Bukan Main-main! AMARAN Perokok 14x Ganda Lebih Mudah Dijangkiti COVID-19

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 18/04/2020 . 4 minit bacaan
Share now

Untuk mendapatkan lebih banyak info tentang coronavirus di Malaysia, sila dapatkannya di sini.

Tabiat merokok merupakan faktor risiko untuk pelbagai jenis penyakit kronik dan kanser. Namun, siapa sangka dalam kegawatan kita menghadapi wabak virus korona baharu (COVID-19), individu merokok juga berisiko untuk dijangkiti oleh wabak tersebut.

Perkara ini telah disahkan oleh Badan Kesihatan Global seperti Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) dan Agensi Kawalan Penyakit Kesatuan Eropah. 

Jika mereka yang dijangkiti oleh COVID-19 berpotensi untuk mengalami komplikasi serius disebabkan oleh tabiat merokok, maka perkara ini wajar diberikan perhatian oleh kerajaan.

Menurut Kaji Selidik Morbiditi dan Kesihatan Nasional (NHMS) yang telah dijalankan pada tahun 2015 berkaitan dengan tabiat merokok, 22.8% (4,991,458) rakyat Malaysia yang berusia 15 tahun dan ke atas merupakan perokok.

Jika wabak ini tidak dibendung, kita bakal menyaksikan peningkatan pada pesakit yang mengalami simptom teruk pada gelombang ketiga wabak COVID-19 kelak. Setakat ini, status jangkitan di Malaysia adalah seperti berikut:

Perkembangan Terkini COVID-19
Negara: Malaysia
Statistik Kes

293,698

Disahkan

9,196

Sembuh

1,100

Kes Kematian
Peta sebaran

Kelemahan sistem imun bagi tabiat merokok punca COVID-19?

merokok

Jika dilihat pada faktor risiko bagi mereka yang dijangkiti COVID-19, tabiat merokok dan penggunaan vape kurang diberikan perhatian. 

Ini berikutan jumlah kajian berkaitan tabiat merokok terhadap COVID-19 masih lagi tidak mencukupi menyebabkan saranan yang dikeluarkan kelihatan anekdotal (tidak berasaskan bukti saintifik, hanya testimoni).

Menurut Dr Nora Volkow, Pengarah Institut Penyalahgunaan Dadah Amerika Syarikat (NIDA), mereka yang merokok, menggunakan vape atau bahan terlarang seperti ganja berisiko tinggi untuk mengalami komplikasi teruk sekiranya dijangkiti.

Walaupun ramai individu yang menyedari akan keburukan merokok namun sukar untuk berhenti meskipun dengan pertolongan golongan profesional.

Kesannya, ramai yang lebih cenderung untuk menggunakan vape sebagai alternatif berhenti merokok. Adakah ia lebih baik daripada rokok?

merokok punca covid

Kajian yang melibatkan 30 individu sihat yang tidak merokok terhadap asap yang dihasilkan oleh vape menunjukkan penurunan pada tahap sensitiviti mereka untuk batuk. Mereka juga mempunyai fungsi pengeluaran kahak (mucociliary clearance) yang sangat rendah.

Jika kedua-dua masalah fisiologi tersebut dialami oleh individu yang merokok atau menggunakan vape, risiko mereka untuk didiagnosis dengan jangkitan paru-paru (pneumonia) meningkat.

Ini menyebabkan keadaan kesihatan mereka mudah merosot sekiranya dijangkiti oleh virus korona baharu.

Selain daripada fungsi perlindungan mekanikal (pengeluaran kahak dan batuk), fungsi sistem imun semula jadi badan juga boleh terganggu menyebabkan perokok mudah mendapat jangkitan kuman.

Agen sistem imun peparu (komponen sel darah putih) seperti makrofaj dan neutrofil mengalami perubahan fungsi yang ketara. Keadaan ini berpotensi menyebabkan jangkitan dan kerosakan sel paru-paru.

