Jom Bongkar 7 Mitos Penyakit Kelamin HPV, Mitos No. 1 Paling Popular

Disemak secara perubatan oleh Dr. Ahmad Wazir Aiman · Dokter Umum · Hello Health Group


Ditulis oleh Nisreen Nadiah · Disemak pada 15/11/2021

  Jom Bongkar 7 Mitos Penyakit Kelamin HPV, Mitos No. 1 Paling Popular

  Virus HPV adalah antara penyakit jangkitan seksual (STD) yang kerap berlaku di seluruh dunia dan wajar diberi perhatian! Terdapat sebanyak 140 jenis HPV, sesetengahnya menular melalui aktiviti seks.

  Jangkitan human papillomavirus (HPV) sangat banyak berlaku, lebih-lebih lagi dalam kalangan individu yang aktif secara seksual. Bagi kebanyakan orang, ia tidak akan menimbulkan masalah.

  Pun begitu, dalam beberapa kes, HPV boleh menjadi kronik dan membawa kepada implikasi kesihatan yang lebih serius!

  Jangkitan HPV biasa berlaku, tetapi sejauh manakah kalian mengenali virus yang menular melalui aktiviti seks ini?

  Ternyata cukup banyak salah faham dan kekeliruan mengenai penyakit kelamin ini yang berlegaran dalam kalangan masyarakat.

  Tapi jangan risau, kami di Hello Doktor bakal merungkai kebenaran di sebalik khabar angin untuk mengenal pasti sama ada ia adalah fakta atau sekadar mitos. Jom baca!

  Mitos-mitos jangkitan aktiviti seks, HPV

  Mitos #1: Semua jenis virus HPV menyebabkan kanser

  Perlu anda tahu, bukan semua strain HPV boleh menyebabkan kanser. Sesetengah strain boleh memicu ketuat kulit dan ketuat kelamin.

  Malah, ada yang menyebabkan perubahan prakanser pada sel yang mengakibatkan barah serviks, faraj, vulva, dubur, zakar, dan orofaring (bahagian belakang dan sisi tekak, tonsil, dan pangkal lidah).

  Strain HPV yang mengakibatkan kanser digelar virus HPV yang berisiko tinggi.

  Jenis 16 dan 18, khususnya, meningkatkan risiko barah serviks dan genital pada lelaki dan wanita. Jenis 16 juga telah menyebabkan majoriti kes kanser orofaring!

  Tetapi menurut National Cancer Institute, bahkan kebanyakan jangkitan HPV yang berisiko tinggi menghilang dalam 1 ke 2 tahun serta tidak menyebabkan kanser.

  Apabila jenis HPV yang berisiko tinggi dialami secara berterusan, ia mungkin boleh memakan masa selama bertahun-tahun, bahkan berdekad untuk membentuk barah.

  Hal ini juga menjadi sebab para wanita disarankan untuk menjalani pemeriksaan kanser serviks setiap 3 ke 5 tahun, bergantung pada kaedah pemeriksaan digunakan, bermula usia 21 hingga 65 tahun, atau mungkin lebih.

  Mitos #2: Tidak terlibat dengan aktiviti seks bermakna tiada risiko HPV

  aktiviti seks

  Hakikatnya, HPV bukan hanya tersebar melalui hubungan kelamin atau aktiviti seks. Ia juga boleh menular semudah sentuhan kulit ke kulit!

  Justeru, penggunaan kondom berupaya mengurangkan risiko anda daripada dijangkiti HPV.

  Tetapi kalian masih boleh dijangkiti virus ini jika berlaku kontak pada bahagian kulit yang tidak dilindungi oleh kondom.

  Mitos #3: Pesakit HPV selalu mengalami gejala

  Sebaliknya, majoriti individu yang menghidap HPV tidak mengalami sebarang gejala.

