Bersenggama Dengan Pasangan TERBUKTI TIDAK Mempercepatkan Proses Kelahiran – Kajian

Fakta Perubatan Disemak oleh | Ditulis oleh

Kemas kini Tarikh 12/08/2020 . 3 minit bacaan
Share now

Salah satu fahaman yang cukup meluas dalam dunia reproduktif adalah hubungan seks ketika hamil, khususnya dalam tempoh trimester ketiga, dapat mencetuskan proses kelahiran. Walau bagaimanapun, menurut kajian terbaru yang dilakukan di Malaysia, fahaman tersebut terbukti tidak lagi benar. 

Fahaman semasa berkaitan peranan seks ketika hamil

Kehamilan merupakan satu pengalaman yang cukup mengujakan tidak kiralah sama ada ia adalah kali pertama mengandung ataupun bukan.

Detik manis untuk kedua-dua pasangan ini pasti lebih bermakna jika anda telah sekian lama mencuba untuk menimang cahaya mata.

Di sebalik keterujaan untuk menerima ahli baru ini, mungkin anda pernah terdengar bahawa terdapat beberapa perkara yang dapat mempercepatkan cetusan proses kelahiran. Ya, saya maksudkan seks.

Untuk sekian lama, ramai pihak percaya, termasuk dalam komuniti perubatan sendiri, bahawa melakukan seks ketika hamil dapat mencetuskan proses kelahiran.

Teori ini bukannya tidak berasas – sebaliknya, terdapat beberapa penjelasan yang digunakan untuk mengukuhkan teori ini. Salah satu daripada penjelasan tersebut adalah kerana hubungan seks ketika hamil didapati akan menghasilkan peningkatan dalam aktiviti kontraksi rahim (uterus)

Selain itu, terdapat juga penjelasan yang melihat kepada peranan kandungan air mani. Air mani mengandungi prostaglandin E yang tinggi diikuti oleh kandungan prostaglandin F2α yang lebih rendah.

Prostaglandin pula adalah cecair kimia yang digunakan untuk mencetuskan kelahiran kerana ia menggalakkan kontraksi rahim. 

Tiada kaitan antara seks ketika hamil dan cetusan kelahiran

seks ketika hamil

Di sebalik populariti kefahaman tersebut, satu kajian baru mendapati tidak ada sebarang perbezaan dari segi waktu kelahiran dalam pasangan yang melakukan seks di peringkat akhir kehamilan dengan pasangan yang tidak melakukannya.

Walaupun terdapat beberapa kajian yang telah menunjukkan bahawa seks mungkin berkaitan dengan pencetusan kelahiran, kajian-kajian kecil ini tidak konklusif. 

Oleh itu, Dr. Tan dan pasukan beliau memilih untuk melakukan kajian bagi melihat kesan seks dalam minggu-minggu terkahir kehamilan, terhadap cetusan kelahiran.

Kajian yang diterbitkan dalam jurnal BJOG ini melibatkan penyertaan lebih 1,100 wanita yang berada dalam tempoh 35 hingga 38 minggu hamil. Wanita-wanita ini juga dikenal pasti tidak melakukan sebarang hubungan seks dalam tempoh 6 minggu sebelumnya.

Para peserta kemudiannya dibahagikan kepada dua kumpulan.

Mereka menasihati dan menggalakkan wanita dalam kumpulan pertama untuk melakukan seks sekerap mungkin dalam minggu-minggu terkahir kehamilan bagi mengelakkan keperluan untuk cetusan kehamilan secara perubatan (medically-induced).

Untuk kumpulan kedua pula, mereka tidak digalakkan tetapi tidak pula dihalang daripada melakukan seks.

Sebaliknya, mereka hanya diberitahu bahawa seks adalah selamat tetapi kesannya ke atas proses kelahiran tidak diketahui. Pasukan pengkaji kemudiannya merekodkan tempoh kehamilan mereka dan sama ada mereka 

Mereka mendapati kadar keperluan untuk cetusan proses kehamilan secara perubatan adalah hampir sama untuk kedua-dua kumpulan (22% dalam kumpulan pertama dan 20.8% dalam kumpulan kedua).

Perbezaan peratusan ini adalah terlalu kecil dan tidak signifikan untuk membuat sebarang kaitan.

Menurut Dr. Tan Peng Chiong, Pakar Sakit Puan daripada Universiti Malaya, merangkap salah seorang penulis untuk kajian ini,

“Kami sedikit kecewa dengan keputusan yang diperoleh kerana ia tidak menunjukkan sebarang kaitan (antara seks ketika hamil dan juga cetusan kelahiran).”

“Bagus juga kalau pasangan mempunyai sesuatu (aktiviti) yang berkesan, selamat dan juga menyeronokan untuk mereka lakukan bersama bagi mencetuskan proses kelahiran lebih awal jika mereka mahu,” tambah Dr. Tan lagi.

