home

Bagaimana kami boleh memperbaikinya?

close
chevron
Artikel ini mengandungi maklumat yang salah dan tidak tepat.
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Artikel ini tidak menyediakan info selengkapnya
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Hmm... Saya ada soalan!
chevron

Kami tidak boleh menawarkan khidmat nasihat kesihatan peribadi, tapi kami mengalu-alukan pendapat anda! Sila isi kotak di bawah.

wanring-icon
Jika anda mengalami kecemasan, sila hubungi pihak kecemasan atau lawati bilik kecemasan terdekat dengan kadar segera.

Kenal Pasti Apa Yang Merangsang Anda Merokok

Kenal Pasti Apa Yang Merangsang Anda Merokok

Membuat keputusan untuk berhenti merokok adalah satu keputusan yang besar dan amat mencabar. Perokok dikelilingi dengan perangsang yang banyak dan akan memberi kesan kepada usaha mereka untuk berhenti. Setiap perokok mempunyai perangsang tersendiri dari aktiviti harian seperti keluar bersama kawan, menenangkan diri sehingga mengelakkan stres. Kenal pasti perangsang yang mendorong anda untuk merokok bagi membantu proses berhenti merokok.

Apa perangsang kepada merokok?

Biasanya, apabila seseorang mula merokok, tabiat merokok tersebut akan mempunyai hubungan rapat dengan keadaan lain. Pada asasnya, terdapat empat perangsang utama yang mungkin dialami oleh semua perokok:

  • Perangsang emosi:

Apabila berurusan dengan tekanan atau insiden emosi, ramai orang tidak dapat menahan diri dari merokok. Perangsang ini akan mengingatkan anda kepada perasaan yang anda dapat apabila merokok untuk meningkatkan mod anda atau untuk memudahkan emosi yang tidak menyenangkan itu. Oleh itu, kesan emosi, baik negatif mahupun positif, boleh menjadi perangsangnya.

Dalam usaha untuk menangani perangsang emosi, anda boleh mula dengan mengambil nafas dalam-dalam secara berterusan untuk menenangkan badan dan mengurangkan keinginan. Anda boleh mendengar beberapa muzik kegemaran bagi meringankan fikiran dan menyegarkan jiwa anda. Juga, lakukan aktiviti fizikal seperti berjalan-jalan, naik dan turun tangga boleh membantu meningkatkan tenaga anda dan mengurangkan ketagihan. Menjadi aktif adalah cara yang sangat berkesan untuk meningkatkan tenaga dan melepaskan endorfin yang akhirnya akan mengubah mod anda.

  • Perangsang pola:

Setiap aktiviti harian yang membuatkan anda rasa ingin merokok dikenali sebagai perangsang pola. Sebagai contoh, beberapa perangsang pola yang biasa termasuk merokok selepas makan, selepas melakukan hubungan seks, semasa memandu, menonton TV atau minum kopi.

Untuk mengendalikan perangsang pola, anda perlu mencari sesuatu yang boleh menggantikan aktiviti yang datang bersama-sama dengan merokok. Anda perlu mencari pengganti seperti gula-gula getah atau makanan ringan berbanding merokok. Juga, sentiasa sibukkan diri dengan membersihkan pinggan mangkuk selepas makan atau membaca semasa minum kopi. Untuk menghilangkan perangsang ini, mengubah rutin anda adalah kuncinya.

  • Pencetus sosial:

Dalam beberapa keadaan, anda perlu merokok untuk menyambung atau memperbaiki hubungan dengan orang lain. Tetapi bertemu dengan perokok lain turut akan merangsang anda untuk merokok juga. Untuk mengelakkan pencetus sosial, anda perlu bermula dengan mengelakkan diri dari mengambil bahagian dalam pertemuan yang memerlukan anda untuk merokok atau anda perlu menolak ajakan mereka yang menghulurkan puntung rokok. Bbanyak tempat-tempat awam yang melarang merokok seperti pawagam. Apabila berada di luar, anda harus mengelakkan tempat-tempat yang boleh merangsang anda untuk merokok.

  • Perangsang penarikan:

Ini adalah perangsang yang paling serius yang mendorong perokok lama untuk merokok secara berterusan. Apabila badan menyesuaikan diri dengan dos nikotin (bahan utama dalam tembakau) yang tetap, berhenti dari pengambilannya boleh menyebabkan simptom penarikan dan membuatkan perokok tidak dapat menahan keinginan untuk merokok. Beberapa tanda perangsang penarikan termasuk keinginan untuk merokok, memerlukan sesuatu di dalam mulut dan tangan atau selalu terbau tembakau di sekitarnya. Jika anda ketagih kepada nikotin, anda boleh menggunakan terapi penggantian nikotin. Walau bagaimanapun, kaedah alternatif ini tidak dapat membantu anda sepenuhnya dalam menghilangkan keinginan tersebut.

Mengendalikan perangsang bukanlah sesuatu yang mudah. Walau bagaimanapun, sebaik sahaja anda boleh mengenal pasti perangsang anda sendiri, anda sudah berada di separuh jalan untuk berhenti merokok. Cuba beberapa helah yang dicadangkan di atas untuk mengelakkan kecenderungan untuk merokok. Ia mungkin akan membantu anda melengkapkan perjalanan yang sukar ini.

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Sumber Rujukan
Gambar penulisbadge
Ditulis oleh Muhamad Firdaus Rahim Disemak pada 15/11/2019
Disemak secara perubatan oleh Panel Perubatan Hello Doktor
x