5 Kaedah Wanita Boleh Mengesan Ovulasi

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 13/09/2019 . 3 minit bacaan
Share now

Pemakanan yang sihat dan mengambil suplemen adalah cara terbaik untuk memulakan badan anda bersedia untuk mengandung. Tetapi ia juga penting untuk mengetahui masa kitaran anda, termasuk ovulasi, yang merupakan hari yang paling penting untuk konsepsi. Hari ovulasi antara dari hari ke-12 hingga ke-16 hari kitaran haid anda dan setiap tubuh wanita adalah berbeza.

1. Kit prediktor ovulasi

Sama seperti air kencing anda digunakan dengan ujian kehamilan, ia juga digunakan untuk mengesan ovulasi dengan kit prediktor ovulasi. Ini boleh dibeli di kedai ubat tempatan atau dalam talian. Ujian OPK untuk lonjakan hormon luteinizing (LH), yang meningkat semasa ovulasi dan mencetuskan badan anda melepaskan telur.

2. Kaedah lendir servik

Anda mesti menjadi sangat yakin tentang cara tubuh anda bertindak jika anda ingin menjejaki ovulasi oleh lendir serviks. Dengan kaedah ini, anda memeriksa lendir serviks anda beberapa kali sehari dan menjejakinya untuk menentukan masa kitaran anda. 

Sepanjang kitaran haid anda, mukus serviks boleh berubah mengikut konsisten dan warna. Apabila mukus serviks menjadi basah dan licin atau sama dengan putih telur, ini adalah petunjuk ovulasi.

Menurut Mayo Clinic, ovulasi yang paling mungkin berlaku semasa atau satu hari selepas hari terakhir jenis rembesan serviks ini, dikenali sebagai hari puncak anda. Apabila anda telah selesai ovulasi, pelepasan faraj anda akan menjadi kering atau menjadi tebal semula.

3. Kaedah suhu badan basal (BBT)

Kaedah ini memerlukan lebih banyak masa dan komitmen. Anda perlu membeli termometer suhu badan basal (BBT), yang berbeza dengan termometer biasa. Seterusnya, anda perlu mengambil suhu anda pada masa yang sama setiap pagi, sebelum bangun dari katil atau membuat banyak pergerakan.

Terdapat beberapa aplikasi yang boleh anda gunakan untuk mengesan BBT atau anda boleh mencetak carta dalam talian dan menjejaki secara manual. Perhatikan bahawa mengambil BBT anda pada masa yang berbeza, boleh mempengaruhi keputusan anda, seperti tekanan, perjalanan, penyakit dan penggunaan alkohol, jadi penting untuk tetap mengikuti jadual seboleh yang mungkin.

Sebaik sahaja anda melihat bahawa kenaikan suhu yang ketara atau kenaikan, anda akan dapat mengesan apabila anda ovulasi. Suhu anda meningkat selepas ovulasi.

Perkara utama untuk mengetahui bahawa anda paling subur dua hingga tiga hari sebelum ovulasi. Oleh kerana, sperma dapat bertahan di dalam diri anda selama lima hari dan telur harus disenyawakan dalam masa 24 jam ovulasi, ada sedikit waktu yang diperlukan untuk berhasil dengan cara ini.

Selepas ovulasi, suhu anda akan tetap tinggi sehingga anda memulakan kitaran baru. Apabila masa berlalu dan anda terus menjejaki kitaran anda, anda akan lihat kenaikan suhu anda pada masa yang sama dalam kitaran bulanan anda, yang akan membantu anda merancang dengan sewajarnya.

4. Kaedah kalendar atau irama

Menurut Persatuan Kehamilan Amerika, kitaran haid wanita berlaku selama 28 hingga 32 hari secara purata. Walau bagaimanapun, kitaran berbeza dalam kalangan wanita, dan sesetengahnya mempunyai kitaran yang lebih panjang atau pendek.

Dengan kaedah irama, anda menggunakan kalendar untuk menghitung hari-hari kitaran haid dan menentukan masa ovulasi. Fikirkan hari pertama tempoh paling terkini anda sebagai hari 1. Biasanya wanita ovulasi antara hari ke-11 dan hari ke-21 apabila mereka mengira dari hari 1 dari tempoh paling terkini haid.

