Sering Mengigau Semasa Tidur, Ia Mungkin Tanda PENYAKIT!

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 14/07/2020 . 4 minit bacaan
Share now

Kebanyakan kita pasti pernah berhadapan dengan individu yang mengigau semasa tidur ataupun mengalaminya sendiri bukan? Ada yang bercakap, berjalan, berlari, menyanyi, menari dan macam-macam lagi ragam!

Selalunya, individu yang mengalaminya akan melakukan perbuatan atau melontarkan percakapan yang tidak masuk akal. Ia boleh jadi aneh, lucu dan juga menakutkan bagi individu yang menyaksikannya.  

Apabila ditanya mengenai kelakuan mereka setelah terjaga dari tidur, pasti mereka tidak akan ingat apa-apa mengenainya. Seolah-olah seperti kita pula yang bertanyakan soalan yang aneh.

Persoalannya, apakah punca individu mengigau semasa tidur? Adakah ia satu penyakit? Jom sama-sama kita ikuti artikel ini untuk tahu mengenainya dengan lebih lanjut.

Apakah punca mengigau semasa tidur?

mengigau semasa tidur

Perbuatan mengigau semasa tidur yang turut dikenali sebagai somniloquy dalam bahasa saintifiknya adalah sejenis parasomnia iaitu kelakuan abnormal semasa sedang tidur. Ia lebih kepada gangguan dan bukannya penyakit.

Untuk pengetahuan anda, ia adalah sesuatu yang agak normal dan kebiasaannya langsung tidak mempunyai kaitan dengan apa-apa masalah kesihatan. Oleh itu, anda tidak perlu terlalu risau mengenainya.

Pun begitu, ia masih boleh mendatangkan kebimbangan kepada individu kerana masalah mengigau ketika tidur akan memudaratkan kualiti tidur sekaligus membawa kepada masalah kesihatan yang lain.

Sehingga kini, masih tidak dapat ditemui punca utama keadaan ini berlaku. Pun begitu, terdapat beberapa faktor pencetus yang mungkin menyebabkan keadaan ini berlaku, antaranya:

#1. Mimpi yang dialami ketika tidur terutamanya mimpi ngeri

Ya, mimpi yang dialami semasa sedang lena mungkin boleh jadi punca utama masalah mengigau ketika tidur ini berlaku. Ini kerana mimpi yang dialami terutamanya mimpi ngeri, boleh menyebabkan individu terkeliru antara dunia mimpi dengan dunia realiti.

Kesannya, mimpi tersebut akan menyebabkan individu terbawa-bawa dengan mimpi lalu menjadi punca mengigau semasa tidur. Untuk pengetahuan anda, kondisi yang dikenali sebagai sleep terrors ini juga sebenarnya boleh mendatangkan  pelbagai mudarat yang lain.

Sebagai contoh, individu yang mengalami kondisi ini cenderung untuk melakukan perbuatan atau percakapan yang agresif seperti menjerit, memukul atau melakukan sebarang perkara yang boleh mendatangkan kecederaan kepada dirinya atau individu yang tidur bersamanya.

Jadi, jangan ambil ringan keadaan ini lebih-lebih lagi jika ia berisiko membuat diri anda atau orang di sekeliling cedera ya!

#2. Keletihan yang melampau akan buat anda mengigau

Selain itu, ada kajian yang mengaitkan keadaan mengigau semasa tidur dengan keletihan yang melampau. Secara logiknya, individu yang terlalu letih ekoran terlalu sibuk dengan urusan seharian tidak akan dapat tidur yang cukup dan berkualiti. Ini mungkin akan menjadi punca mereka mengigau ketika tidur.

Oleh itu, jangan terlalu memaksa tubuh badan anda untuk melakukan aktiviti yang akan menyebabkan keletihan yang melampau. Bukan sahaja ia akan jadi punca mengigau, ia juga boleh mencetuskan sebab yang seterusnya ini.

#3. Stres dan tekanan yang dihadapi juga merupakan punca mengigau

Dalam pada itu, stres juga akan mungkin merupakan punca mengigau semasa tidur. Ia lebih kurang sama dengan punca keletihan, di mana individu yang mengalami stres akibat tekanan juga tidak akan dapat tidur yang cukup dan berkualiti. Ini sekaligus mengundang keadaan mengigau ketika tidur.

Oleh itu, sila kawal tahap tekanan yang anda hadapi. Sekiranya anda ada masalah di tempat kerja, cuba untuk selesaikannya segera sebelum tidur agar anda tidak terbawa-bawa dengannya ke dalam mimpi anda pula nanti.

mengigau semasa tidur

#4. Anda mungkin mengigau jika mengambil alkohol yang berlebihan

Seperti yang kita tahu, aktiviti yang dilakukan sehari-harian sememangnya akan memberi kesan kepada kualiti tidur anda. Sebagai contoh, individu yang mengambil alkohol secara berlebihan sebelum tidur juga mungkin akan mengundang keadaan mengigau ketika tidur.

Kesan pengambilan alkohol secara berlebihan bukan sahaja boleh dilihat semasa individu sedang tidur sahaja malahan semasa berjaga juga. Ini kerana alkohol akan menyebabkan individu itu mabuk dan melakukan perbuatan atau percakapan di luar sedar yang mereka sendiri tidak dapat kawal.

Dalam erti yang lain, pengambilan alkohol yang berlebihan bukan sahaja akan membuat anda mabuk semasa berjaga malah juga akan membuat anda mabuk ketika sedang tidur!