Menghapuskan mitos yang kuat tersemat

proses kelahiran

Walaupun kajian ini tidak menunjukkan sebarang peningkatan dalam kepantasan kelahiran atau penurunan dalam kadar pencetusan kelahiran, ia membantu untuk mengukuhkan pendapat bahawa seks ketika hamil adalah selamat.

Ini bertentangan dengan amaran semasa yang mencadangkan agar pasangan berhati-hati jika mereka ingin melakukan seks ketika hamil.

Tambah Dr. Tan lagi, keputusan kajian ini menunjukkan bahawa kehamilan telah berevolusi untuk menjadi lebih rintang terhadap gangguan. Ini adalah sesuatu yang masuk akal kerana proses kehamilan adalah sesuatu yang bernilai dan ia perlu mempunyai sedikit daya tahan untuk mencapai kemandirian spesies. 

Selain seks, terdapat juga kaedah-kaedah lain yang telah diuar-uarkan sebagai kaedah perangsang kelahiran seperti mandi air panas, pengguna minyak kastor, makanan tambahan berunsur herbal dan juga akupuntur.

Menurut Servis Kesihatan Kebangsaan UK (NHS), kesemua kaedah-kaedah ini tidak mempunyai sebarang sokongan kajian untuk mengatakan ia berkesan dalam mencetuskan kelahiran. Pasangan tidak perlu lagi risau jika mereka ingin melakukan hubungan seks semasa berada di minggu-minggu akhir perkahwinan.

Namun, jika air ketuban sudah pecah, hubungan seks perlu dielakkan kerana ia berisiko untuk menyebabkan jangkitan pada bayi.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Baca juga:

1
Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy"
Rujukan

Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

Teruja Nak Lakukan Ujian Kehamilan? Pasangan Baru Berkahwin Ambil Tahu Ini Dulu Sebelum Buat!

“Adakah aku mengandung?” Ini adalah salah satu daripada soalan terpenting dalam hidup seorang  insan yang bergelar wanita. Ini cara periksa ujian kehamilan.

Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Nisreen Nadiah
Kehamilan, Rancang Kehamilan 03/09/2020 . 3 minit bacaan

Ada Kajian Kata Wanita Lebih Aktif & Puas Secara Seksual Menjelang Usia 40-an, Benarkah?

Ada kajian yang kata wanita 40an lebih aktif & puas secara seksual. Adakah ia benar atau tidak? Jom ikuti artikel ini untuk tahu jawapannya!

Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Ahmad Farid
Gaya Hidup Sihat, Seks Hubungan 28/08/2020 . 3 minit bacaan

Ibu Ayah, Ini Tingkah Laku Seksual Yang TIDAK PATUT Ada Pada Anak Anda, Sila Perhatikan!

Perkembangan seksual antara aspek tumbesaran yang sukar untuk dikendalikan ibu bapa. Lebih membimbangkan andai wujud tingkah laku anak yang tidak sepatutnya

Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Asyikin Md Isa
Keibubapaan, Tips Keibubapaan 28/08/2020 . 3 minit bacaan

Anda Seorang Yang Aktif Berhubungan Seksual? Jangan Sorokkan Ia Daripada Doktor Ya!

Ramai individu yang menyorokkan hubungan kelamin suami isteri daripada doktor mereka. Ini adalah sesuatu yang tidak bagus. Jom klik artikel ini untuk tahu!

Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Ahmad Farid
Gaya Hidup Sihat, Seks Hubungan 28/08/2020 . 3 minit bacaan

Artikel lain untuk anda

tip hubungan seks

Kepuasan Seks Kian Menurun? Mungkin Ini Masanya Untuk Cuba 2 Teknik Mustahak Ini!

Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Ahmad Farid
Diterbitkan pada 28/09/2020 . 3 minit bacaan
4 Kitaran Tindak Balas Seksual Yang Kita Semua Mungkin Tidak Tahu Jika Belum Baca Ini!

4 Kitaran Tindak Balas Seksual Yang Kita Semua Mungkin Tidak Tahu Jika Belum Baca Ini!

Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Ahmad Farid
Diterbitkan pada 24/09/2020 . 3 minit bacaan
apa itu herpes

Tahan Nafsu Jika Terjangkiti Herpes, Boleh Ke Bersama Dengan Pasangan? Ini Jawapan Pakar!

Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Ahmad Farid
Diterbitkan pada 11/09/2020 . 3 minit bacaan
sakit kepala berdenyut

Sedang Hangat Beraksi, Tiba-tiba Sakit Kepala Berdenyut? Ini Sebab Mengapa Ia Berlaku!

Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Ahmad Farid
Diterbitkan pada 03/09/2020 . 3 minit bacaan