Perkara ini telah dibuktikan melalui kajian haiwan yang didedahkan kepada 20 kepulan asap rokok. Kebolehan mikrofaj dan neutrofil untuk menghalang kemaraan anasir luar menurun.

Perkara ini jelas menunjukkan tabiat merokok boleh mempengaruhi kekuatan sistem imun individu.

Lelaki lebih berisiko dijangkiti berbanding wanita. Ada kaitan dengan tabiat merokok punca COVID-19? 

merokok

Banyak kajian metaanalisis berkenaan dengan jangkitan menunjukkan kaitan yang kuat di antara tabiat merokok dan jangkitan paru-paru. 

Di China, 52.9% lelaki adalah perokok manakala wanita pula hanya merangkumi 2.4% daripada keseluruhan populasi jantina tersebut. Perkara ini tidak jauh bezanya dengan keadaan di Malaysia.

Lelaki masih mengungguli carta perokok. Menurut NHMS 2015, daripada 4,991,458 populasi perokok di Malaysia, 4.85 juta (43%) terdiri daripada perokok lelaki. Wanita pula hanya merangkumi 1.4% (143,566) daripada jumlah tersebut.

Apa yang lebih membimbangkan adalah kira-kira 60% daripada jumlah populasi perokok di Malaysia menghisap 15 puntung rokok dan ke atas dalam masa sehari. 

Apabila dilihat pada konsep sains berkenaan dengan kesan rokok terhadap sistem imun badan serta jumlah perokok berdasarkan jantina individu, tidak hairanlah mengapa lelaki mudah mendapat jangkitan virus korona baharu.

Lelaki MUDAH Dijangkiti Virus Novel Korona?

Analisis kematian COVID-19 di China menunjukkan golongan lelaki mempunyai risiko kematian yang lebih tinggi berbanding wanita. Namun, pengkaji gagal menemui kaitan antara kematian mangsa dengan tabiat merokok.

Meskipun begitu, kajian yang dijalankan oleh Liu Wei et al, melibatkan pesakit yang mengalami komplikasi pneumonia akibat COVID-19 menunjukkan individu yang dikaitkan dengan sejarah merokok mempunyai risiko 14 kali lebih tinggi berbanding dengan mereka yang tidak merokok.

Walaupun, secara idealnya kita ingin menghentikan kemaraan wabak, hakikatnya, ia tetap akan menular dan sukar untuk dihentikan.

Jadi perkara yang perlu menjadi tumpuan sekarang adalah untuk mengurangkan kes baharu dan potensi komplikasi serius dalam kalangan individu positif. Langkah awal yang boleh diambil adalah menasihatkan setiap perokok untuk berhenti merokok. 

Sukar untuk berhenti walau tahu merokok punca COVID-19

merokok

Walaupun dadah berbahaya seperti kokain dan heroin dianggap lebih memberikan ketagihan kepada pengguna, tapi dari sudut pandang sains, usaha untuk berhenti daripada menggunakan produk nikotin lebih mencabar.

Peningkatan jumlah perokok setiap hari pada peringkat global sangat membimbangkan. Menurut WHO lebih daripada 1.1 bilion individu merupakan perokok. 

Risiko untuk mendapat COVID-19 boleh meningkat sekiranya mereka yang merokok tidak kerap mencuci tangan. Ini berikutan terdapat peningkatan pada kekerapan tangan menyentuh bibir semasa aktiviti merokok.

Perkara ini meningkatkan kebarangkalian untuk virus tersebut menjangkiti badan.

Nak Elak Kulit Kering Sebab Selalu Cuci Tangan? Ada 7 Tip Perlu Buat

Kesukaran untuk berhenti merokok ada kaitannya dengan hormon dopamin. Ia merupakan neurotransmiter yang menyebabkan keseronokan ketika mengambil sesuatu yang meningkatkan parasnya.

