backup og meta

Berus Gigi Anak: Apa yang Ibu Bapa Perlu Tahu?

Disemak secara perubatan oleh Dr. Gabriel Tang Pei Yung · Dokter Umum · Hello Health Group


Ditulis oleh Nurul Nazrah Nazarudin · Disemak pada 30/06/2020

  Berus Gigi Anak: Apa yang Ibu Bapa Perlu Tahu?

  Sama seperti kesihatan dan kebersihan tubuh badan yang lain, gigi juga perlu diutamakan! Ini kerana gigi yang cantik, bersih, putih mampu membentuk satu senyuman yang menawan. Semua individu dewasa sudah pasti mengetahui akan kepentingan menggosok gigi dan mungkin akan melakukannya sekurang-kurangnya 2 kali sehari. Namun, bagaimana pula dengan seorang bayi atau kanak-kanak? Kadangkala, ibu bapa tidak mengambil berat akan kepentingan menggosok gigi anak atau pemilihan berus gigi dan ubat gigi anak.

  Sebenarnya, ini adalah tidak sepatutnya berlaku. Gigi anak yang masih kecil juga memerlukan penjagaan dan perhatian yang sama dengan individu dewasa. Disebabkan anak anda masih kecil dan tidak boleh lagi membeli peralatan penjagaan gigi mereka sendiri, anda sebagai ibu bapa perlu membantu mereka. Persoalannya, bagaimana untuk membantu mereka? Apa yang ibu bapa perlu tahu mengenai berus gigi anak? Ikuti artikel ini untuk mengetahuinya dengan lebih lanjut.

  Fakta mengejutkan mengenai berus gigi!

  berus gigi

  Sebelum artikel ini mengupas lebih lanjut mengenai berus gigi bayi dan kanak-kanak, apa kata kita lihat dahulu beberapa fakta mengejutkan mengenai berus gigi.

  Setiap kali berbicara mengenainya, apa yang akan terlintas di dalam fikiran anda terlebih dahulu? Sudah pasti anda akan beranggapan ia adalah alat yang berguna untuk membantu anda memastikan gigi anda sentiasa bersih dan sihat.

  Disebabkan ia selalu digunakan, anda mungkin menyangka bahawa ia adalah objek yang paling bersih di dalam rumah anda. Namun begitu, ini tidak benar sama sekali. Berikut merupakan beberapa fakta mengejutkan mengenainya.

  #1. Ia adalah rumah berjuta-juta bakteria

  Ya, walaupun agak mengejutkan dan menjijikkan, hakikatnya ia adalah rumah kepada pelbagai jenis bakteria seperti berikut:

  • Najis, najis mungkin melalui udara dan melekat padanya jika anda membiarkan penutup tandas terbuka.
  • Coli, punca utama cirit-birit.
  • Herpes simplex, yang menyebabkan lepuh sejuk.
  • Hepatitis A, B, dan C.
  • Streptococcus mutans,yang menyebabkan hakisan enamel gigi, pereputan gigi dan kerosakan gigi.
  • Streptokokus Beta-hemolitik, penyebab jangkitan strep pada tekak anda.
  • Staphylococci, yang menyebabkan jangkitan kulit.
  • Porphy-romonas gingivalis, yang menyebabkan penyakit gusi.
  • Candida albicans, yang menyebabkan ruam, kulit kering, kelemumur, kurap, kaki makan air.

  #2. Ia sangat mudah tercemar

  • Sinki

  Setiap kali anda mencuci tangan, air yang terpercik dari tangan boleh melekat pada berus gigi anda. Dengan itu, bakteria yang cuba anda singkirkan dengan membasuh tangan boleh terbawa terus ke mulut anda!

  • Tandas

  Setiap kali anda mengepam tandas dengan penutup yang terbuka, bakteria dan virus daripada semburan tandas boleh kekal dalam udara cukup lama untuk sampai kepada setiap permukaan bilik mandi. Sekiranya ia jatuh di atas lantai bilik mandi, ia adalah sama seperti anda memberusnya pada kaki anda.

  Jadi ternyatalah ia bukanlah satu objek yang paling bersih seperti mana yang anda sangkakan selama ini. Sebaliknya, ia adalah objek yang sangat mudah tercemar dengan bakteria kerana ia seringkali diletakkan di tempat yang terdedah dengannya seperti sinki atau tandas. Jadi apa yang boleh dilakukan?

  Bagaimana untuk memastikan ia bersih?

  Caranya mungkin kedengaran mudah sahaja namun itulah satu-satunya cara yang boleh dilakukan. Ia perlu disimpan dengan baik untuk memastikan ia kekal bersih.

