backup og meta

Ketahui Kepentingan Persahabatan dan Kecergasan dalam Kesihatan

Disemak secara perubatan oleh Dr. Muhamad Firdaus Rahim · Dokter Umum · Hello Health Group


Ditulis oleh Farah Aziz · Disemak pada 14/06/2023

Ketahui Kepentingan Persahabatan dan Kecergasan dalam Kesihatan

Dalam usaha menjadi sihat, orang ramai dinasihatkan untuk mempunyai diet yang seimbang, tidur yang cukup, bersenam, dan mengikuti saranan, tetapi selain itu, kepentingan persahabatan dan kecergasan juga memainkan peranan penting dalam kesihatan.

Persahabatan dan kebahagiaan

Raikan persahabatan dengan kawan baik

Persahabatan telah lama menjadi faktor penting untuk kebahagiaan. Kini, bukan sahaja kebahagiaan dinilai melalui perhubungan sosial seseorang dengan rangkaian sosial yang rapat sememangnya mempunyai peluang yang lebih tinggi untuk hidup lebih lama.

Satu kajian baru-baru ini telah menunjukkan bahawa 20% daripada mereka yang mempunyai lebih ramai rakan dapat hidup lebih lama daripada mereka yang kurang rakan.

Satu lagi kajian mengatakan wanita kanser payudara dengan sokongan sosial mempunyai tahap protein yang lebih rendah yang dikaitkan dengan kanser yang agresif.

Kajian-kajian lain menunjukkan bahawa orang yang mempunyai lebih ramai rakan mempunyai risiko penurunan mati akibat serangan jantung dan lebih banyak ramai rakan yang anda ada, semakin rendah kemungkinan anda mendapat selsema.

Mengapa mempunyai lebih ramai rakan sebenarnya memanjangkan hidup anda?

Adalah mudah untuk memahami bahawa sifat manusia melibatkan sikap bersosial.

Ini adalah bagaimana sejak zaman purba apabila manusia hanya tahu komunikasi melalui sistem isyarat dan simbol, mempunyai keluarga, puak-puak, komuniti, masyarakat dan negara. Sama-sama membesar. Kita tumbuh bersama.

Satu lagi perkara yang berkaitan dengan menjaga kesihatan adalah kerana badan anda memerlukan penjagaan yang betul seperti bersenam atau diet yang sihat, persahabatan mungkin meningkatkan kualiti apa yang anda lakukan untuk menjaga diri anda sihat.

Dengan kata lain, persahabatan adalah menggalakkan, terutamanya apabila anda mempunyai rakan dengan kepentingan bersama.

Orang ramai cenderung melakukan lebih banyak amalan bermakna apabila mereka bahagia dan persahabatan yang hebat membuat kita bahagia.

Kepentingan persahabatan  dalam mengelak berlakunya tekanan

kawan baik

Secara umumnya, kita tahu bahawa rakan-rakan yang tingkah laku buruk seperti merokok, minum berlebihan dan gaya hidup yang berbahaya.

Apa yang kita mungkin rasa kabur ialah kadang-kadang kawan baik boleh memberi tekanan kepada anda juga. Apabila kita mendengar masalah seseorang, kita sebenarnya mengambilnya sebagai masalah kita sendiri dari segi sosialnya kepada perasaan negatifnya.

Ini memerlukan tenaga tambahan untuk menyelesaikannya. Kerja lebih masa, kita mungkin mendapati diri kita tidak tertekan kerana kerja-kerja kita sendiri tetapi dari mendengar kepada orang lain.

Walau bagaimanapun, orang biasanya bercakap tentang diri mereka lebih-lebih lagi terdapat peluang yang lebih rendah untuk itu.

Satu lagi perkara mengenai persahabatan adalah campuran perasaan, jenis yang sama dengan hubungan cinta-benci.

Berurusan dengan seseorang yang menjengkelkan tetapi penyayang pada perkara yang sama boleh meningkatkan tekanan darah lebih daripada berurusan dengan hanya seseorang yang kita suka.

Apa yang lebih penting ialah jika kita mengharapkan orang menjadi sahabat kita yang sering kita anggap mereka tidak akan melakukan apa-apa untuk menyakiti kita, apabila mereka melakukannya, secara tidak sengaja, kita berasa lebih menyakitkan lagi.

Walau bagaimanapun, kekurangan daripada mempunyai hubungan baik tidak menjaga kita daripada mendapatkannya.

Orang berkawan setiap hari, ia masih lebih baik daripada menghadapi kehidupan semata-mata. Tiada siapa yang harus bersendirian.

Walau bagaimanapun, persahabatan memang memerlukan usaha. Tidak melabur dalam hubungan hanya menjadikannya lebih sukar bagi orang lain untuk menjadi rakan anda.

Sekiranya anda fikir rakan-rakan anda tergelincir, cuba berlatih berfikir tentang orang-orang yang penting kepada anda setiap hari.

Sekurang-kurangnya anda telah berfikir tentang mereka, tentang bagaimana hari mereka, bukannya membiarkan satu hari berlalu tanpa pemikiran mereka.

Penafian

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Disemak secara perubatan oleh

Dr. Muhamad Firdaus Rahim

Dokter Umum · Hello Health Group


Ditulis oleh Farah Aziz · Disemak pada 14/06/2023

ad iconIklan

Adakah artikel ini bermanfaat?

ad iconIklan
ad iconIklan