home

Bagaimana kami boleh memperbaikinya?

close
chevron
Artikel ini mengandungi maklumat yang salah dan tidak tepat.
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Artikel ini tidak menyediakan info selengkapnya
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Hmm... Saya ada soalan!
chevron

Kami tidak boleh menawarkan khidmat nasihat kesihatan peribadi, tapi kami mengalu-alukan pendapat anda! Sila isi kotak di bawah.

wanring-icon
Jika anda mengalami kecemasan, sila hubungi pihak kecemasan atau lawati bilik kecemasan terdekat dengan kadar segera.

10 Kesilapan Biasa Dalam Mendapatkan Anak

10 Kesilapan Biasa Dalam Mendapatkan Anak

Kesilapan biasa berlaku apabila seseorang cuba untuk mengandung. Akhirnya, mendapatkan anak menjadi satu yang menyebabkan stres.

Pemilihan Waktu

Ada beberapa maklumat tentang pendidikan seks menunjukkan bahawa kebiasaan wanita mempunyai kitaran 28 hari. Tetapi bagi sesetengah wanita, kitaran ini mungkin lebih lama dan lebih singkat. Anda tidak boleh menyangka semua pemilihan waktu terpakai untuk anda. Jika anda ingin mengenal pasti hari ovulasi yang tepat, anda harus mengira 14 hari ke belakang dari hari pertama haid.

Berjumpa pakar terlalu awal

Jika anda terlalu muda, mungkin di bawah 35 tahun, adalah normal untuk mengambil masa sehingga setahun untuk mengandung. Jika anda melebihi umur 35 tahun, anda harus membuat temu janji dengan pakar selepas 6 bulan.

Menunggu terlalu lama sebelum berjumpa pakar

Apabila haid anda terlalu menyakitkan, kitaran anda kurang dari 25 hari atau lebih dari 35 hari, anda harus berjumpa doktor secepat mungkin untuk pemeriksaan dan rawatan.

Mengambil makanan yang tidak sihat

Anda tidak harus mempunyai terlalu banyak tabiat buruk seperti merokok, mengambil alkohol atau menggunakan ubat semasa hamil. Faktor gaya hidup memainkan peranan penting dalam kesuburan. Anda harus mempunyai diet yang seimbang dan sihat dan kurangkan alkohol atau kafein.

Terlalu obses dengan posisi

Anda mungkin hanya membuang masa jika anda melakukan sesuatu seperti: mengangkat kaki atau menukar posisi seks untuk meningkatkan peluang mendapat anak. Apabila lelaki melakukan ejakulasi, sperma pergi ke arah telur wanita. Peluang anda untuk hamil berdasarkan banyak faktor dari sekadar posisi.

Hanya melakukan seks pada hari yang anda rasa berlaku ovulasi

Perempuan mempunyai kitaran selama 28 hari. Anda mungkin mengalami ovulasi lebih awal 1 atau 2 hari sebelum jangkaan. Sebahagian maklumat mengatakan bahawa anda perlu mula melakukan seks 4 ke 6 hari sebelum ovulasi.

Melakukan seks setiap hari

Terlalu banyak seks boleh mendatangkan kesan buruk terhadap kiraan sperma lelaki. Apabila anda gagal menentukan pemilihan waktu yang tepat, anda disyorkan untuk melakukan seks selang sehari berbanding setiap hari.

Menyangka anda adalah puncanya

Sesetengah maklumat menunjukkan bahawa 40% dari masalah ketidaksuburan boleh disebabkan oleh lelaki. Jadi, anda harus membiarkan doktor menganalisa masalah tersebut jika gagal hamil selepas mencuba selama setahun.

Percaya bahawa vitamin sebelum hamil akan membantu

Wanita tidak akan meningkatkan peluang hamil jika anda mengambil pil prenatal setiap hari. Untuk mengelakkan masalah dengan tulang belakang bayi, wanita harus mempunyai asid folik yang cukup di dalam sistem badan semasa hamil.

Menunggu terlalu lama

Anda mula membentuk karier, menambah simpanan dan membeli rumah besar untuk bersedia mendapat bayi. Tetapi peluang hamil berkurang sekitar 50% antara umur 20 dan 40.

Diet yang sihat dan seimbang (kalau boleh organik) yang kaya dengan bijirin penuh, buah-buahan dan sayur-sayuran, dan protein; senaman sederhana dan tidur yang cukup boleh membantu badan anda mengembalikan kesihatannya dan mengoptimakan kesuburan.

Hello Health Group tidak menyediakan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

health-tool-icon

Kalkulator BMI

Guna kalkulator ini untuk mengira Indeks Jisim Badan (BMI) dan semak tahap kesihatan berat badan anda. Anda juga boleh menyemak BMI anak.

Lelaki

Wanita

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Sumber Rujukan

10 Common Mistakes When Trying to Conceive http://www.thebump.com/a/10-common-fertility-mistakes Assessed November 30, 2016.

5 Common Mistakes When Trying to Conceive http://www.sheknows.com/parenting/articles/1065425/common-mistakes-when-trying-to-conceive Assessed November 30, 2016.

Gambar penulisbadge
Ditulis oleh Muhamad Firdaus Rahim Disemak pada 05/12/2019
Disemak secara perubatan oleh Panel Perubatan Hello Doktor
x