#5. Mengalami sakit seperti demam atau selesema

Tubuh badan mengalami sakit juga mungkin merupakan punca keadaan mengigau semasa tidur terjadi. Ini kerana ketika sedang demam atau selesema, antibodi anda berada dalam keadaan yang sangat lemah sekali gus menyebabkan tubuh badan anda berada di luar kawalan yang biasa.

Bukan itu sahaja, kesan pengambilan ubat-ubatan semasa demam atau selesema juga mungkin akan menyebabkan keadaan mengigau ketika tidur. Namun, ia tidaklah akan mengakibatkan igauan yang terlalu teruk.

Jadi, jangan berasa pelik sekiranya anda demam atau selesema dan ada individu yang mengadu anda mengigau ketika tidur. Ia adalah satu tindak balas yang normal dan tidak perlu dibimbangkan.

#6. Penyakit gangguan tidur juga akan boleh jadi punca anda mengigau

Walaupun agak jarang ditemui, keadaan mengigau ketika tidur mungkin disebabkan oleh penyakit gangguan tidur yang dialami oleh individu.

Buat anda yang tertanya-tanya, kondisi seperti sleep behavior disorder (RBD) dan nocturnal sleep-related eating disorder (NS-RED) juga merupakan punca yang jarang ditemui namun boleh menjadi antara punca keadaan mengigau ketika tidur.

RBD adalah kondisi yang akan menyebabkan individu itu menjerit atau melakonkan keadaan yang mereka alami dalam mimpi mereka dan selalunya dilakukan dengan cara yang agresif. NS-RED pula merupakan kondisi yang akan menyebabkan individu itu makan ketika tidur.

Kedua-dua ini merupakan kondisi yang agak berbahaya kerana ia mungkin boleh mendatangkan bahaya kepada individu lain atau individu itu sendiri. Jadi, sila berhati-hati dan pesan kepada pasangan anda jika doktor mengesahkan anda mempunyai penyakit ini!

Walau apapun puncanya, mengigau semasa tidur adalah satu keadaan yang boleh mengakibatkan bahaya dan mendatangkan keceraan kepada individu pengalami atau individu yang tidur bersamanya. Oleh itu, jangan lagi anda ambil ringan jika pasangan anda mengadu anda sering mengigau semasa tidur ya?

Konklusi

Kesimpulannya, jika pasangan, keluarga, kawan atau sesiapa sahaja individu yang kerap tidur bersama dengan anda mengadu bahawa anda pernah mengigau semasa tidur, segera berjumpa doktor.

Ini bertujuan mengetahui puncanya dan dapatkan rawatan lanjut bagi mengelakkan sebarang kejadian yang tidak diingini berlaku kepada anda atau individu lain yang rapat dengan anda.

Hello Health Group tidak menyediakan nasihat perubatan, diagnosis, atau rawatan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy
Rujukan

Baca juga:

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Sukar Nak Lelap? Cuba Teknik Ini Untuk Tidur Lena Dalam Masa 10, 60 & 120 SAAT

  Manusia bukan mesin yang boleh terus berfungsi selagi mempunyai bateri, tubuh badan kita memerlukan tempoh masa untuk rehat dengan cara tidur waktu malam.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Gaya Hidup Sihat, Tidur Berkualiti 29/12/2020 . 3 minit bacaan

  Selalu Tak Cukup Tidur? Ini Sebab Mengapa Tidur Malam Penting Untuk Kesihatan

  Tidur malam sememangnya penting untuk kesihatan manusia. Tetapi, sejauh manakah anda mengetahui akan kepentingan tidur terhadap kesihatan?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Gaya Hidup Sihat, Tidur Berkualiti 29/12/2020 . 4 minit bacaan

  Jangan Amalkan Minum Air Sebelum Tidur! Jika Tak Kena Gayanya, Boleh Ganggu Tidur

  Air, seperti yang kita tahu, adalah sumber penghidratan yang penting buat tubuh manusia. Tetapi, apakah manfaat atau keburukan minum air sebelum tidur?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Gaya Hidup Sihat, Tidur Berkualiti 17/12/2020 . 3 minit bacaan

  Biarkan Zakar & Miss V Bernafas! Ini Manfaat Jika Tak Pakai SELUAR DALAM Ketika Tidur

  Sudah biasa memakai seluar dalam waktu tidur, sudah tiba masa untuk hentikan tabiat ini. Kenapa? Ternyata tidur tak pakai seluar dalam bermanfaat buat anda!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Gaya Hidup Sihat, Tidur Berkualiti 30/11/2020 . 3 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  manfaat posisi tidur

  Posisi Tidur Mana Yang Paling Sihat? Cara Tidur Ini Boleh Buat Awet Muda Juga, Tau!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Diterbitkan pada 19/01/2021 . 3 minit bacaan
  tak cukup tidur

  Berapa Jumlah Tidur Yang Mencukupi? Tidur 5 Jam Sehari Tingkatkan Risiko Osteoporosis!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Diterbitkan pada 15/01/2021 . 3 minit bacaan
  apa punca tidur berdengkur

  Tidur Berdengkur Tanda Tidur Lena? SALAH! Ada Kajian Kata Ia Berkait Dengan Genetik!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Diterbitkan pada 12/01/2021 . 3 minit bacaan
  melelapkan mata

  Masih Tak Tidur Lagi? Cuba 5 Teknik Bernafas Ini, Bantu Anda Mudah Tidur & Lebih Lena

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 08/01/2021 . 3 minit bacaan