Salah Dos Ubat Dan Ambil Berlebihan, Hati-Hati Ia Boleh Menyebabkan Hati Bermasalah

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 15/10/2020 . 2 minit bacaan
Share now

Terdapat pelbagai ubat yang boleh menjejaskan dan merosakkan fungsi hati atau kedua-duanya. Sesetengah ubat yang merosakkan hati menyebabkan simptom seperti jaundis, sakit perut, gatal-gatal, dan kecenderungan untuk lebam dan berdarah.

Kecederaan hari akibat penggunaan ubat-ubatan atau suplemen berlebihan mungkin menjadi cabaran untuk mendiagnosis. Selalunya penyebab penyakit hati yang disebabkan oleh ubat-ubatan agak jelas tetapi dalam beberapa kes, sebab-sebab lain untuk penyakit hati seperti hepatitis, kanser, penyakit metabolik atau penyakit vaskular mungkin perlu diketepikan terlebih dahulu. Ubat atau suplemen yang disyaki menjadi punca kerosakan hati perlu dihentikan untuk mengesahkan diagnosis.

Doktor menggunakan istilah kecederaan hati disebabkan dadah (DILI) untuk merujuk kepada sebarang kerosakan hati yang disebabkan oleh ubat-ubatan, sama ada ia menyebabkan simptom atau tidak. Istilah ini juga merangkumi kerosakan yang disebabkan oleh ubat-ubatan herba, tumbuhan dan suplemen.

Ubat-ubatan menyebabkan kerosakan hati

Acetaminophen

Ubat melegakan kesakitan ini didapati dalam kebanyakan ubat oral yang berlainan serta krim dan salap untuk melegakan kesakitan otot. Hakikatnya, ia terkandung dalam begitu banyak produk yang berbeza meningkatkan risiko dos berlebihan yang tidak sengaja dan seterusnya menyebabkan kerosakan hati. Penggunaan yang berlebihan atau tanpa panduan doktor tidak disyorkan kerana risiko ketoksikan. Minum minuman beralkohol secara berkala semasa mengambil asetaminophen juga boleh meningkatkan risiko kerosakan hati.

Anticonvulsants

Ubat yang digunakan untuk merawat epilepsi atau sawan termasuklah phenytoin, valproate, carbamazepine juga telah dikaitkan dengan menyebabkan kecederaan hati yang disebabkan ubat. Walau bagaimanapun, kerana ubat-ubatan ini digunakan untuk mencegah sawan, risiko kerosakan hati biasanya dianggap kurang berbanding manfaatnya dalam mengawal simptom sawan.

Antibiotik

Antibiotik biasanya digunakan untuk mengubati jangkitan, yang mungkin mengapa ia menjadi punca utama kerosakan hati yang disebabkan oleh ubat. Dalam kebanyakan kes kerosakan adalah ringan, dan faktor risiko termasuk wanita, warga emas, mempunyai penyakit dan keadaan lain, dan mengalami kerosakan hati dari antibiotik yang lain.

Vitamin A

Walaupun suplemen diketahui menyebabkan kerosakan hati, termasuk vitamin A (acitretin, etretinate, isotretinoin). Apabila pengambilan vitamin A harian melebihi keperluan tubuh, ia menyebabkan kecederaan hati. Ubat-ubatan ini kadang-kadang digunakan untuk merawat psoriasis atau jerawat yang teruk.

Niacin

Jenis vitamin B ini digunakan untuk merawat kolesterol tinggi. Ia boleh menyebabkan tahap enzim hati atau kerosakan pada hati dalam dos yang tinggi (banyak kali dos harian yang disyorkan) pada sesetengah orang. Ubat ini sering bermula pada dos yang lebih rendah dan kemudian meningkat dari semasa ke semasa supaya hati dapat dipantau.

Tip mengelakkan kerosakan hati akibat ubat-ubatan

Dalam sesetengah kes, kerosakan hati daripada ubat-ubatan dan suplemen boleh dielakkan. Ambil perhatian untuk memahami potensi risiko ubat yang anda ambil, walaupun ia disyorkan oleh doktor.

Antara tip mengelakkan kerosakan hati akibat ubat adalah:

 • Hanya ambil ubat-ubatan dan suplemen apabila benar-benar diperlukan walaupun ianya ‘semulajadi’.
 • Jangan ambil lebih daripada jumlah yang disyorkan.
 • Pastikan semua doktor anda tahu tentang semua ubat yang anda ambil, terutamanya yang ditetapkan oleh doktor lain, atau suplemen dan vitamin yang anda ambil sendiri.
 • Berhati-hati membaca label untuk memastikan anda tidak mengambil lebih daripada satu ubat, krim atau salap yang mengandungi acetaminophen pada satu masa.
 • Beritahu semua doktor anda jika anda mempunyai atau pernah mempunyai penyakit atau kerosakan hati. Orang yang mempunyai sirosis perlu dirawat oleh pakar hati.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy

Baca juga:

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Kadar Survival Untuk Kanser Hati

  Kadar survival adalah peratusan orang yang mempunyai keadaan yang sama yang bertahan selama tempoh tertentu selepas diagnosis.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Farah Aziz
  Kanser, Kanser Hati 17/04/2019 . 3 minit bacaan

  Ubat-ubatan yang Perlu Dielakkan Jika Anda Mempunyai Kanser Hati

  Salah satu fungsi utama hati adalah memecahkan bahan-bahan yang di ambil secara oral, termasuk ubat-ubatan, herba, dan makanan tambahan. Walau bagaimanapun, apabila hati rosak disebabkan oleh beberapa penyakit atau ...

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Farah Aziz
  Kanser, Kanser Hati 08/04/2019 . 2 minit bacaan

  AWAS! Kerap Ambil Minuman Bergula Tingkatkan Risiko Kanser Usus

  Minuman berkarbonat (bergas) atau minuman bergula, kedua-duanya boleh menyebabkan kanser usus jika diambil secara kerap. Fahami konsep disebaliknya.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Amy
  Ditulis oleh Helma Hassan
  Kanser, Kanser Lain 25/03/2019 . 3 minit bacaan

  14 Makanan Yang Membersihkan Hati

  Terdapat banyak bahan proses yang perlu diproses oleh hati dalam makanan yang diambil oleh masyarakat moden kini. Dengan menyerap makanan yang diproses atau makanan bergoreng yang berlebihan, atau berlaku pendedahan ...

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Farah Aziz
  Pemakanan Sihat, Tips Pemakanan Sihat Lain 28/02/2019 . 3 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  masalah hati

  11 Makanan Yang Baik Dan Tidak Baik Untuk Kesihatan Hati, Waspada Pemakanan Anda Setiap Hari

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Diterbitkan pada 02/11/2020 . 3 minit bacaan
  cara merawat hati

  Usah Sedih Jika Anda Penghidap Kanser Hati, Ini Diagnosis & Rawatan Sesuai Untuk Anda

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Diterbitkan pada 21/10/2020 . 6 minit bacaan
  kanser hati

  Apa Itu Kanser Hati: Tanda, Punca Dan Rawatan Yang Anda Perlu Tahu

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Diterbitkan pada 21/10/2020 . 5 minit bacaan
  keletihan

  Hati-Hati Jika Selalu Rasa Letih, Ini 8 Cara BERKESAN Untuk Pulihkan Tenaga Anda

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Farah Aziz
  Diterbitkan pada 17/04/2019 . 2 minit bacaan