3 Sebab Mengapa Anda Perlu Cuci Tangan Dengan Sabun Setiap Hari

  3 Sebab Mengapa Anda Perlu Cuci Tangan Dengan Sabun Setiap Hari

  Tangan yang anda gunakan untuk makan, memegang muka anda, dan bersalam-salaman dengan orang lain itu sebenarnya mengandungi beribu-ribu jenis kuman. Menurut kajian oleh University of Colorado, secara puratanya, tangan manusia mengandungi 3,200 bakteria daripada 150 spesies berbeza.

  Ingin tahu mengapa anda perlu basuh tangan dengan sabun setiap hari? Teruskan membaca sehingga akhir.

  1. Anda menggunakan tangan untuk melakukan hampir semua aktiviti

  Makan, minum, mandi, membasuh, menulis, memasak, dan hampir semua aktiviti yang anda lakukan sama ada di dalam atau luar rumah, semuanya akan menggunakan tangan. Tanpa penjagaan kebersihan tangan yang baik, bakteria dan kuman sangat mudah tersebar kepada orang lain.

  Bayangkan semasa anda menggunakan harta awam seperti tandas. Mangkuk tandas, paip, dan pemegang tangan yang digunakan oleh ramai orang tentu mengandungi banyak kotoran dan kuman. Jika anda tidak membasuh tangan sebelum dan selepas menggunakan tandas tersebut, pelbagai jenis kuman berpotensi untuk tersebar.

  2. Kunci utama dalam mencegah penyakit berjangkit

  Meskipun teknologi perubatan semakin berkembang dengan kaedah diagnosis serta rawatan yang berkesan, pencegahan masih menjadi keutamaan dalam menangani sebarang jenis penyakit. Bagi penyakit berjangkit yang kerap berlaku dalam kalangan masyarakat seperti Penyakit Tangan Kaki dan Mulut (HFMD), cirit-birit, dan influenza, mencuci tangan dengan sabun masih menjadi kunci utama pencegahan.

  Terutamanya dalam kalangan kanak-kanak yang kurang mengambil berat soal kebersihan di samping sistem imun yang lemah, tabiat ini sangat penting untuk dipupuk sejak kecil.

  3. Anda tidak mahu anak dan ahli keluarga anda sakit

  Bukan sahaja diri anda, mencuci tangan dengan sabun juga melindungi anak dan ahli keluarga daripada penyakit. Anak kecil, warga emas, dan mereka yang menghidap penyakit kronik secara khususnya lebih berisiko untuk dijangkiti kerana mereka mempunyai sistem ketahanan badan yang lemah.

  Sebahagian daripada penyakit yang boleh dicegah itu berpotensi menyebabkan keadaan yang serius. Contohnya, cirit-birit boleh menyebabkan dehidrasi dan mungkin membawa kepada maut jika tidak dirawat dengan betul. Penyakit Tangan dan Mulut (HFMD) juga ada mencatatkan kematian dalam wabak yang berlaku di Malaysia baru-baru ini.

  Tunggu apa lagi? Jom amalkan cuci tangan setiap hari!

  Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

  Disemak secara perubatan oleh

  Dr. Muhamad Firdaus Rahim

  Dokter Umum · Hello Health Group


  Ditulis oleh Muhamad Firdaus Rahim · Disemak pada 06/10/2022

  Iklan
  Iklan
  Iklan
  Iklan