  Cara penyimpanannya tidak semudah yang difikirkan kerana ia boleh mengandungi berjuta-juta bakteria. Oleh itu, pastikan anda simpannya di tempat yang ia boleh kering dengan mudah dan cepat. Anda juga harus elakkan daripada meletakkan kesemua berus gigi dalam satu bekas kerana kuman boleh berpindah dengan mudah.

  Kebanyakan kita menyimpannya di dalam bilik air yang merupakan tempat penuh dengan bakteria. Maka, jangan letakkan berus gigi anda berdekatan sinki atau tandas kerana bakteria daripada situ boleh berpindah melalui udara dan sampai ke berus gigi anda. Anda juga dinasihatkan agar menutup penutup mangkuk tandas sebelum mengepam air.

  Cara yang mudah ini mungkin akan membantu anda menghalang dan membasmi bakteria daripada menjadikan berus gigi anda sebagai rumahnya. Dengan itu, ia sekali gus akan memberi kesan yang sangat positif dalam hal penjagaan gigi bayi dan kanak-kanak.

  Asas penjagaan berus gigi

  Dalam pada itu, anda perlu tahu bahawa terdapat beberapa perkara mengenai asas penjagaan berus gigi yang sangat penting.

  #1. Jangan berkongsi

  Sama seperti jangkitan lain, berkongsi berus gigi adalah perbuatan yang tidak patut kerana ia boleh membawa kepada jangkitan yang disebarkan melalui air liur dan cecair tubuh badan yang lain. Amalan ini boleh menjadi kebimbangan khusus bagi mereka yang memiliki sistem imunisasi badan yang rendah atau sememangnya sudah dijangkiti penyakit berjangkit berbahaya seperti HIV atau AIDS.

  #2. Elak simpan di dalam bekas

  Anda mungkin menyangka bahawa menyimpannya di dalam bekas boleh melindungi berus gigi anda dari sebarang kekotoran yang lain. Akan tetapi, menyimpannya di dalam bekas tertutup sebenarnya boleh menyebabkan pertumbuhan mikroorganisma lebih kondusif berbanding dalam udara terbuka.

  #3. Ganti berus gigi

  Berus gigi akan menjadi haus selepas beberapa bulan digunakan dan ia bergantung kepada kekerapan penggunaannya. Berus gigi bayi dan kanak-kanak perlu lebih kerap diganti berbanding berus gigi dewasa kerana ia lebih lembut dan mungkin anak anda yang masih kecil belum pandai untuk menjaganya dengan betul.

  Sama seperti individu dewasa, berus gigi bayi dan kanak-kanak juga perlu dipandang serius. Berikut merupakan apa yang ibu bapa perlu tahu mengenai berus gigi anak.

  Berus gigi & bayi

  berus gigi

  Ibu bapa yang mempunyai anak sahaja yang akan memahami kesukaran dan kesusahan menggosok gigi anak. Disebabkan sudah lumrah seorang kanak-kanak itu bersemangat dan berakal, mereka sudah pasti akan melakukan bermacam cara untuk melarikan diri atau melepaskan diri mereka daripada aktiviti yang menggunakan berus gigi dan ubat gigi itu.

  Mengapa ini berlaku? Sebenarnya, kanak-kanak ini liat dan tidak mahu untuk menggosok gigi kerana mereka tidak diajar seawal usia mereka. Menurut seorang doktor gigi iaitu Dr. Zulaika Hosni, penjagaan gigi kanak-kanak perlulah dimulakan sejak mereka masih bayi lagi iaitu ketika sebelum gigi kanak-kanak tumbuh.

  Mungkin bagi ibu bapa, ia jauh lebih sukar untuk menggosok gigi bayi memandangkan mereka masih tidak memahami kata-kata dan arahan anda. Pun begitu, ia sebenarnya agak mudah untuk dilakukan jika betul caranya.

  Paling penting, ibu bapa perlu mengetahui apa dan bagaimana berus gigi bayi yang paling sesuai untuk digunakan. Ia sebenarnya adalah bergantung kepada keadaan dan situasi.

  Anda mungkin berasa lebih mudah untuk menggosok gigi bayi anda dengan menggunakan kain kasa atau tuala basah sahaja. Jika ya, anda boleh lilitkannya di sekeliling jari dan letakkan lapisan nipis ubat gigi bayi ke atasnya. Kemudian, gosokkan ia kepada gusi dan gigi perlahan-lahan.

  Namun begitu, pilihan yang lebih tepat adalah dengan menggunakan berus gigi bayi. Apa yang penting adalah berus gigi tersebut mempunyai kepala yang kecil, nilon yang lembut dan selesa untuk dipegang. Caranya juga sama iaitu letakkan lapisan ubat gigi bayi ke atasnya dan gosokkan secara perlahan-lahan di bahagian dalam dan luar gigi bayi.

