home

Bagaimana kami boleh memperbaikinya?

close
chevron
Artikel ini mengandungi maklumat yang salah dan tidak tepat.
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Artikel ini tidak menyediakan info selengkapnya
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Hmm... Saya ada soalan!
chevron

Kami tidak boleh menawarkan khidmat nasihat kesihatan peribadi, tapi kami mengalu-alukan pendapat anda! Sila isi kotak di bawah.

wanring-icon
Jika anda mengalami kecemasan, sila hubungi pihak kecemasan atau lawati bilik kecemasan terdekat dengan kadar segera.

Kanser Payudara dan Terapi Hormon

Kanser Payudara dan Terapi Hormon

Kanser payudara mempunyai beberapa jenis ketumbuhan yang bertindak balas dengan hormon dalam darah. Bagi merawat jenis kanser payudara ini, doktor akan mengesyorkan anda untuk mendapatkan terapi hormon. Jenis terapi sistemik ini tidak hanya membunuh sel kanser payudara tetapi juga membunuh sel kanser yang wujud pada seluruh badan. Terapi hormon hanya digunakan pada pesakit kanser payudara yang mempunyai penerima hormon positif.

Apa itu terapi hormon?

Terapi hormon akan membantu memperlahankan atau merencatkan pertumbuhan ketulan yang sensitif terhadap hormon. Ia akan menghalang penghasilan hormon dan menganggu kesan hormon terhadap badan. Individu yang mempunyai ketumbuhan yang tidak sensitif terhadap hormon tidak boleh dirawat melalui terapi ini. Oleh itu, terdapat beberapa strategi bagi merawat kanser payudara yang sensitif terhadap hormon. Ini termasuk menghalang fungsi ovari, menghalang penghasilan estrogen dan mengurangkan kesan estrogen.

Bagaimana terapi hormon dapat merawat kanser payudara ?

Terdapat beberapa jenis terapi hormon yang menggunakan cara yang berbeza bagi menghalang estrogen untuk merangsang pertumbuhan kanser. Jenis terapi hormon bagi kanser payudara kebanyakannya berfungsi untuk merendahkan paras estrogen atau menghalang estrogen daripada bertindak ke atas sel kanser payudara. Berikut merupakan 3 kes utama di mana doktor akan menggunakan terapi hormon.

Selepas pembedahan

Rawatan adjuvan adalah pendekatan terapi hormon selepas pembedahan bagi menghalang sel kanser dari merebak pada bahagian badan yang lain. Ia juga mengurangkan risiko kanser payudara kembali semula. Rawatan adjuvan juga digunakan selepas anda selesai kimoterapi. Sekiranya anda menjalani radioterapi selepas pembedahan tanpa melakukan kimoterapi, doktor anda akan memulakan rawatan adjuvan ketika atau selepas prosedur radioterapi.

Sebelum pembedahan

Bagi mengurangkan saiz sel kanser atau merancang jenis pembedahan, doktor mungkin akan melakukan terapi hormon sebelum pembedahan. Doktor juga menggunakan terapi ini untuk keadaan kesihatan lain seperti masalah paru-paru atau jantung. Terapi hormon yang digunakan sebelum pembedahan akan mengecutkan ketumbuhan atau kanser sekelompok yang besar pada payudara. Setelah sel kanser mengecut, pesakit hanya perlu membuang sel kanser tersebut sahaja tanpa perlu membuang seluruh payudara.

Sekiranya kanser kembali lagi atau merebak

Terapi hormon membantu untuk merawat kanser payudara yang kembali semula selepas rawatan (berulang). Terapi hormon juga boleh merawat kanser yang telah merebak pada bahagian badan yang lain (kanser payudara sekunder). Bergantung kepada rawatan kanser payudara anda sebelum ini, doktor akan memberi rawatan hormon pada waktu yang sama dengan rawatan lain atau secara berasingan. Jika kanser payudara anda kembali ketika anda sedang menjalani terapi hormon, doktor akan mengesyorkan rawatan terapi hormon yang lain.

Terapi hormon biasanya akan dilakukan selepas terapi adjuvan atau pembedahan bagi mengelakkan sel kanser kembali. Oleh sebab kebanyakan kes awal kanser payudara adalah positif-ER, banyak percubaan klinikal telah terbukti memberi kesan positif terhadap terapi hormon bagi pencegahan kanser payudara. Wanita yang berisiko tinggi untuk mendapat kanser payudara disarankan untuk menjalani rawatan yang efektif ini.

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Sumber Rujukan

Breast Cancer. http://www.cancer.org/cancer/breastcancer/detailedguide/breast-cancer-treating-hormone-therapy. Accessed October 17, 2016.

Hormone Therapy for Breast Cancer. https://www.cancer.gov/types/breast/breast-hormone-therapy-fact-sheet. Accessed October 17, 2016.

Hormonal Therapy. http://www.breastcancer.org/treatment/hormonal. Accessed October 17, 2016.

Gambar penulisbadge
Ditulis oleh Shahrul Izwan Naser Disemak pada 15/11/2019
Disemak secara perubatan oleh Panel Perubatan Hello Doktor
x