14 Perkara Tentang Seks Yang TIADA SIAPA Tahu & Ambil Kisah, Sedangkan Penting!

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 19/02/2020 . 4 minit bacaan
Share now

Dalam era moden ini, perihal seks adalah sesuatu yang janggal untuk dibualkan. Ia adalah satu perkara yang cuba dielakkan.

Malah, ibu bapa anda juga mungkin tidak akan berbual dengan anda mengenai topik ini. Akhirnya, anda akan lebih mempercayai khabar angin mengenai seks, yang bukan hanya membuatkan anda tertanya-tanya, tetapi mungkin juga menyebabkan anda terlibat dalam masalah.

Artikel ini akan berkongsi 14 perkara yang anda harus ketahui mengenai seks.

14 perkara mengenai seks

seks

1. Seks kali pertama, boleh menyebabkan kehamilan

Kehamilan boleh berlaku pada bila-bila masa. Ia tidak menunggu kali kedua atau ketiga. Jika anda seorang individu wanita dan subur, anda boleh hamil jika anda tidak menggunakan perlindungan seks.

Terdapat kanak-kanak perempuan yang hamil walaupun sebelum kedatangan haid pertama mereka. Jadi, perlindungan adalah penting.

Pastikan anda menggunakan kontraseptif. Kondom adalah yang terbaik kerana ia dapat melindungi anda daripada penyakit kelamin (STD).

2. Pancut di luar belum tentu selamat

Pasangan anda menyatakan bahawa anda tidak perlu bimbang kerana dia akan menarik keluar zakarnya tepat pada waktu? Jangan terpedaya.

Ia merupakan antara perihal mengenai seks yang sering kali dipercayai, sama ada individu wanita mahupun lelaki.

Walaupun dia berjaya menarik keluar zakarnya sebelum ejakulasi, anda masih berisiko untuk hamil. Ini kerana apabila seorang individu lelaki teruja, badannya akan mengeluarkan cairan pra ejakulasi, yang mengandungi sperma dan jangkitan kelamin yang lain. Paling selamat, sila pakai kondom.

3. Tiada posisi boleh mencegah kehamilan

Mitos menyatakan kehamilan boleh dielakkan jika ia dilakukan pada posisi berdiri atau duduk dalam tab mandi. Kedengaran menyakinkan, bukan?

Tapi, malangnya, sperma adalah satu sel yang mempunyai semangat yang kuat. Ia akan berenang ke atas mencari telur untuk disenyawakan. Ia tidak mengira sama ada anda duduk, berdiri malah melompat sekali pun, anda tetap berisiko untuk hamil jika tiada kontraseptif.

4. Seks oral takkan menghamilkan

Ya, anda menelan sperma dan ia akan masuk ke usus dan dicerna. Namun, anda masih berisiko untuk mendapat penyakit kelamin melalui oral seks. Mencegah adalah yang terbaik, bukan? Sentiasa gunakan kondom apabila berkaitan seks.

5. Cling film tidak boleh menggantikan kondom

Plastik telus yang digunakan untuk membalut makanan atau cling film bukanlah satu idea yang hebat untuk melindungi anda daripada kehamilan. Sebarang plastik tidak boleh digunakan sebagai pengganti kondom. Hanya kondom yang dapat melindungi anda daripada kehamilan dan penyakit kelamin.

6. Testis tidak akan meletup

Jangan pernah tertipu dengan alasan ini. ‘Bola’ yang menyimpan sperma atau dirujuk sebagai testis ini tidak akan meletup walaupun tidak melakukan hubungan seks. Tidak pernah wujud kes individu cedera apabila tidak melakukan seks. Sperma akan dihasilkan setiap hari dan sperma yang tidak digunakan, akan diserap kembali.

7. Hanya sekali pakai

Kondom direka untuk kegunaan pakai buang. Jangan basuh dan memakainya kembali. Geseran boleh melemahkan fungsi perlindungan kondom, yang menyebabkan berlaku kebocoran. Sebaiknya tukar kondom yang baru selepas 30 minit hubungan seks.

8. Saiz tidak penting

Tiada jaminan zakar yang besar akan memberi wanita lebih kepuasan. Zakar yang besar tidak menjadikan ia mudah untuk mengesan G-spot anda. Sebaliknya, ia mungkin menyebabkan anda berasa sakit kerana zakar pasangan anda terlalu besar dan menyakiti serviks anda semasa hubungan seks. Teknik dan posisi adalah lebih penting daripada saiz.

9. Wanita tidak berminat tentang seks?

Ia adalah satu kepercayaan yang dipercayai. Norma kehidupan, malah pendidikan berkaitan seks membuatkan wanita malu, apatah lagi untuk mengutarakan tentang keperluan dan keinginan diri. Ia sekali gus menimbulkan kepercayaan bahawa hanya lelaki berminat tentang seks. Hakikatnya, wanita turut menikmati hubungan seks. Dan, ia adalah satu perkara yang tidak salah.