  Selain itu, anda juga boleh menggunakan berus gigi yang direka khas untuk bayi iaitu “berus gigi jari”. Ia sangat kecil, comel, senang digunakan dan mudah dibawa ke mana-mana sahaja.

  berus gigi

  Bagaimana pula dengan ubat gigi? Adakah bayi boleh menggunakan ubat gigi dewasa? Tidak, bagi bayi berumur di bawah usia setahun, tiada keperluan untuk mereka menggunakan sebarang ubat gigi. Namun, bagi kanak-kanak berumur satu hingga tiga tahun pula, hanya dengan sedikit atau lapisan nipis ubat gigi melitupi tiga suku berus gigi sudah mencukupi.

  Bagi kanak-kanak berumur tiga tahun dan ke atas, beruslah gigi anak anda dengan ubat gigi bersaiz kacang pis. Kini, telah banyak ubat gigi untuk bayi dan kanak-kanak di pasaran. Ia jauh lebih manis dan tidak berangin seperti ubat gigi dewasa, sesuai untuk mereka. Namun begitu, jangan pula mereka terlalu gemar ubat gigi sehingga menelannya begitu sahaja pula.

  Teknik menggosok gigi bayi

  Selain daripada berus gigi dan ubat gigi, teknik menggosok gigi bayi juga adalah sangat penting. Berikut merupakan beberapa teknik berguna dan berkesan yang boleh digunakan oleh ibu bapa untuk menggosok gigi bayi:

  #1. Teknik dua orang

  berus gigi
  sumber: Facebook Love Dental

  Jika bayi anda mengamuk teruk, salah seorang daripada anda boleh duduk di kerusi sambil memeluk bayi di atas riba. Baringkan kepala bayi di atas riba anda sambil memegang tangannya. anda boleh memegang kepala bayi dan memaksa dia membuka mulut untuk menggosok giginya.

  #2. Teknik seorang

  berus gigi
  sumber: Facebook Love Dental

  Ibu atau bapa boleh berdiri di belakang bayi dan menggosok gigi sambil memegang kepala mereka. Ataupun, anda duduk di bawah dan letakkan bayi di celah kaki dan memeluknya. Kemudian anda boleh menggosok gigi bayi sambil memegang kepalanya.

  Ya, ia mungkin kelihatan agak kasar, namun anda perlu tahu bahawa kesihatan dan kebersihan gigi sangat perlu diberi perhatian khusus. Anda juga perlu tahu bahawa teknik ini tidak perlu dilakukan setiap hari dan hanya perlu digunakan sebagai langkah terakhir jika bayi mengamuk tidak mahu menggosok gigi.

  Dengan cara ini, mereka mungkin akan mengamuk ketika itu namun pada masa yang sama, belajar akan kepentingan menggosok gigi. Lama-kelamaan, mereka sendiri akan sedar bahawa aktiviti menggosok gigi ini adalah sangat perlu dilakukan sama ada mereka suka atau tidak demi mengelakkan masalah pada gigi kelak.

  Setelah bayi sedikit membesar menjadi seorang kanak-kanak, lain pula halangan dan cabaran yang akan dihadapi oleh ibu bapa.

  Berus gigi & kanak-kanak

  berus gigi

  Memberus gigi bukanlah suatu perkara yang menyeronokkan bagi seorang bayi ataupun kanak-kanak. Kadangkala, anda perlu bergelut dengan mereka pada masa menggosok gigi kerana dalam hari-hari tertentu, mereka akan membuatkan bilik mandi anda huru-hara dan berantakan dengan tangisan, jeritan, dan tantrum. Ini kerana kanak-kanak tidak mahu gigi mereka digosok atau dalam pendirian mereka, ditonyoh dengan kasar.

  Walau bagaimanapun, pada hari ketika mood kanak-kanak dalam keadaan yang baik, anak anda mungkin mahu ‘sedikit kebebasan’ untuk mereka menggosok gigi dengan cara mereka sendiri. Anda akan lihat hasil yang tidak dijangka dengan keadaan air dan ubat gigi bersepah di sekeliling bilik mandi anda. Jadi, bagaimana untuk menjadikan masa memberus gigi bersama anak anda sebagai detik yang menyeronokkan dan efektif? Mari cuba beberapa tip di bawah ini:

  #1. Biarkan anak anda memilih berus gigi mereka sendiri

  berus gigi

  Ketika pertama kali menggunakan berus gigi yang sebenar, biarkan anak anda memilih sendiri sebarang berus gigi yang mereka inginkan. Anda mungkin hanya perlu membantu mereka dengan cara untuk menggunakan berus dan ubat gigi yang mereka pilih.

