Cara Buat Anak yang Terbaik Bagi Pasangan

Disemak secara perubatan oleh Dr. Joseph Tan · Perubatan dalaman atau am · Hello Health Group


Ditulis oleh Ahmad Wazir Aiman Mohd Abdul Wahab · Disemak pada 27/08/2020

  Cara Buat Anak yang Terbaik Bagi Pasangan

  Impian memiliki pelengkap hidup dengan kelahiran anak bagi pasangan adalah satu rahmat.

  Walau bagaimanapun, tidak semua pasangan atau individu diberikan peluang untuk memiliki anak disebabkan pelbagai faktor atau kekangan dan halangan hidup yang memaksa.

  Pasangan boleh berusaha untuk mendapatkan anak melalui cara buat anak tertentu yang memungkinkan potensi mendapatkan anak dengan peratusan yang tinggi.

  Langkah atau cara buat anak ini melibatkan pelbagai perkara dan faktor bagi pasangan yang menginginkan kelahiran bayi dalam hidup mereka.

  Cara buat anak melalui posisi seks

  cara buat anak

  Anda mungkin pernah terdengar bahawa terdapat cara buat anak melalui posisi-posisi seks tertentu yang meningkatkan lagi peluang untuk hamil.

  Bunyinya seakan-akan petua lapuk tetapi kajian mendapati terdapat beberapa posisi seks yang dapat meningkatkan peluang untuk hamil kerana kelebihan posisi tersebut yang menggalakkan tusukan yang lebih mendalam.

  Apakah antara posisi-posisi yang mempunyai potensi kehamilan paling tinggi?

  Posisi missionary dan doggy adalah jawapan yang anda cari sebagai posisi cara buat anak yang mungkin berkesan. Melalui ujian imbasan, posisi ini membolehkan penghujung zakar menyentuh atau berada di hadapan pembukaan pangkal rahim.

  Ini bermaksud sperma lebih mudah untuk masuk ke dalam rahim kerana jarak yang lebih dekat sekali gus meningkatkan peluang untuk hamil.

  Menggunakan logik ini, posisi lain seperti berdiri atau si wanita berada di atas mungkin mempunyai impak yang sama namun tiada kepastian untuk posisi ini kerana tidak ada ujian atau kajian yang melihat kelebihan posisi ini.

  Perlukah anda capai kemuncak untuk hamil?

  Jelasnya, lelaki perlu mencapai kemuncak untuk seorang wanita itu hamil namun ianya tidak berapa jelas sama ada wanita perlu atau tidak mencapai kemuncak untuk hamil.

  Hal ini kerana kemuncak dalam seorang wanita tidak membantu sperma atau ovum bertemu.

  Walaupun kontraksi rahim dapat membantu menolak sperma ke dalam rahim, tanpa kemuncak, kontraksi ini tetap berlaku. Jadi untuk seorang lelaki, kemuncak itu perlu manakala untuk wanita, ianya tidak.

  Perkara yang tidak disarankan untuk dilakukan semasa seks sebagai cara buat anak

  Jangan gunakan pelincir untuk menggerakkan sperma. Sesetengah individu mungkin berfikir bahawa pelincir boleh membantu sperma bergerak lebih cepat, tetapi sebenarnya perkara ini boleh menghalang usaha kehamilan anda. Banyak formula boleh mengubah keseimbangan pH dalam faraj dan mengurangkan mobiliti sperma.

  Jangan risau jika anda tidak mempunyai orgasma. Walaupun ada yang membuat spekulasi bahawa orgasma meningkatkan konsepsi dengan menarik lebih banyak sperma ke dalam vagina dan uterus, teori ini tidak mempunyai bukti saintifik.

  Jangan bimbang tentang perbezaan pemakaian antara seluar dalam dan seluar pendek. Kerana sesetengah masalah kesuburan pada lelaki berpunca dari keadaan di mana suhu di dalam buah zakar panas secara berlebihan, yang mempengaruhi pengeluaran sperma. Adalah biasa untuk mempercayai bahawa pemilihan seluar pendek berbanding seluar dalam boleh menghalang konsepsi. Walau bagaimanapun, tidak ada bukti yang kuat yang menyokong tanggapan ini. Sudah tentu tidak ada kelemahan dengan memakai seluar dalam, memandangkan ia tidak mungkin menghalang masa kehamilan anda dengan ketara.

  Cara buat anak melalui gaya hidup

  Kebanyakan individu menganggap kehamilan merupakan sesuatu yang mudah. Hakikatnya, kehamilan tidak semudah yang disangka dan memerlukan perancangan dan persiapan yang mencukupi. Ini untuk meningkatkan peluang anda untuk hamil secara selamat dan sihat. Berikut merupakan beberapa perkara yang anda perlu ikuti sebagai cara buat anak sekiranya anda mempunyai perancangan untuk hamil dalam masa yang terdekat.

  Cipta dan kekalkan gaya hidup yang sihat

  cara buat anak

  Keadaan fizikal anda dan pasangan memainkan peranan yang sangat besar dalam menentukan kesihatan kandungan. Oleh itu, amat penting untuk anda memberikan perhatian terhadap pemakanan, aktiviti senaman serta waktu tidur anda.

  Paling penting, jauhkan diri anda daripada bahan dan gejala yang mampu mengkibatkan kesan negatif kepada kandungan seperti rokok dan alkohol.

  Kedua-dua anda dan pasangan juga perlu melakukan pemeriksaan kesihatan secara menyeluruh bagi memastikan anda bebas dari komplikasi kesihatan seperti diabetes atau hipertensi selain penyakit kelamin yang paling ditakuti iaitu sexually transmitted diseases (STD).

  Ini bertujuan untuk memastikan kandungan anda berada dalam keadaan sihat dan selamat.

  Beri perhatian terhadap pengambilan ubat-ubatan

  Sekiranya anda dan pasangan sudah tekad untuk mempunyai zuriat, maka anda perlu berhenti mengambil ubat kontraseptif atau sebarang ubat perancangan keluarga yang lain beberapa bulan sebelum itu.

  Jika anda masih dalam tempoh pengambilan ubat-ubatan yang diperlukan untuk merawat masalah kesihatan anda, berbincanglah dengan doktor anda untuk memastikan ubat-ubatan tersebut selamat untuk kandungan anda atau tidak.

  Anda mungkin dinasihatkan untuk mengubah jenis ubat-ubatan lain sekiranya ubat-ubatan yang anda ambil pada ketika ini mampu memberi kesan negatif terhadap kandungan anda.

  Ibu hamil disarankan untuk mengambil suplemen asid folik sekurang-kurangnya 400 hingga 1000 mcg pada satu hari. Ini untuk mengelakkan janin mereka mengalami sebarang kecacatan.

  Anda juga disarankan untuk mengambil beberapa vaksinasi ketika sedang hamil untuk melindungi kandungan anda daripada sebarang penyakit berbahaya. Ibu hamil amat perlu mengambil suntikan vaksinasi MMR (Measles-Mumps-Rubella) sekurang-kurangnya sebulan sebelum anda memutuskan untuk hamil. Penyakit-penyakit ini sangat berbahaya dan mampu merosakkan jantung, telinga dan mata bayi dalam kandungan.

  Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

  Disemak secara perubatan oleh

  Dr. Joseph Tan

  Perubatan dalaman atau am · Hello Health Group


  Ditulis oleh Ahmad Wazir Aiman Mohd Abdul Wahab · Disemak pada 27/08/2020

  Iklan
  Iklan
  Iklan
  Iklan