What are your concerns?

close
Inaccurate
Hard to understand
Other

Bakal Ibu, Ini Kos Bersalin Di Hospital Kerajaan 2022, Sedia Awal Tak Kalut!

Bakal Ibu, Ini Kos Bersalin Di Hospital Kerajaan 2022, Sedia Awal Tak Kalut!

Bercadang untuk melahirkan anak di hospital kerajaan, tetapi berapa agaknya kos bersalin hospital kerajaan 2022 ini ya?

Untuk bakal ibu ayah yang sedang membuat persiapan bagi menyambut kelahiran bayi, terutamanya berkaitan kos yang perlu disediakan, teruskan membaca perkongsian artikel ini.

Untuk mendapatkan lebih banyak info tentang Kehamilan, sila dapatkannya di sini.

Bersalin di hospital kerajaan

Sebelum anda mengetahui bajet untuk bersalin di hospital kerajaan, jom lihat dahulu apakah antara langkah penting yang perlu dilakukan.

Dalam kesibukan melakukan persiapan bagi menyambut kelahiran si kecil – pakaian, katil dan buaian serta pelbagai barangan lain – anda juga harus memikirkan mengenai kos yang perlu disediakan untuk proses beranak nanti.

Umumnya jumlah kos adalah berbeza mengikut pilihan sama ada untuk bersalin di hospital swasta atau kerajaan serta memilih kaedah kelahiran yang bakal dilalui nanti, seperti bersalin normal, caesarean atau kelahiran normal dengan bantuan.

Melahirkan anak di private hospital pastinya menjadi idaman ramai bakal ibu kerana kelengkapan yang tersedia. Namun hospital kerajaan yang ada di Malaysia juga tidak kurang hebatnya – lengkap dengan segala peralatan perubatan dan kakitangan terlatih.

Kos bersalin hospital kerajaan 2022 juga biasanya lebih murah berbanding swasta, justeru turut menjadi antara faktor utama pemilihannya sebagai lokasi untuk melahirkan anak.

Biasanya bakal-bakal ibu yang memilih untuk beranak di hospital kerajaan harus mempunyai buku pink atau buku Rekod Kesihatan Ibu – yang berfungsi merekodkan kesihatan ibu dan bayi sepanjang tempoh kehamilan.

Baca juga:

Jumlah kos bersalin hospital kerajaan 2022

Seperti yang dinyatakan pada awal-awal tadi, bayaran untuk bersalin di hospital kerajaan ini biasanya tidaklah begitu membebankan.

Berikut dikongsikan anggaran kos yang perlu disediakan oleh bakal parents:

Caj rawatan bersalin:
Jenis rawatan kelas Satu kelas Dua Kelas Tiga
Bersalin biasa RM 450 RM 150 RM 10
Bersalin kembar RM 600 RM 200 RM 50
Bersalin dengan bantuan (Forcep/songsang/vakum) RM 600 RM 200 RM 50
Pembedahan Caesarean RM 1,200 RM 400 RM 100
Kos bersalin hospital kerajaan 2022 #Caj bilik prosedur:
Jenis rawatan Harga
Bilik bersalin (setiap kemasukan) RM 120
Dewan bedah (setiap kemasukan) RM 120
kos bersalin hospital kerajaan 2022
Caj wad awam:
Caj wad sehari per individu Bilik tidak berhawa dingin Bilik berhawa dingin
Kelas Satu – Bilik 1 katil RM 90 RM 120
Kelas Satu – Bilik 2 katil RM 60 RM 90
Kelas Satu – Bilik 3 katil RM 45 RM 60
Kelas Dua RM 25 RM 40
Kelas Tiga RM 3 RM 3

Apa yang dikongsikan di atas hanyalah anggaran kos bersalin di hospital kerajaan secara umum tidak termasuk caj ujian makmal, x-ray, pembedahan dan bayaran prosedur klinikal, harga sebenarnya akan dicaj kepada bakal parents mungkin berbeza mengikut hospital.

health-tool-icon

Kalkulator Tarikh Bersalin

Gunakan kalkulator ini untuk menentukan tarikh akhir anda. Walau bagaimanapun, ini hanyalah anggaran semata-mata! Kebanyakan wanita akan melahirkan anak dalam masa seminggu sebelum atau selepas tarikh ini.

