5 Kaedah Wanita Boleh Mengesan Ovulasi

Fakta Perubatan Disemak oleh | Ditulis oleh

Kemas kini Tarikh 13/09/2019 . 3 minit bacaan
Share now

Pemakanan yang sihat dan mengambil suplemen adalah cara terbaik untuk memulakan badan anda bersedia untuk mengandung. Tetapi ia juga penting untuk mengetahui masa kitaran anda, termasuk ovulasi, yang merupakan hari yang paling penting untuk konsepsi. Hari ovulasi antara dari hari ke-12 hingga ke-16 hari kitaran haid anda dan setiap tubuh wanita adalah berbeza.

1. Kit prediktor ovulasi

Sama seperti air kencing anda digunakan dengan ujian kehamilan, ia juga digunakan untuk mengesan ovulasi dengan kit prediktor ovulasi. Ini boleh dibeli di kedai ubat tempatan atau dalam talian. Ujian OPK untuk lonjakan hormon luteinizing (LH), yang meningkat semasa ovulasi dan mencetuskan badan anda melepaskan telur.

2. Kaedah lendir servik

Anda mesti menjadi sangat yakin tentang cara tubuh anda bertindak jika anda ingin menjejaki ovulasi oleh lendir serviks. Dengan kaedah ini, anda memeriksa lendir serviks anda beberapa kali sehari dan menjejakinya untuk menentukan masa kitaran anda. 

Sepanjang kitaran haid anda, mukus serviks boleh berubah mengikut konsisten dan warna. Apabila mukus serviks menjadi basah dan licin atau sama dengan putih telur, ini adalah petunjuk ovulasi.

Menurut Mayo Clinic, ovulasi yang paling mungkin berlaku semasa atau satu hari selepas hari terakhir jenis rembesan serviks ini, dikenali sebagai hari puncak anda. Apabila anda telah selesai ovulasi, pelepasan faraj anda akan menjadi kering atau menjadi tebal semula.

3. Kaedah suhu badan basal (BBT)

Kaedah ini memerlukan lebih banyak masa dan komitmen. Anda perlu membeli termometer suhu badan basal (BBT), yang berbeza dengan termometer biasa. Seterusnya, anda perlu mengambil suhu anda pada masa yang sama setiap pagi, sebelum bangun dari katil atau membuat banyak pergerakan.

Terdapat beberapa aplikasi yang boleh anda gunakan untuk mengesan BBT atau anda boleh mencetak carta dalam talian dan menjejaki secara manual. Perhatikan bahawa mengambil BBT anda pada masa yang berbeza, boleh mempengaruhi keputusan anda, seperti tekanan, perjalanan, penyakit dan penggunaan alkohol, jadi penting untuk tetap mengikuti jadual seboleh yang mungkin.

Sebaik sahaja anda melihat bahawa kenaikan suhu yang ketara atau kenaikan, anda akan dapat mengesan apabila anda ovulasi. Suhu anda meningkat selepas ovulasi.

Perkara utama untuk mengetahui bahawa anda paling subur dua hingga tiga hari sebelum ovulasi. Oleh kerana, sperma dapat bertahan di dalam diri anda selama lima hari dan telur harus disenyawakan dalam masa 24 jam ovulasi, ada sedikit waktu yang diperlukan untuk berhasil dengan cara ini.

Selepas ovulasi, suhu anda akan tetap tinggi sehingga anda memulakan kitaran baru. Apabila masa berlalu dan anda terus menjejaki kitaran anda, anda akan lihat kenaikan suhu anda pada masa yang sama dalam kitaran bulanan anda, yang akan membantu anda merancang dengan sewajarnya.

4. Kaedah kalendar atau irama

Menurut Persatuan Kehamilan Amerika, kitaran haid wanita berlaku selama 28 hingga 32 hari secara purata. Walau bagaimanapun, kitaran berbeza dalam kalangan wanita, dan sesetengahnya mempunyai kitaran yang lebih panjang atau pendek.

Dengan kaedah irama, anda menggunakan kalendar untuk menghitung hari-hari kitaran haid dan menentukan masa ovulasi. Fikirkan hari pertama tempoh paling terkini anda sebagai hari 1. Biasanya wanita ovulasi antara hari ke-11 dan hari ke-21 apabila mereka mengira dari hari 1 dari tempoh paling terkini haid.

