda. Jika perlu, gunakan cadar yang diperbuat daripada kain organik.

Bila Perlu Berjumpa Doktor?

ekzema

Tanpa mengira jenis penyakit yang bayi anda hidapi, perkara yang paling penting untuk dilakukan adalah membawa mereka berjumpa dengan doktor. Ini kerana ibu bapa sendiri kadangkala tidak mengetahui jenis penyakit dan ubatan atau rawatan yang diperlukan seterusnya.

Mungkin jika ia hanya sekadar ruam biasa, ia akan hilang dengan sendiri. Namun jika penyakit kulit berlaku disebabkan oleh alahan, anda perlu berhati-hati kerana ada jenis alahan yang boleh membawa maut. Paling penting, rujuk pakar perubatan atau pakar kulit yang telah diiktiraf dan jangan hanya percaya akan nasihat individu yang tidak berkelayakan.

Benarkah Gula Mencetuskan Ekzema Pada Bayi?

ekzema

Ibu bapa yang mempunyai anak ekzema pasti tercari-cari punca yang menyebabkan berlakunya ekzema pada si manja mereka. Selain faktor keturunan dan juga persekitaran, kebanyakan pencetus ekzema adalah berpunca daripada pemakanan.

Kajian menunjukkan bahawa anak kecil akan kurang cenderung mendapat ekzema jika ibu mereka ada mengambil probiotik semasa hamil. Malahan, bayi yang menyusu susu ibu secara eksklusif dalam tempoh enam bulan pertama kelahiran juga adalah kurang cenderung mengalami ekzema.

Kebanyakan doktor akan menyarankan ibu bapa untuk mengelakkan sebarang faktor pencetus ekzema bagi kanak-kanak. Salah satunya adalah dengan menjaga pemakanan anak. Ketahui kesan pengambilan gula berlebihan bagi kanak-kanak ekzema.

Bagaimana gula boleh memberi kesan kepada kulit bayi ekzema

Gula diketahui bukan sahaja memberikan kesan negatif kepada kesihatan tubuh manusia, bahkan juga pengambilan gula berlebihan turut mempunyai kaitan dengan mereka yang menghidap ekzema, termasuk juga bayi dan kanak-kanak.

Makanan tinggi gula boleh menjadi pencetus terjadinya ekzema. Gula menyebabkan tahap insulin anak anda melonjak, yang mana mengakibatkan keradangan. Antara makanan yang mengandungi kandungan gula tinggi termasuklah kek, sesetengah jenis minuman kopi, soda, sesetengah jenis smoothie dan makanan segera seperti burger.

Gula berlebihan dalam badan juga boleh memberi kesan kepada kulit, disebabkan ia menjadi penyebab kepada kandungan tinggi keradangan dalam tubuh. Keradangan yang berlaku ini boleh menghasilkan ekzema pada kulit bayi. Apabila tubuh gagal untuk memetabolismakan glukosa seperti yang sepatutnya ia berlaku, ini akan menyebabkan terjadinya glikasi. Glikasi boleh menjurus kepada kulit memecah dan lemah, serta menyebabkan kerosakan kulit seperti kekeringan dan juga kulit menipis. Semakin banyak gula yang anak anda makan, semakin cepat glikasi memasuki kulit anak anda. Disebabkan itulah, ibu bapa yang mempunyai anak ekzema perlu mengehadkan karbohidrat ringkas dan gula sebanyak mungkin pada pemakanan si manja.

