backup og meta

Kenapa Makanan Bersih Menjadi Keutamaan Kesihatan?

Disemak secara perubatan oleh Panel Perubatan Hello Doktor


Ditulis oleh Farah Aziz · Disemak pada 06/12/2019

  Kenapa Makanan Bersih Menjadi Keutamaan Kesihatan?

  Orang sering memberitahu mengenai makanan sihat. Semua orang juga tahu bahawa terlalu banyak makanan yang diproses adalah tidak baik untuk tubuh manusia, jadi kita harus mengelakkannya. Walau bagaimanapun, apakah yang dimaksudkan pemakanan bersih?

  Senyuman menawan

  Pertama dan terpenting, untuk mencerna makanan, ia perlu melalui mulut kita. Oleh itu, diet yang tidak sihat termasuk produk melekit dan manis hanya mewujudkan persekitaran yang ideal untuk rongga dan penyakit gusi yang berkaitan dengannya. Sekiranya anda mengidam manisan sekali-sekala, puaskan diri anda dengan buah-buahan yang mengandungi gula semula jadi. Persekitaran pergigian yang bersih lebih kepada penampilan keseluruhan anda berbanding pakaian yang mahal.

  Rambut dan kuku yang cantik

  Bagiwanita, rambut dan kuku adalah dua perkara yang mereka sering menghabiskan masa untuk menjaganye. Diet yang sihat akan mengurangkan masa yang diperlukan di salon. Bantu rambut anda bersinar dan kuatkan kuku dengan asid lemak omega-3, antioksidan, vitamin dan mineral. Selain itu, bekalan protein yang baik berguna untuk menjadikannya tahan lama.

  Cekalkan hati

  Semakin ramai orang mengalami masalah jantung dalam hidup mereka. Oleh kerana selalunya lebih baik mencegah, mendapatkan diet yang sihat adalah sangat penting. Risiko penyakit kardiovaskular direndahkan dengan pengambilan buah-buahan dan sayuran. Sebagai contoh, saluran darah dipertingkatkan dengan vitamin C yang terdapat dalam tomato, oren, dll. Strok yang tinggi dan tekanan darah tinggi juga dipertahankan. Lemak? Terdapat lemak sihat yang dapat meningkatkan nafsu makan anda serta mengurangkan peluang meningkatkan paras kolesterol anda.

  Pejuang kanser Makanan yang diproses dikenali dengan risiko kanser anda, bersama dengan lemak tepu dan daging yang diproses. Dengan mengelakkan makanan ini dan menggantikannya pada masa yang sama dengan buah-buahan dan sayur-sayuran, anda telah membuat kebaikan anda sendiri. Mereka membantu anda memerangi pertumbuhan kanser.

  Pejuang kanser

  Makanan yang diproses dikenali dengan risiko kanser anda, bersama dengan lemak tepu dan daging yang diproses. Dengan mengelakkan makanan ini dan pada masa sama menggantikannya dengan buah-buahan dan sayur-sayuran, anda telah membuat kebaikan terhdadap diri anda sendiri. Ia akan membantu anda memerangi pertumbuhan kanser.

  Letakkan diri dalam mood yang baik

  Orang yang menikmati diet sayur dilaporkan lebih tenang, berasa lebih bertenaga dan secara umum lebih bahagia. Ini adalah hasil kajian di New Zealand yang melibatkan kira-kira 300 orang muda yang menyertai jadual makan tertentu selama 3 minggu. Di samping itu, Vitamin B6 dikenali untuk mengawal jumlah dopamin iaitu bahan kimia yang membuatkan kita berasa baik. Asid lemak omega-3 berguna untuk mengelakkan kemurungan dan kemurungan.

  Jelas, diet yang sihat akan menjadikan anda lebih sihat. Menjadi lebih sihat bermakna prestasi terhadap peranan sosial pekerja dan ahli keluarga anda lebih baik. Dengan itu, diet yang sihat bukan hanya membantu mengurangkan risiko penyakit, malah meningkatkan kesejahteraan keseluruhan hidup anda. Oleh itu, diet yang sihat perlu diberi keutamaan kerana kesannya luar biasa di samping menurunkan berat badan.

  Hello Health Group tidak menyediakan nasihat perubatan, rawatan atau diagnosis.

  Penafian

  Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

  Disemak secara perubatan oleh

  Panel Perubatan Hello Doktor


  Ditulis oleh Farah Aziz · Disemak pada 06/12/2019

  advertisement iconIklan

  Adakah artikel ini bermanfaat?

  advertisement iconIklan
  advertisement iconIklan