Panjang Kitaran

28 hari

Kos bersalin hospital kerajaan 2022: Fahami prosedurnya

Kini anda sudah mengetahui kos bersalin yang perlu disediakan dan bolehlah untuk mula merancang hospital pilihan, seperti Hospital Shah Alam mahupun Hospital Sungai Buloh. Sebaiknya lokasi pilihan adalah berdekatan dengan kediaman anda.

Tetapi sebelum itu, terdapat beberapa prosedur yang perlu ibu hamil fahami. Berbeza dengan hospital swasta, di hospital kerajaan, bakal ibu hanya akan dibenarkan untuk masuk ke wad setelah terdapat tanda-tanda melahirkan anak.

Jika di atas dikongsikan kos bersalin hospital kerajaan, ini pula prosedur yang perlu dilalui:

Pendaftaran

Bakal ibu boleh terus ke unit bersalin dan mendaftarkan diri. Selain daripada beg barangan anda,dokumen yang wajib dibawa bersama adalah:

  • Kad pengenalan atau passport
  • Buku pink
  • Surat rujukan doktor (jika ada)

kos bersalin hospital kerajaan 2022

Pakaian hospital

Selepas pendaftaran selesai, bakal ibu diberikan pakaian hospital berwarna pink dan akan diminta melakukan ujian air kencing.

Pemeriksaan awal

Beberapa prosedur pemeriksaan awal yang perlu dijalani seperti tekanan darah, suhu dan nadi. Anda juga mungkin akan ditanyakan mengenai simptom bersalin yang dialami oleh kakitangan perubatan.

Kos bersalin hospital kerajaan 2022 #Pemeriksaan serviks

Lebih dikenali dengan panggilan seluk faraj, tujuan ia dilakukan adalah untuk menentukan bukaan serviks – saluran kelahiran, kedudukan bayi dan sebagainya.

Pada dasarnya, pemeriksaan vagina atau vaginal examination (VE) melibatkan doktor untuk memasukkan jari ke dalam faraj bagi mengetahui proses pembukaan serviks atau dalam bahasa mudah, bukaan rahim.

Bagi ibu yang pertama kali melalui proses ini, anda mungkin akan berasa gementar dan ia adalah perkara normal. Sebaiknya, cuba untuk bertenang, okay?

kos bersalin hospital kerajaan 2022

Fasa Kelahiran

Anda akan memasuki fasa kelahiran apabila bukaan serviks mencapai bukaan kira-kira 10cm – keadaan ini dikenali sebagai pelebaran serviks – dilating – sehinggalah bayi selamat dilahirkan.

Discaj

Biasanya ibu dan bayi akan dibenarkan pulang selepas tempoh sehari, terutamanya bagi yang melalui prosedur bersalin normal serta tidak mengalami sebarang komplikasi. Ketika inilah pembayaran kos bersalin hospital kerajaan 2022 perlu diselesaikan.

Jika terdapat sebarang pertanyaan, anda disarankan untuk menghubungi terus hospital kerajaan yang menjadi pilihan lokasi bersalin bagi mendapatkan lebih kepastian.

Semoga persediaan anda untuk melahirkan anak nanti akan berjalan lancar!


Jangan bimbang. Ikuti topik hangat dan bertukar cerita dengan bakal ibu yang lain. Sertai Komuniti Kehamilan!

Jangan bimbang. Ikuti topik hangat dan bertukar cerita dengan bakal ibu yang lain. Sertai Komuniti Kehamilan!


Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Sumber Rujukan
  1. Caj Bersalin. https://hsas.moh.gov.my/caj-dan-bayaran/3-caj-bersalin.html, Accessed on July 22, 2022
  2. Caj Wad. https://www.moh.gov.my/index.php/pages/view/165, Accessed on July 22, 2022
  3. Prosedur Bersalin. https://hctm.ukm.my/ong/prosedur-bersalin/, Accessed on July 22, 2022
  4. Maternity fees for Malaysian citizens. https://hsgbuloh.moh.gov.my/en/visitor/charges-fees/delivery-charges.html, Accessed on July 22, 2022
  5. Public hospitals: pregnancy care and birth. https://raisingchildren.net.au/pregnancy/labour-birth/birth-environment/public-hospitals-pregnancy-care-birth, Accessed on July 22, 2022
Gambar penulisbadge
Ditulis oleh Asyikin Md Isa Disemak pada 2 minggu lalu
Disemak secara perubatan oleh Panel Perubatan Hello Doktor