  Anda mungkin boleh membantu kanak-kanak dengan cara mengehadkan bilangan berus gigi yang perlu mereka pilih, berdasarkan usia anak anda. Sebaik sahaja anak anda menyukai berus gigi yang dipilihnya, anda akan lihat mereka tidak sabar dan teruja setiap kali sesi menggosok gigi dilakukan.

  #2. Mulakan dengan perlahan-lahan

  Jangan tergesa-gesa menyuruh dan memaksa anak anda untuk mula belajar menggunakan berus gigi dengan segera. Sebaliknya, anda perlu melakukannya perlahan-lahan dan berperingkat. Pada mulanya, anda boleh biarkan mereka meneroka dan terbiasa dengan berus gigi tersebut dengan menggunakan tangan mereka sendiri.

  Namun, jangan biarkan anak anda memilih berus gigi yang telah digunakan kerana ia mempunyai banyak bakteria. Sebaliknya, anda perlu berikan anak kecil berus gigi yang bersih dan biarkan mereka bebas bermain dengan ‘mainan’ baru mereka itu.

  Apabila mereka telah terbiasa dengan tekstur bulu pada berus gigi, anda boleh mula mengajarnya mengunakan berus gigi. Bagi memastikan anak anda selamat, ibu bapa perlu berada di samping kanak-kanak semasa mereka mengendalikan berus gigi sendiri.

  #3. Ambil giliran

  Mengambil giliran adalah salah satu cara lain untuk menjadikan sesi menggosok gigi lebih menyeronokkan. Anda boleh membiarkan anak kecil anda menggosok gigi anda dahulu, kemudian giliran anda pula untuk menggosok gigi anak. Dengan ini, hubungan kekeluargaan sesama anda juga akan menjadi lebih rapat.

  #4. Jadikan ia menyeronokkan! Biarkan anak anda meniru anda

  Tunjukkan tauladan yang baik untuk kanak-kanak. Anda boleh mula memberus gigi dahulu, dan kemudian minta anak anda meniru perlakuan anda memberus gigi. Disebabkan sudah sifat kanak-kanak yang menjadikan ibu bapa mereka sebagai contoh, jadi anda perlu jadi “role model’’ yang baik buat mereka.

  #5. Takutkan mereka, atau hanya berpura-pura untuk menakutkan anak

  Ini bukannya kaedah paling baik yang boleh digunakan ketika menggosok gigi anak. Namun, dalam sesetengah kes, anda boleh mencuba cara ini. Walau bagaimanapun, anda harus mengelak daripada menakutkan mereka dengan latihan pergigian kerana ia hanya akan memberikan kesan negatif berbanding kesan positif.

  Sebagai alternatif, anda boleh membuat cerita di mana cacing, kuman, dan serangga boleh hidup di dalam mulut jika kanak-kanak tidak memastikan gigi mereka bersih, dengan cara kerap memberus gigi. Cara ini boleh jadi bermanfaat jika anak anda takut akan cerita anda.

  Konklusi

  Konklusinya, berus gigi adalah perkara yang sangat penting dalam penjagaan kesihatan dan kebersihan gigi bayi sama seperti ubat gigi. Ia bukan sahaja penting malah tanpanya, agak mustahil untuk menggosok gigi bayi dan kanak-kanak yang sudah pasti akan meragam kerana tidak suka akan aktiviti itu.

  Kini, terdapat banyak berus gigi bayi dan kanak-kanak di pasaran. Pun begitu, anda sebagai ibu bapa perlu memilih berus gigi yang paling sesuai, kecil dan mudah digunakan oleh anda. Jika mereka masih lagi membuat perangai ketika menggosok gigi, ajarkan kepada mereka dengan perlahan-lahan akan kepentingan menjaga kesihatan gigi.

  Jika terdapat sebarang masalah berkenaan gigi anak yang anda sendiri tidak pasti akannya, bawa mereka berjumpa doktor gigi untuk mendapatkan rawatan atau konsultasi dengan lebih lanjut.

  Hello Health Group tidak menyediakan nasihat perubatan, diagnosis, atau rawatan.

  Baca juga:

  Penafian

  Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

  Disemak secara perubatan oleh

  Dr. Gabriel Tang Pei Yung

  Dokter Umum · Hello Health Group


  Ditulis oleh Nurul Nazrah Nazarudin · Disemak pada 30/06/2020

  advertisement iconIklan

  Adakah artikel ini bermanfaat?

  advertisement iconIklan
  advertisement iconIklan