  Walaupun terdapat banyak risiko masalah kesihatan yang berkaitan dengan HPV, termasuklah ketuat kemaluan dan kanser serviks, kebanyakan orang tidak mengalami kondisi kesihatan akibat jangkitan HPV.

  Centers for Disease Control and Prevention (CDC) turut melaporkan, dalam 90% kes HPV, sistem imun badan pesakit biasanya dapat melawan jangkitan dalam tempoh masa 2 tahun.

  Mitos #4: Hanya golongan wanita yang boleh dijangkiti virus HPV?

  Fakta yang sebenarnya, kaum Adam juga tidak terkecuali sama sekali untuk menghidap penyakit yang ditularkan melalui aktiviti seks, HPV!

  Sebilangan besar lelaki dan wanita yang aktif secara seksual akan mengalami sekurang-kurangnya 1 jangkitan HPV pada satu ketika sepanjang hayat mereka, menurut laporan CDC.

  Secara ringkasnya, sesiapa sahaja yang membuat kontak kulit ke kulit dengan pesakit HPV boleh mendapat jangkitan!

  Mitos #5: Saya sudah mengambil vaksin HPV, jadi tidak lagi perlu ambil ujian Pap

  Khabar angin ini adalah mitos!

  Walaupun anda sudah mendapat vaksin HPV, kalian masih perlu melakukan ujian Pap smear secara berkala untuk memeriksa sebarang tanda kanser serviks.

  Ini kerana vaksin HPV tidak berupaya melindungi anda daripada kesemua jenis HPV yang boleh menyebabkan barah.

  Seorang wanita juga mungkin telah dijangkiti strain HPV yang menyebabkan kanser sebelum mendapat vaksin. Dalam hal ini, ia tidak akan melindunginya daripada strain tersebut.

  Vaksin HPV yang kini digunakan di Amerika Syarikat, Gardasil 9, melindungi daripada HPV jenis 6 dan 11 yang boleh menyebabkan ketuat kemaluan, serta jenis 16, 18 dan 5 lagi jenis lain yang boleh menyebabkan kanser; 31, 33, 45 52, dan 58.

  2 jenis vaksin HPV sebelumnya iaitu Gardasil dan Cervarix hanya dapat melindungi daripada 2 strain HPV yang berisiko tinggi (jenis 16 dan 18) yang menyebabkan barah.

  Mitos #6: Lelaki juga boleh diperiksa untuk HPV

  Malangnya, perkara ini auta sama sekali…

  Tidak ada ujian yang diluluskan oleh U.S. Food and Drug Administration (FDA) untuk memeriksa kehadiran HPV pada golongan lelaki.

  Ini berbeza dengan wanita yang mempunyai ujian yang dapat mengesan HPV pada sel serviks.

  Tambah lagi, kaum Hawa juga boleh mendapatkan ujian Pap, juga disebut sebagai Pap smear, untuk memeriksa perubahan kanser atau prakanser pada sel serviks.

  Mitos #7: Terdapat opsyen rawatan tersedia untuk HPV

  aktiviti seks

  Untuk makluman para pembaca sekalian, walaupun pakar-pakar kesihatan dapat merawat luka prakanser, barah, dan ketuat kelamin yang disebabkan oleh jangkitan HPV, masih tidak ada rawatan yang tersedia untuk virus itu sendiri.

  Akhir kata

  Seperti yang dapat dilihat di atas, begitu banyak kekeliruan dan mitos yang menjadi kepercayaan dalam kalangan masyarakat.

  Ingat, sentiasa dapatkan maklumat yang sahih daripada golongan yang bertauliah atau laman sesawang yang diiktiraf berkenaan penyakit yang ditularkan melalui aktiviti seks, virus HPV!

  Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

  Disemak secara perubatan oleh

  Dr. Ahmad Wazir Aiman

  Dokter Umum · Hello Health Group


  Ditulis oleh Nisreen Nadiah · Disemak pada 15/11/2021

  Iklan

  Adakah artikel ini bermanfaat?

  Iklan
  Iklan
  Iklan