Mengandung di Usia 20-an: Apa Kekurangannya?

Fakta Perubatan Disemak oleh | Ditulis oleh

Kemas kini Tarikh 27/11/2019 . 2 minit bacaan
Share now

Wanita yang sudah merancang untuk mendapat anak di awal usia, iaitu sekitar usia mereka 20-an, mendapat kelebihan dari segi masa dan biologi. Pada usia yang masih muda, tubuh wanita sudah bersedia untuk hamil dan melahirkan anak. Walau bagaimanapun, mengandung di pelbagai peringkat usia mempunyai pro dan kontra masing-masing. Ikuti artikel kami untuk mengetahui kesulitan yang bakal anda hadapi jika mengandung di usia 20-an. 

Kekurangan mengandung di usia 20-an

Kesukaran kembali meneruskan kerjaya

Pada usia yang muda, kita mempunyai impian besar dan mencuba yang terbaik untuk mengembangkan kerjaya kita. Laluan ini tidak pernah mudah kerana kita bakal berhadapan dengan banyak cabaran. Oleh itu, jika kita sudah mengandung di usia 20-an, ia boleh memperlahankan langkah kita untuk berjaya. Atau, ia juga memerlukan masa yang panjang untuk kita kembali bekerja selepas bayi selamat dilahirkan.

Bebanan kewangan

Membesarkan anak bermakna kita perlu membayar ‘yuran tambahan’, menurut kata penulis, Ann Crittenden dalam bukunya yang berjudul The Price of Motherhood. Dalam bukunya, beliau berkata, keibubapaan memerlukan kos yang tinggi dan ‘tol ekonomi’ ini akan berlangsung lama dalam menyara anak. Walaupun anda sudah boleh kembali bekerja selepas melahirkan anak, tetapi anda tidak akan mendapat pulangan sebanyak yang rakan-rakan anda dapati (yang belum mempunyai anak).

Dan, bebanan kewangan inilah yang menghalang wanita untuk mendapat bayi di awal usia mereka. Penulis Crittenden berkata, wanita yang memilih untuk mendapat bayi di usia yang lebih matang bukan sahaja akan memperolehi banyak wang dalam kehidupan mereka, tetapi juga peluang kerjayanya adalah lebih cerah berbanding ibu muda.

Elise Stevenson, penasihat kewangan di Milton, Massachusetts berkongsi bahawa pelanggannya yang mempunyai bayi di usia 20-an dan awal usia 30-an perlu menampung banyak hutang. Salah satu masalah utama adalah hutang pinjaman pelajaran. Dalam masa mereka cuba untuk menyelesaikan hutang tersebut, mereka terjerumus pula kepada hutang kad kredit. Elise menggelar ini sebagai ‘menjerut leher sendiri’.

Masalah perhubungan

Leah Seidler, terapi psiko yang khusus dalam masalah perhubungan mendedahkan bahawa mendapat anak di usia muda boleh memberikan masalah kepada perkahwinan pasangan muda. Beliau berkata, dengan pengalaman hidup yang sedikit, ramai orang muda menemui kesukaran dalam menyedari bahawa membesarkan bayi dalam kehidupan mereka hanya dalam tempoh sementara. Ibu muda berasa tertekan, murung, dan rasa diselubungi dengan pelbagai tanggungjawab, sementara bapa muda akan rasa seperti diabaikan oleh isteri mereka. Dalam senario yang ideal, ibu bapa muda boleh bergandingan tangan, menyokong satu sama lain melalui masa yang mencabar ini, dan lebih memahami serta membina ikatan yang lebih kukuh antara keduanya. Walau bagaimanapun, terdapat satu-satu masa di mana jarak boleh terbina antara kedua-duanya dan sekali gus merosakkan perkahwinan.

Pada masa yang lain, orang muda juga tidak bersedia untuk bergelar ibu dan ayah. Mereka tidak boleh menangani tekanan emosi dan fizikal, malah mereka juga belum bersedia untuk berkorban untuk bayi mereka. Selain itu, mereka tidak cukup sabar untuk menghadapi cabaran membesarkan anak.

Pengarah Jualan, Nicole Rogers di San Francisco Marriott percaya bahawa kemampuan keibubapaan akan semakin baik apabila mereka meningkat usia. Rogers, yang merupakan ibu kepada tiga orang anak, berkongsi pengalamannya semasa melahirkan anak pertama di usia 20-an, beliau tidak cukup bijak dan perspektif dalam kehidupan sebagai ibu. Menurut Rogers, jika kita bergelar ibu bapa di usia yang matang, kita lebih bersedia untuk melaburkan wang dan berkorban untuk anak. Kita akan melepaskan keinginan peribadi masa muda seperti melancong atau membeli-belah untuk menjadi ibu yang bertimbang rasa.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Baca juga:

  1
  Adakah artikel ini membantu anda?
  happy unhappy
  Rujukan

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Tak Semua Kata-kata Positif Itu Bagus, Tabiat Positif Toksik BAHAYA Kepada Mental Anda!

  Ketahuilah bahawa bersifat positif toksik hanya akan mendatangkan kesan buruk kepada anda sendiri atau orang lain. Jom klik untuk baca!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Gaya Hidup Sihat, Kesihatan Mental 18/01/2021 . 3 minit bacaan

  Bukan Kopi Saja, Tapi 9 Makanan Harian Ini Juga Ada Kafein! Patutlah Mata Selalu Cerah

  Pernahkah anda terfikir, apakah makanan berkafein lain selain kopi? Atau anda sendiri tidak tahu rupanya ada juga sumber kafein lain selain kopi?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Gaya Hidup Sihat, Pemakanan Sihat 18/01/2021 . 3 minit bacaan

  Muka Putih Tapi Siku & Lutut Hitam? Petua Semula Jadi Ini Bantu Cerahkannya Kembali

  Memiliki kulit siku dan lutut hitam boleh menjejaskan penampilan seseorang, lagi-lagi bagi golongan wanita yang gemar memakai seluar atau dress pendek.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Gaya Hidup Sihat, Kesihatan Kulit 18/01/2021 . 3 minit bacaan

  Ladies… Jangan Abaikan Simptom Haid Ini, Khuatir Ia Boleh Disebabkan Oleh Kanser!

  Haid bagi setiap wanita adalah berbeza-beza! Pun begitu, kenal pasti masalah menstruasi yang tidak harus diabaikan sekiranya anda mengalaminya. Jom baca!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Gaya Hidup Sihat, Kesihatan Wanita 15/01/2021 . 3 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  manfaat hubungan sihat

  Ini Manfaat Kesihatan Jika Jaga Silaturahim, Antaranya Panjang Umur!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Diterbitkan pada 18/01/2021 . 3 minit bacaan
  cara hilangkan sakit tekak

  Kesan Pada Tekak Jika Alami Difteria, Ini 8 Simptom Yang Boleh Bawa Maut!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Diterbitkan pada 18/01/2021 . 3 minit bacaan
  garis hitam

  Tak Hamil, Tapi Kenapa Ada Garis Hitam Di Perut? Ini Punca & Cara Hilangkannya!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 18/01/2021 . 3 minit bacaan
  alat pencegah kehamilan

  Kurang Popular, Tapi Alat Cegah Hamil Ini Mudah Dipakai & Efektif! Kenali CINCIN VAGINA

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Fatin Zahra
  Diterbitkan pada 18/01/2021 . 4 minit bacaan