Oleh kerana kitaran haid anda boleh berbeza-beza, menjejakinya selama beberapa bulan untuk mendapatkan idea masa yang lebih baik. Nasib baik terdapat beberapa aplikasi dan alat yang tersedia untuk membantu anda menjejakinya.

5. Kaedah symptothermal

Kaedah symptothermal menggunakan pelbagai kaedah pengesanan ovulasi sekaligus, menggabungkan kalendar, lendir serviks dan kaedah suhu untuk membantu mengesan ovulasi. Pendekatan ini boleh membantu kerana ia mengumpulkan maklumat dari pelbagai kaedah. Ia juga cara yang baik untuk wanita menjadi lebih sedar tentang keseluruhan badan mereka.

Sebelum mencari bantuan untuk hamil, ketahui bahawa terdapat banyak kaedah yang boleh anda gunakan untuk mengesan ovulasi di rumah anda terlebih dahulu.

Anda mungkin mengambil masa beberapa bulan untuk belajar bagaimana ia berfungsi dengan badan anda, termasuk menjejaki BBT atau mengesan lendir serviks anda, tetapi apabila digabungkan dengan OPK, anda harus bermula pada permulaan yang baik.

Hello Health Group tidak menyediakan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy

Baca juga:

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Ibu Hamil Ada Fibroid? Ini Rawatan Yang Akan Dilakukan, Bagi Elak Keguguran!

  Fibroid adalah tumor bukan kanser yang tumbuh pada rahim dan bukan lagi perkara asing bagi wanita. Dalam kes yang teruk, fibroid ketika hamil boleh berlaku.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Kesihatan Wanita, Kesihatan Wanita Lain 27/11/2020 . 3 minit bacaan

  Jejaka Jangan Banyak Main Telefon Sebelum Tidur, Risiko TIDAK SUBUR Tinggi

  Adakah anda gemar menggunakan telefon pintar sebelum tidur? Pada masa kini, penggunaan gajet elektronik sebelum tidur sudah dianggap sebagai satu ritual.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Kesihatan Lelaki, Kesihatan Lelaki Lain 18/11/2020 . 3 minit bacaan

  Pernah Ambil Pil Perancang, Dan Kini Ingin Hamil Semula, Bagaimana Nak Tahu Bila Waktu Subur?

  Adakah kesuburan wanita akan kembali dalam tempoh 3 bulan selepas berhenti menggunakan kaedah perancang kehamilan? Tidak semestinya!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Cubaan Hamil, Kehamilan, Persediaan Kehamilan 03/11/2020 . 3 minit bacaan

  Bahaya Hepatitis B Sehingga Boleh Jejaskan Kesuburan Lelaki? Ini Dia Jawapan Kajian!

  Akibat hepatitis B, pelbagai kesan akan berlaku terutamanya pada organ hati. Ada kajian kata lelaki tidak subur juga adalah komplikasinya! Jom kita klik.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Kesihatan Lelaki, Kesihatan Lelaki Lain 30/10/2020 . 3 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  beza air mazi dan air mani

  Benarkah Air Mazi TIDAK Menyebabkan Kehamilan? Ini Tanggapan Yang Harus Diperbetulkan

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 04/03/2021 . 3 minit bacaan
  waktu subur perempuan

  Kalau Nak ‘Family Planning’, Kena Tahu Waktu Subur Isteri Tau! Jom Fahami Kitaran Haid

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Diterbitkan pada 17/02/2021 . 3 minit bacaan
  warna air mani

  7 Fakta & Mitos Pembunuh Sperma Lelaki Yang Anda WAJIB Tahu, Jangan Percaya Benda Karut!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Diterbitkan pada 15/01/2021 . 3 minit bacaan
  kesan steroid

  Ambil Steroid Sebab Ingin Tampil Sasa, Kesannya Mungkin Akan Jejaskan Kesuburan Lelaki!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Diterbitkan pada 04/01/2021 . 3 minit bacaan