Bersenggama Dengan Pasangan TERBUKTI TIDAK Mempercepatkan Proses Kelahiran – Kajian

Fakta Perubatan Disemak oleh | Ditulis oleh

Kemas kini Tarikh 12/08/2020 . 3 minit bacaan
Share now

Salah satu fahaman yang cukup meluas dalam dunia reproduktif adalah hubungan seks ketika hamil, khususnya dalam tempoh trimester ketiga, dapat mencetuskan proses kelahiran. Walau bagaimanapun, menurut kajian terbaru yang dilakukan di Malaysia, fahaman tersebut terbukti tidak lagi benar. 

Fahaman semasa berkaitan peranan seks ketika hamil

Kehamilan merupakan satu pengalaman yang cukup mengujakan tidak kiralah sama ada ia adalah kali pertama mengandung ataupun bukan.

Detik manis untuk kedua-dua pasangan ini pasti lebih bermakna jika anda telah sekian lama mencuba untuk menimang cahaya mata.

Di sebalik keterujaan untuk menerima ahli baru ini, mungkin anda pernah terdengar bahawa terdapat beberapa perkara yang dapat mempercepatkan cetusan proses kelahiran. Ya, saya maksudkan seks.

Untuk sekian lama, ramai pihak percaya, termasuk dalam komuniti perubatan sendiri, bahawa melakukan seks ketika hamil dapat mencetuskan proses kelahiran.

Teori ini bukannya tidak berasas – sebaliknya, terdapat beberapa penjelasan yang digunakan untuk mengukuhkan teori ini. Salah satu daripada penjelasan tersebut adalah kerana hubungan seks ketika hamil didapati akan menghasilkan peningkatan dalam aktiviti kontraksi rahim (uterus)

Selain itu, terdapat juga penjelasan yang melihat kepada peranan kandungan air mani. Air mani mengandungi prostaglandin E yang tinggi diikuti oleh kandungan prostaglandin F2α yang lebih rendah.

Prostaglandin pula adalah cecair kimia yang digunakan untuk mencetuskan kelahiran kerana ia menggalakkan kontraksi rahim. 

Tiada kaitan antara seks ketika hamil dan cetusan kelahiran

seks ketika hamil

Di sebalik populariti kefahaman tersebut, satu kajian baru mendapati tidak ada sebarang perbezaan dari segi waktu kelahiran dalam pasangan yang melakukan seks di peringkat akhir kehamilan dengan pasangan yang tidak melakukannya.

Walaupun terdapat beberapa kajian yang telah menunjukkan bahawa seks mungkin berkaitan dengan pencetusan kelahiran, kajian-kajian kecil ini tidak konklusif. 

Oleh itu, Dr. Tan dan pasukan beliau memilih untuk melakukan kajian bagi melihat kesan seks dalam minggu-minggu terkahir kehamilan, terhadap cetusan kelahiran.

Kajian yang diterbitkan dalam jurnal BJOG ini melibatkan penyertaan lebih 1,100 wanita yang berada dalam tempoh 35 hingga 38 minggu hamil. Wanita-wanita ini juga dikenal pasti tidak melakukan sebarang hubungan seks dalam tempoh 6 minggu sebelumnya.

Para peserta kemudiannya dibahagikan kepada dua kumpulan.

Mereka menasihati dan menggalakkan wanita dalam kumpulan pertama untuk melakukan seks sekerap mungkin dalam minggu-minggu terkahir kehamilan bagi mengelakkan keperluan untuk cetusan kehamilan secara perubatan (medically-induced).

Untuk kumpulan kedua pula, mereka tidak digalakkan tetapi tidak pula dihalang daripada melakukan seks.

Sebaliknya, mereka hanya diberitahu bahawa seks adalah selamat tetapi kesannya ke atas proses kelahiran tidak diketahui. Pasukan pengkaji kemudiannya merekodkan tempoh kehamilan mereka dan sama ada mereka 

Mereka mendapati kadar keperluan untuk cetusan proses kehamilan secara perubatan adalah hampir sama untuk kedua-dua kumpulan (22% dalam kumpulan pertama dan 20.8% dalam kumpulan kedua).

Perbezaan peratusan ini adalah terlalu kecil dan tidak signifikan untuk membuat sebarang kaitan.

Menurut Dr. Tan Peng Chiong, Pakar Sakit Puan daripada Universiti Malaya, merangkap salah seorang penulis untuk kajian ini,

“Kami sedikit kecewa dengan keputusan yang diperoleh kerana ia tidak menunjukkan sebarang kaitan (antara seks ketika hamil dan juga cetusan kelahiran).”