10. Gay hanya melakukan seks anal

Sama ada anda tulen atau gay, seks anal atau seks dubur ini adalah berkaitan dengan kehendak peribadi. Ada yang menyukainya, ada yang tidak. Kenyataan daripada Third National Survey of Sexual Attitudes and Lifestyles, yang disiarkan pada 2013, menunjukkan hanya 18.5% lelaki dalam kumpulan usia 16 hingga 24 tahun melakukan seks anal pada tahun sebelumnya.

11. Lesbian seks undang risiko STD

Melakukan hubungan seks sejenis, antara wanita dengan wanita lain, tidak bermakna ia selamat. Penyakit kelamin boleh merebak melalui cecair faraj, darah atau perhubungan yang rapat. Cara terbaik dalam menggunakan kondom pada mainan seks yang digunakan.

12. STD mungkin tiada simptom

Anda mungkin tidak mengalami sebarang simptom dan anda mungkin tidak dapat mengesannya pada pasangan anda, jika wujudnya penyakit kelamin. Dalam kebanyakan kes, simptom penyakit kelamin ini hanya dapat disedari pada ketika ia sudah terlambat. Penyakit kelamin tidak boleh dirawat dan boleh menyebabkan kerosakan kekal pada tahap kesihatan anda. Hanya dengan pemeriksaan sahaja dapat memastikannya.

13. STD tidak menjejaskan kehidupan

Kebanyakan penyakit kelamin disembuhkan dengan antibiotik. Bakteria penyebab penyakit kelamin ini mudah dilawan. Jenis penyakit kelamin, yang disebabkan oleh virus HIV, HPV atau herpes, tidak boleh disembuhkan. Tetapi ia boleh dikawal. Melalui ubatan yang betul, individu yang menderita akibat virus penyakit kelamin boleh menjalani kehidupan yang panjang dan lebih bermakna.

14. Melancap tidak menjejaskan alat kelamin

Antara perkara mengenai seks yang sering dipercayai adalah melancap boleh menjejaskan organ seksual anda, yang akhirnya menyebabkan kemandulan. Ia adalah salah kerana melancap adalah seperti melakukan seks, cuma anda tidak mempunyai pasangan.

Masih terdapat banyak mitos tentang seks yang dipercayai di luar sana. Tidak semuanya adalah tepat dan benar. Jadi, jangan mudah percaya dengan apa yang anda dengar dan lihat. Untuk kesihatan anda sendiri, dapatkan maklumat daripada sumber yang dipercayai dan sumber rasmi. Jangan malu untuk mendapatkan pengesahan daripada doktor apabila anda memerlukan pandangan pakar.

Hello Health Group tidak menyediakan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Anda mungkin berminat untuk membaca artikel:

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy
Rujukan

Baca juga:

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Selain ‘Woman On Top,’ 5 Posisi Seks Ini Juga Berisiko Cederakan Anda! Suami Isteri Harus Tahu

  Bertukar-tukar posisi seks boleh menjadi antara cara untuk menghangatkan aktiviti di ranjang anda! Tapi hati-hati, kerana ia juga boleh sebabkan kecederaan!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Gaya Hidup Sihat, Kesihatan Seksual 23/12/2020 . 3 minit bacaan

  Pakai IUD Untuk Cegah Hamil? Fahami Dulu Risikonya, Boleh Sebabkan Jangkitan & Mandul!

  Pemakaian alat perancang keluarga IUD adalah salah satu cara yang amat berkesan dalam mencegah kehamilan. Namun, ia juga boleh menyebabkan jangkitan!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Gaya Hidup Sihat, Kesihatan Seksual 22/12/2020 . 3 minit bacaan

  Cedera Ketika Sedang Sedap Bersetubuh? Awas Ini 5 Kecederaan Lazim Berlaku Atas Katil

  Seks sepatutnya menjadi momen menggembirakan, bukan menyakitkan. Ternyata, cedera ketika seks sebenarnya lebih kerap berlaku daripada yang difikirkan!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Gaya Hidup Sihat, Kesihatan Seksual 22/12/2020 . 3 minit bacaan

  Bukan Hanya Lelaki, Wanita Juga Boleh Alami KETAGIHAN Seks! Ini Ciri Orang Gila Seks

  Ketagihan seks adalah masalah yang boleh berlaku sama ada kepada lelaki mahupun kaum wanita. Ini perbezaan signifikan yang perlu diketahui.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Gaya Hidup Sihat, Kesihatan Mental 16/12/2020 . 3 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  risiko seks anal

  Pasangan Gemar Lakukan Seks Dubur? Ini Petanda STD Pada Punggung Jika Suka ‘Main Belakang’

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Diterbitkan pada 14/01/2021 . 3 minit bacaan
  penyakit chlamydia

  Info Lengkap Tentang Chlamydia Yang Perlu Anda Tahu

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Fatin Zahra
  Diterbitkan pada 31/12/2020 . 3 minit bacaan
  seks ghairah

  Apabila Nafsu Berahi Memuncak, Individu Akan Lebih Cenderung Jadi ‘Bodoh’, Ini Kata Kajian

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Diterbitkan pada 31/12/2020 . 3 minit bacaan
  penyakit kelamin lelaki

  Masalah Jangkitan Kulat Pada Alat Sulit Bukan Dialami Wanita Saja, Lelaki Pun Boleh Kena!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Diterbitkan pada 24/12/2020 . 3 minit bacaan