Makanan lain yang perlu dielakkan bagi bayi ekzema

Selain gula, bayi anda juga mungkin boleh mendapat ekzema melalui makanan pencetus lain seperti:

 • Produk tenusu- Ini salah satu jenis makanan yang menjadi pencetus alergi bayi. Antara produk tenusu yang perlu elak diberikan kepada bayi ialah susu, keju, dan yogurt. Bagi sesetengah bayi, protein dalam susu lembu tidak mudah dihadam dan usus penghadaman bayi menganggapnya sebagai bahan alergik.
 • Soya- Biasanya, jika bayi mengalami reaksi alergik terhadap produk tenusu, ia juga boleh alergik kepada protein yang ada dalam soya. Ibu yang menyusukan bayi juga perlu mengelak daripada mengambil makanan yang mengandungi soya.
 • Kacang- Doktor akan menasihati ibu untuk mengelakkan pemberian kacang dalam diet bayi terutama semasa awal pengenalan kepada makanan pejal. Apatah lagi jika anda mempunyai sejarah keluarga yang alergik terhadap kacang.

Jika anda khuatir bayi anda akan mengalami ekzema, semasa awal kelahiran lagi, ibu yang menyusukan bayi perlu berjaga-jaga dengan pengambilan makanannya. Anda perlu mengelak daripada makan makanan yang mengandungi pencetus ekzema seperti susu lembu, kacang dan kerang. Berjumpalah dengan doktor jika bayi anda ada menunjukkan tanda-tanda ekzema. Sebaik-baiknya, pencegahan awal adalah lebih baik untuk si manja.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Baca juga:

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy
Rujukan

Baca juga:

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Nak Cantik Sampai Tak Ambil Tahu Kesan Pada Wajah, Ini Bahaya Jika Pakai Kosmetik Ada Merkuri!

  Bukan semua produk kosmetik atau kecantikan selamat untuk anda guna! Hati-hati ketika membeli, lebih-lebih lagi produk yang dijual dengan harga murah!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Wazir Aiman
  Ditulis oleh Fatin Zahra
  Gaya Hidup Sihat, Sihat Bergaya 17/07/2020 . 3 minit bacaan

  Psoriasis Tiada Penawar, Tapi Anda Mampu Melawannya Dengan 5 Langkah BERKESAN Ini

  Penyakit kulit psoriasis sememangnya memberikan ketidakselesaan kepada pesakit psoriasis. Jangan risau, ikuti 5 langkah ini untuk melawannya dengan berkesan

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Gaya Hidup Sihat, Sihat Bergaya, Penjagaan Kulit 15/04/2020 . 4 minit bacaan

  Cari Rawatan Psoriasis? Ini 4 Sebab Perlu Guna Ubat Biologik- Paling Berkesan

  Jika anda ingin mendapatkan rawatan penyakit psoriasis terbaik, boleh pertimbangkan ubat biologik. Cuba bandingkan dengan rawatan tradisional psoriasis.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Pusat Kesihatan, Penyakit Kulit 15/04/2020 . 3 minit bacaan

  Awas! Ini Mungkin Tanda Anak Anda Dijangkiti Kudis Buta

  Anak anda pulang dari asrama sekolah dan mengadu gatal-gatal di celah jari dan timbual ruam merah? Mungkin anak anda dijangkiti kudis buta

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Gabriel Tang Pei Yung
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Gaya Hidup Sihat, Sihat Bergaya, Penjagaan Kulit 29/01/2020 . 3 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  tumbuh jambang

  Lelaki Kurang Jantan Jika Tiada Janggut, Benarkah Ada Kaitan Dengan Hormon Testosteron?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Fatin Zahra
  Diterbitkan pada 21/10/2020 . 3 minit bacaan
  merawat psoriasis ketika hamil

  Ibu Hamil @ Menyusu Yang Ada Psoriasis, Jangan Ambil Ubatan Ini Selagi Tidak Diizinkan Doktor!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Diterbitkan pada 24/09/2020 . 3 minit bacaan
  penyakit kulit psoriasis

  Pesakit Psoriasis Nak Elak Luka Pada Kulit Semasa Bercukur? Ini 5 Tip Bercukur Secara Selamat

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Fatin Zahra
  Diterbitkan pada 21/09/2020 . 3 minit bacaan
  sabun pencuci baju

  Pencuci Pakaian Punca Ruam Pada Kulit Si Manja? Ini Cara Untuk Kenal Pasti

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 15/09/2020 . 3 minit bacaan