Perkara ini menyebabkan seseorang itu lebih “bermotivasi” dalam mencari jalan untuk merokok.

Jika tiada rokok, paras dopamin akan berkurangan menyebabkan berlakunya simptom penarikan termasuklah kemurungan, keresahan dan kesukaran untuk menumpukan perhatian terhadap sesuatu perkara.

The Food and Drug Administration (FDA) pernah bercadang untuk menggubal undang-undang baharu berkaitan dengan paras nikotin yang lebih rendah pada rokok yang dihasilkan. Namun ia masih belum dilaksanakan.

Walau bagaimanapun, kejayaan untuk berhenti merokok masih tidak mustahil terutamanya dengan bantuan golongan profesional.

Konklusi

covid

Walaupun belum cukup bilangan kajian yang jelas menunjukkan kaitan di antara rokok dan jangkitan COVID-19, tapi konsep sains dan dapatan kajian sedia ada tidak boleh diabaikan.

Malaysia mempunyai jumlah perokok yang agak ramai. Sekiranya ternyata mereka berisiko untuk mendapat jangkitan, maka kita akan menyaksikan peningkatan pada komplikasi jangkitan COVID lebih teruk jika tiada langkah diambil.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

#HelloHealthGroup, #HelloDoktor, #HelloHealthCoronaVirus

Baca juga:

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy
Rujukan

Baca juga:

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Hand Sanitizer Sudah Jadi Kewajipan Di Musim COVID, Tahukah Anda Ia Ada 7 Fungsi Lain?

  Tahukah anda bahawa sebenarnya terdapat pelbagai fungsi hand sanitizer. Namun, sila baca ini terlebih dahulu untuk tahu tentangnya!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Kebersihan Diri 09/02/2021 . 3 minit bacaan

  Masih Lagi Berkisar Vaksin COVID-19, Mana Satu Keluaran Yang Lebih Baik; Moderna Atau Pfizer?

  Bukan dua sahaja, lebih daripada 10 vaksin virus korona baharu (COVID-19) keluaran syarikat terkemuka di seluruh dunia telah dihasilkan.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Coronavirus, COVID-19 02/02/2021 . 3 minit bacaan

  Tak Guna Membazir Beli Produk Anti Penuaan Mahal-Mahal Jika Masih Buat Tabiat Ini…

  Semua orang pasti idamkan wajah yang cantik dan awet muda. Tetapi, ia mungkin sukar dikecapi sekiranya anda masih kekal dengan tabiat-tabiat buruk.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Kesihatan Kulit, Penjagaan Kulit 22/01/2021 . 3 minit bacaan

  Vaksin COVID-19 Sudah Ada! Bersediakah Kita Terima Suntikan Februari Ini?

  Kita semua sudah sedia maklum kerajaan Malaysia masih sedang menunggu vaksin virus korona baharu COVID-19 yang bakal dihantar oleh syarikat...

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Coronavirus, COVID-19 20/01/2021 . 3 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  kes bunuh

  Lelaki Berisiko 3 Kali Ganda Bunuh Diri Sepanjang Wabak COVID-19, Ini Tip Nak Cegah!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Diterbitkan pada 05/03/2021 . 3 minit bacaan
  asma

  AWAS Wanita Penghidap Asma Berisiko Alami Komplikasi Teruk COVID-19! Ambil Langkah Ini

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Diterbitkan pada 16/02/2021 . 3 minit bacaan
  suntikan vaksin

  Betul Ke Vaksin COVID-19 Boleh Sebabkan Kesan Sampingan Kekal? 

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Diterbitkan pada 11/02/2021 . 3 minit bacaan
  tahun baru cina

  SOP Tahun Baru Cina Telah Diluluskan, Sejauh Mana Ia Bersesuaian Dengan Situasi Wabak?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Diterbitkan pada 11/02/2021 . 3 minit bacaan