backup og meta

Anak Tak Pandai Nak Buat Kawan Baru? Ibu Ayah Kena Ajar Si Kecil 7 'Skill' Ini

Disemak secara perubatan oleh Dr. Joseph Tan · Perubatan dalaman atau am · Hello Health Group


Ditulis oleh Asyikin Md Isa · Disemak pada 13/01/2022

  Anak Tak Pandai Nak Buat Kawan Baru? Ibu Ayah Kena Ajar Si Kecil 7 'Skill' Ini

  Seiring dengan peningkatan usia si manja, perkembangan sosial kanak kanak juga perlu diperluaskan. Terdapat 7 skil perkembangan sosial anak yang perlu anda terapkan dalam diri mereka.

  Jom baca!

  Perkembangan sosial kanak kanak

  Kanak-kanak yang mempunyai perkembangan sosial yang seimbang pastinya akan memiliki hubungan dengan rakan sebaya yang lebih baik.

  Ini kerana ia membantu kanak-kanak untuk mudah berinteraksi dan bergaul bersama rakan mereka.

  Namun, manfaat perkembangan sosial anak tidak terhenti setakat untuk penerimaan sosial semata-mata. Sudah pastinya ia menawarkan beberapa manfaat lain untuk kehidupan si kecil.

  Sebagai contoh, dalam 1 kajian yang dilakukan pada tahun 2019 mendapati, kanak-kanak yang dihantar ke pusat asuhan dan mempunyai kemahiran sosial yang baik akan kurang mengalami tekanan.

  Berada jauh daripada keluarga mungkin akan memberikan tekanan kepada kanak-kanak, ditambah pula dengan kurangnya skil sosial mengakibatkan tekanan itu semakin membebankan.

  Penyelidik menyifatkan kanak-kanak akan mengalami penurunan hormon kortisol apabila mereka mempelajari kemahiran sosial baharu.

  Malahan, kanak-kanak yang mudah bergaul dengan rakan sebaya akan mudah memperolehi kawan baharu.

  Jadi ini bererti skil sosial pada kanak-kanak adalah penting. Tetapi, bagaimana ingin membentuk perkembangan sosial kanak-kanak?

  Pembentukan skil sosial kanak-kanak

  Skil sosial adalah kemahiran yang kita gunakan setiap hari bagi berinteraksi dan berkomunikasi dengan individu lain.

  Ia termasuk komunikasi lisan dan bukan lisan seperti ucapan, isyarat, ekspresi wajah dan bahasa badan.

  Pengetahuan tentang peraturan bertulis dan yang diaplikasi dalam kehidupan seharian membolehkan seseorang individu untuk memiliki kemahiran sosial yang kukuh.

  Begitu jugalah kepada kanak-kanak, kemahiran sosial adalah penting untuk membolehkan mereka berinteraksi dengan bukan sahaja rakan sebaya, bahkan melibatkan individu di sekeliling mereka.

  perkembangan sosial kanak kanak

  7 skil sosial kanak-kanak yang penting

  Kanak-kanak yang kurang kemahiran sosial dan emosi cenderung untuk mengalami isu seperti buli, perhubungan harian dan juga melibatkan undang-undang.

  Mereka juga dikatakan akan lebih bergantung kepada bantuan sekeliling.

  Berita baiknya, perkembangan sosial merupakan 1 perkara yang boleh diajar. Jika anda berasakan si kecil mungkin kurang kemahiran sosial, jangan risau!  Anda tidak pernah terlewat untuk mendidik mereka.

  Berikut disenaraikan 7 kemahiran sosial yang perlu diterapkan dalam diri anak anda:

  1. Berkongsi

  Kesanggupan untuk berkongsi makanan atau permainan adalah antara cara terbaik membantu si kecil untuk mempunyai dan kekal berkawan.

  Berdasarkan kajian pada tahun 2010 yang diterbitkan dalam Psychological Science, kanak-kanak seawal usia 2 tahun akan menunjukkan keinginan untuk berkongsi dengan individu lain hanya apabila sumber yang mereka miliki banyak.

  Kanak-kanak pada usia 3 hingga 6 tahun akan lebih mementingkan diri daripada berkongsi apabila sumber yang dimiliki sedikit. Pada usia 7 atau 8 tahun, kebanyakan kanak-kanak lebih prihatin dan bersedia berkongsi. 