“Bagus juga kalau pasangan mempunyai sesuatu (aktiviti) yang berkesan, selamat dan juga menyeronokan untuk mereka lakukan bersama bagi mencetuskan proses kelahiran lebih awal jika mereka mahu,” tambah Dr. Tan lagi.

Menghapuskan mitos yang kuat tersemat

proses kelahiran

Walaupun kajian ini tidak menunjukkan sebarang peningkatan dalam kepantasan kelahiran atau penurunan dalam kadar pencetusan kelahiran, ia membantu untuk mengukuhkan pendapat bahawa seks ketika hamil adalah selamat.

Ini bertentangan dengan amaran semasa yang mencadangkan agar pasangan berhati-hati jika mereka ingin melakukan seks ketika hamil.

Tambah Dr. Tan lagi, keputusan kajian ini menunjukkan bahawa kehamilan telah berevolusi untuk menjadi lebih rintang terhadap gangguan. Ini adalah sesuatu yang masuk akal kerana proses kehamilan adalah sesuatu yang bernilai dan ia perlu mempunyai sedikit daya tahan untuk mencapai kemandirian spesies. 

Selain seks, terdapat juga kaedah-kaedah lain yang telah diuar-uarkan sebagai kaedah perangsang kelahiran seperti mandi air panas, pengguna minyak kastor, makanan tambahan berunsur herbal dan juga akupuntur.

Menurut Servis Kesihatan Kebangsaan UK (NHS), kesemua kaedah-kaedah ini tidak mempunyai sebarang sokongan kajian untuk mengatakan ia berkesan dalam mencetuskan kelahiran. Pasangan tidak perlu lagi risau jika mereka ingin melakukan hubungan seks semasa berada di minggu-minggu akhir perkahwinan.

Namun, jika air ketuban sudah pecah, hubungan seks perlu dielakkan kerana ia berisiko untuk menyebabkan jangkitan pada bayi.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Baca juga:

1
Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy
Rujukan

Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

Seks Semasa Haid Bukan Sahaja Kotor Tapi Juga Bahaya! Kalian Mungkin Terkena Penyakit Ini!

Rasanya ramai yang tahu kita tidak digalakkan buat seks semasa haid tanpa tahu sebabnya bukan? Jom sama-sama ikuti artikel ini dengan lebih lanjut!

Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Ahmad Farid
Gaya Hidup Sihat, Seks Hubungan 12/10/2020 . 3 minit bacaan

Terangsang Apabila Pasangan Angkat Ketiak? Anda Mungkin Termasuk Dalam Golongan Ini!

Semua orang lahir dengan fantasi seks yang tersendiri. Bagaimana dengan ketiak manusia? Adakah ia normal atau tidak? Jom klik untuk tahu lebih lanjut!

Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Ahmad Farid
Gaya Hidup Sihat, Seks Hubungan 08/10/2020 . 3 minit bacaan

Seks Memang Seronok Namun Ada Kajian Kata Ia Boleh Cetuskan Serangan Asma! Benarkah?

Seks adalah satu aktiviti yang sangat seronok. Namun ada kajian yang kata ia boleh jadi punca penyakit asma! Benarkah? Jom klik untuk tahu!

Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Ahmad Farid
Pusat Kesihatan, Asma 08/10/2020 . 3 minit bacaan

Mengapa Saya Makin Kerap Sakit Kepala Semasa Hamil? Ini Sebabnya, Setiap Trimester Lain Puncanya

Aduh, berdenyut pula. Adakah anda sering mengalami masalah sakit kepala ketika hamil? Jika ya, jom kenal pasti punca dan cara mengatasi pening.

Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Asyikin Md Isa
Kehamilan, Penjagaan Ibu hamil 08/10/2020 . 3 minit bacaan

Artikel lain untuk anda

mengesan kehamilan PCOS

Haid Tidak Tentu Salah Satu Petanda PCOS, Jadi Bagaimana Cara Nak Kesan Jika Hamil?

Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Nisreen Nadiah
Diterbitkan pada 23/10/2020 . 3 minit bacaan
penyakit gonorea

Nampak Macam Sama, Tapi Jangkitan Gonorea & Klamidia Ini Sangat Berlainan! Ini Bezanya

Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
Diterbitkan pada 23/10/2020 . 3 minit bacaan
penyakit radang pelvik

Malu Nak Jumpa Doktor, Penyakit Radang Pelvik Boleh Sembuh Sendiri Tanpa Rawatan?

Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Ahmad Farid
Diterbitkan pada 20/10/2020 . 3 minit bacaan
libido wanita hamil

Keinginan Nafsu Seksual Turun Naik Masa Hamil? 5 Perkara Inilah PUNCANYA

Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Asyikin Md Isa
Diterbitkan pada 16/10/2020 . 3 minit bacaan