Oleh kerana kitaran haid anda boleh berbeza-beza, menjejakinya selama beberapa bulan untuk mendapatkan idea masa yang lebih baik. Nasib baik terdapat beberapa aplikasi dan alat yang tersedia untuk membantu anda menjejakinya.

5. Kaedah symptothermal

Kaedah symptothermal menggunakan pelbagai kaedah pengesanan ovulasi sekaligus, menggabungkan kalendar, lendir serviks dan kaedah suhu untuk membantu mengesan ovulasi. Pendekatan ini boleh membantu kerana ia mengumpulkan maklumat dari pelbagai kaedah. Ia juga cara yang baik untuk wanita menjadi lebih sedar tentang keseluruhan badan mereka.

Sebelum mencari bantuan untuk hamil, ketahui bahawa terdapat banyak kaedah yang boleh anda gunakan untuk mengesan ovulasi di rumah anda terlebih dahulu.

Anda mungkin mengambil masa beberapa bulan untuk belajar bagaimana ia berfungsi dengan badan anda, termasuk menjejaki BBT atau mengesan lendir serviks anda, tetapi apabila digabungkan dengan OPK, anda harus bermula pada permulaan yang baik.

Hello Health Group tidak menyediakan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Baca juga:

  1
  Adakah artikel ini membantu anda?
  happy unhappy

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Wanita Yang Nak Hamil, Sebelum Ambil Ubat Kesuburan, Ketahui Kesan Sampingan Jangka Panjang

  Ubat-ubatan bagi merawat masalah kesuburan menjadi pilihan pasangan yang sukar mendapatkan zuriat serta meningkatkan peluang untuk hamil.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Kehamilan, Rancang Kehamilan 23/09/2020 . 3 minit bacaan

  Jangan Sangka Testis Lelaki Tidak Punya Bakteria, Kajian Kata Ia Boleh Jejaskan Kesuburan!

  Ada kajian terbaharu yang kata testis lelaki ada bakteria yang akan jejaskan kesuburan! Benarkah? Jom klik artikel ini untuk baca lebih lanjut.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Gaya Hidup Sihat, Kesihatan Lelaki 09/09/2020 . 3 minit bacaan

  Senaman Adalah KUNCI Sperma Berkualiti & Berkuantiti! Berapa Kerap Lelaki Perlu Buat Ya?

  Semua lelaki mengimpikan sperma berkualiti dan berkuantiti bukan? Kunci utamanya adalah semudah melakukan senaman! Jom klik untuk baca lebih lanjut.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Kehamilan, Rancang Kehamilan 19/08/2020 . 3 minit bacaan

  Cik Abang Ada Masalah Sperma? Teknik Pembedahan Ini Mungkin Solusi Yang Anda Cari!

  Jika anda alami sebarang masalah kesuburan, lelaki boleh pergi buat ujian sperma dan jalani kaedah pembedahan SSR untuk menyelesaikannya!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Gaya Hidup Sihat, Seks Hubungan 07/08/2020 . 3 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  kejang perut tanpa haid

  Tak Period Pun Tapi Masih Sakit Perut? Ini Masalah Kesihatan Lain Yang Boleh Jadi Punca

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Diterbitkan pada 20/10/2020 . 3 minit bacaan
  masalah kesuburan wanita

  Tak Tahu Sudah Lepas Waktu Subur Atau Belum? Kenal Pasti 5 Tanda Ovulasi TIDAK Berlaku

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 19/10/2020 . 3 minit bacaan
  tiub fallopio

  Tiub Fallopio Tersumbat? Usah Risau, Ini Cara Semula Jadi Yang Boleh Dilakukan Hanya Di Rumah

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Diterbitkan pada 14/10/2020 . 3 minit bacaan
  ovulasi wanita

  Nak Hamil Kena Tahu Bila Waktu Subur, Tapi Tahu Tak Tanda Subur Setiap Wanita Berbeza?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Diterbitkan pada 12/10/2020 . 3 minit bacaan