  Secara keseluruhan, kajian menunjukkan kanak-kanak yang berkeyakinan diri lebih mudah berkongsi.

  Tindakan tersebut juga membuatkan mereka berasa lebih baik tentang diri mereka. Jadi ajarkan anak anda berkongsi untuk tingkatkan rasa yakin dalam diri mereka

  1. Bekerjasama

  Ia melibatkan kerjasama bagi mencapai matlamat. Kanak-kanak yang bekerjasama akan lebih mematuhi permintaan individu lain. Mereka juga akan menyumbang, mengambil bahagian dan membantu.

  Pada usia 3 ½ tahun, kanak-kanak boleh mula bekerjasama dengan rakan sebaya bagi matlamat yang sama. Ia mungkin sekadar melibatkan kerjasama untuk membina menara mainan bersama-sama.

  Ada kanak-kanak mungkin akan mengambil posisi sebagai pemimpin, sementara yang lain akan lebih selesa sebagai pengikut. Apa pun, bekerjsama adalah 1 peluang untuk anak-anak belajar tentang diri mereka.

  perkembangan sosial anak

 • Mendengar

 • Bukan sekadar duduk diam semata-mata, tetapi ia melibatkan proses penyerapan maklumat yang disampaikan seseorang. Mendengar adalah 1 komponen penting dalam komunikasi sihat.

  Ini merupakan antara kemahiran sosial kanak-kanak yang perlu ditekankan dalam kehidupan si kecil.

  Ia dapat membantu anak untuk lebih berjaya di sekolah dengan kemampuan mendengar apa yang disampaikan guru. 

 • Mengikuti arahan

 • Kanak-kanak yang sukar mengikuti arahan adalah lebih cenderung untuk mengalami masalah kemudian hari. Disebabkan itu, adalah penting untuk si kecil mempunyai keupayaan menerima dan mengikuti arahan.

  Jika anak melakukan kesilapan daripada arahan yang diberikan, ia adalah normal.

  Ini kerana kanak-kanak sememangnya mudah terganggu dan lupa apa yang harus mereka lakukan. Anggap kesilapan tersebut sebagai cara mempertajamkan kemahiran mereka. 

  1. Hak privasi

  Kanak-kanak mungkin sukar memahami apa itu hak privasi tetapi itu tidak bermakna mereka boleh berbuat sesuka hati mereka. 

  Atas sebab itu adalah penting untuk mengajar anak menghormati hak privasi individu. Sebagai contoh, anda boleh mengajar si kecil untuk mengetuk pintu yang tertutup sebelum membukanya. 

  1. Komunikasi mata

  Hubungan mata ketika berkomunikasi adalah 1 skil sosial kanak-kanak yang perlu dipupuk.

  Anak anda mungkin malu, tetapi terangkan kepada mereka pentingnya untuk membuat hubungan mata ketika berkomunikasi. 

  Ia mungkin sukar, tetapi anda boleh memberikan galakkan dan pujian kepada anak jika mereka berjaya membuat hubungan mata apabila bercakap dengan seseorang.

  perkembangan sosial anak

  1. Mempunyai adab

  Ucapan terima kasih, maaf dan tolong merupakan antara adab yang paling penting dalam kehidupan seseorang, khususnya si kecil.

  Ia membantu si kecil mendapatkan pujian yang sewajarnya apabila mereka berjaya melakukannya tanpa sebarang paksaan.

  Sudah tentu ia memerlukan kesabaran. Tetapi percayalah ia merupakan perkembangan sosial anak paling utama yang perlu sentiasa diterapkan dalam kehidupan.

  Sentiasa mengingatkan si kecil

  Ia adalah normal untuk si manja terlupa apa yang telah anda ajarkan kepada mereka. Usah marah, sebaliknya tegurlah dengan cara yang baik dan berhemah.

  Sentiasa mengingatkan mereka tentang kepentingan skil sosial dalam kehidupan mereka.

  Penafian

  Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

  Disemak secara perubatan oleh

  Dr. Joseph Tan

  Perubatan dalaman atau am · Hello Health Group


  Ditulis oleh Asyikin Md Isa · Disemak pada 13/01/2022

  advertisement iconIklan

  Adakah artikel ini bermanfaat?

  advertisement iconIklan
  advertisement iconIklan