home

Bagaimana kami boleh memperbaikinya?

close
chevron
Artikel ini mengandungi maklumat yang salah dan tidak tepat.
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Artikel ini tidak menyediakan info selengkapnya
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Hmm... Saya ada soalan!
chevron

Kami tidak boleh menawarkan khidmat nasihat kesihatan peribadi, tapi kami mengalu-alukan pendapat anda! Sila isi kotak di bawah.

wanring-icon
Jika anda mengalami kecemasan, sila hubungi pihak kecemasan atau lawati bilik kecemasan terdekat dengan kadar segera.

Tangani simptom kehamilan untuk ibu bekerjaya

Tangani simptom kehamilan untuk ibu bekerjaya

Kehamilan pastinya menjadi perkara yang menggembirakan buat mereka yang selama ini tertunggu-tunggu akan kehadiran cahaya mata. Akan tetapi, beberapa simptom kehamilan yang kurang menyeronokkan sedikit-sebanyak memberi kesan kepada emosi bakal ibu. Apatah lagi jika anda merupakan ibu yang bekerja. Dikhuatiri gejala-gejala kehamilan memberi kesan kepada prestasi anda di tempat kerja. Bagi membantu ibu bekerjaya menjalani alam kehamilan yang lancar, kami sediakan tips untuk anda menangani ketidakselesaan semasa hamil yang mungkin melanda anda di tempat kerja.

Atasi mabuk kehamilan

Mabuk kehamilan atau morning sickness bukan hanya berlaku di waktu pagi sahaja. Anda mungkin akan mengalaminya di tempat kerja, pada bila-bila masa. Bagi mengelakkan rasa loya di tempat kerja, anda perlu mengenal pasti bauan yang boleh mendatangkan rasa mual pada anda, supaya anda boleh mengelakkan bauan tersebut. Anda juga perlu kerap mengunyah snek bagi mengelakkan rasa mual. Jadi, sediakanlah banyak biskut dan makanan ringan lain di meja kerja anda.

Tangani tubuh lesu

Hormon kehamilan akan membuatkan anda mudah berasa lesu. Bagi mengelakkan anda cepat letih di tempat kerja, cuba cara-cara di bawah:

  • Tukar diet. Perbanyakkan makan makanan yang kaya dengan zat besi dan protein, seperti daging merah, ayam, sayuran hijau, bijirin penuh dan kekacang
  • Jangan terlampau fokus bekerja. Ambil masa untuk berehat dengan berjalan seketika ataupun membuat regangan ringan. Jika terlampau letih, ambil masa untuk berbaring seketika bagi melepaskan lelah
  • Minum air yang mencukupi setiap hari
  • Elak melakukan aktiviti berat
  • Jangan lakukan kerja pada satu-satu posisi dalam tempoh yang lama bagi menghalang pengumpulan cecair pada bahagian tubuh
  • Guna kerusi boleh laras untuk menyokong bahagian bawah anda semasa duduk
  • Letakkan bantal kecil pada kerusi bagi menyokong bahagian belakang badan
  • Elakkan bersilang kaki terlalu lama
  • Jika kerja anda memerlukan anda berdiri, pakai kasut yang selesa dan dapat menyokong tubuh anda berdiri

Tekanan di tempat kerja

Tekanan di tempat kerja pasti ada. Bagi mengurangkan masalah ini, anda boleh mengehadkan kerja yang anda lakukan setiap hari. Senaraikan kerja-kerja harian yang perlu anda lakukan dan utamakan kerja yang paling penting dahulu. Jika tidak mampu untuk menyiapkan kerja, jangan segan untuk meminta bantuan daripada rakan sekerja. Sekiranya anda rasa terbeban dengan kerja yang anda, kongsi perasaan anda kepada pasangan ataupun rakan baik anda di tempat kerja. Tarik nafas dalam-dalam jika anda rasa tertekan dan berehatlah.

health-tool-icon

Kalkulator Tarikh Bersalin

Gunakan kalkulator ini untuk menentukan tarikh akhir anda. Walau bagaimanapun, ini hanyalah anggaran semata-mata! Kebanyakan wanita akan melahirkan anak dalam masa seminggu sebelum atau selepas tarikh ini.

Panjang Kitaran

28 hari

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Gambar penulisbadge
Ditulis oleh Nurul Nazrah Nazarudin Disemak pada 13/09/2019
Fakta Disemak oleh Hello Doktor Medical Panel
x