Jaga Diri Untuk Menjadi Penjaga yang Lebih Baik

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Diterbitkan pada 19/12/2018 . 2 minit bacaan
Share now

Pesakit yang menderita penyakit serius dan kehilangan fungsi bahagian tubuh tertentu memerlukan penjaga untuk mengekalkan aktiviti hariannya. Ini adalah perkara biasa tetapi yang penting adalah kesihatan penjaga mungkin terjejas secara negatif selepas tempoh masa yang panjang.

Risiko perubatan penjaga

Cynthia Raj perlu menjaga ibu yang berusia 84 tahun untuk satu tahun terakhir kerana sebelah kanannya mendapat masalah selepas strok. Ia terlalu mencabar untuk menghabiskan masa penuh di rumah kerana Cynthia mempunyai tugasnya sendiri. Oleh itu, dia mengambil keputusan untuk mengambil seorang penjaga yang akan bertanggungjawab untuk menjaga ibunya pada hari Cynthia bekerja. Selain hari bekerja, Cynthia akan mengambil alih.

Pada waktu malam, lampin ibunya perlu ditukar sekurang-kurangnya dua kali, ini bermakna Cynthia hampir tidak tidur. Kesannya, Cynthia telah membangunkan tekanan darah tinggi dan mempunyai pelbagai masalah perubatan yang disebabkan oleh tekanan dan kekurangan tidur. Dia sebenarnya tiada masa untuk bersenam, atau rawatan, dan juga hubungan perkahwinannya sendiri. Dia memilih untuk untuk menjadi bujang.

Tiga adik-beradiknya ingin membantu tetapi Cynthia berfikir bahawa usaha mereka tidak mencukupu dan perlu mencuba dengan lebih lagi. Dalam kes ini, bantuan daripada keluarga adalah sumber galakan yang hebat. Keluarga perlu bersama-sama merancang apa yang perlu mereka lakukan dalam menjaga orang yang mereka sayangi.

Hal-hal kekeluargaan

Seperti negara Asia lain, di Malaysia, penjaga keluarga adalah faktor utama untuk menjaga warga tua. Terutama tanggungjawab ini cenderung pada wanita.

Pada 2015, Universiti Malaya menjalankan tinjauan dan mendapati bahawa dalam kalangan 166 penjaga, terdapat 63.3% wanita, terutamanya anak perempuan penerima rawatan.

Selain itu, responden melaporkan bahawa tugas penjagaan telah memberi kesan kepada kesejahteraan kewangan, emosi, sosial dan fizikal mereka, dengan ketidakstabilan kewangan menjadi kebimbangan utama.

Sokongan komuniti

Dasar kerajaan mengenai penjagaan warga tua adalah menggalakkan. Walau bagaimanapun, tiada sesiapa seolah-olah tahu tentang program-program yang dipercayai ini. Kebanyaka warga tua melaporkan bahawa mereka tidak tahu bahawa mereka boleh mengakses subsidi. Keadaan ini menimbulkan persoalan mengenai sistem yang lebih baik.

Kementerian Kesihatan cuba membantu dengan menerbitkan buku panduan yang komprehensif, yang dikenali sebagai Panduan Untuk Penjaga Warga Emas, untuk penjaga yang menyenaraikan proses penuaan dan penyakit yang berkaitan dengan usia. Buku ini juga menunjukkan penjaga bagaimana mereka harus mengendalikan orang yang waga tua dan menjaga diri mereka sebagai penjaga.

Jika penjaga mempunyai pertanyaan, mereka boleh menghubungi profesional di klinik kesihatan kerajaan. Pada masa ini, penyelidik inisiatif Keamanan (Peace) hanya mempunyai bajet untuk melatih penjaga di Negeri Sembilan. Jadi ini adalah berita baik untuk mereka sebagai penjaga.

Apabila mereka mendapat sokongan yang baik dari ahli-ahli lain dalam keluarga dan masyarakat, penjaga mungkin berasa kurang dibebani dan mempunyai lebih banyak masa untuk menjaga diri mereka sendiri. Hari ini, perkhidmatan komuniti untuk warga tua di Malaysia masih pada peringkat asas. Tetapi jangan bimbang, terdapat NGO yang membolehkan penjaga mendapat maklumat lanjut, seperti Yayasan Penyakit Alzheimer Malaysia, Persatuan Parkinson, Hospis, dan Persatuan Strok Kebangsaan Malaysia.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy
Rujukan

Baca juga:

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Jika Ada Ahli Keluarga Menghidap Demensia, Ajak Mereka Lakukan 5 Perkara MENARIK Ini!

  Demensia adalah satu penyakit gangguan mental. Bagi anda yang mempunyai ahli keluarga penghidap penyakit demensia, cuba ajak mereka lakukan 5 perkara ini!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Gaya Hidup Sihat, Kesihatan Mental 09/09/2020 . 3 minit bacaan

  Jom Ajak Datuk & Nenek Anda Berkebun, Boleh Kuatkan Otot Dan Kurangkan Risiko Nyanyuk!

  Tahukah anda, terdapat pelbagai faedah berkebun kepada datuk dan juga nenek anda. Salah satu kelebihan berkebun ialah mengurangkan risiko nyanyuk!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Gaya Hidup Sihat, Sihat Pada Usia Emas 04/09/2020 . 3 minit bacaan

  Ini Sebab Utama Warga Emas Lebih Berisiko Dijangkiti Kayap, Jaga Orang Tua Anda!

  Tahukah anda, penyakit kayap lebih mudah menyerang warga emas? Bukan itu sahaja, virus varicella zoster penyebab kayap juga adalah virus punca chickenpox!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Gaya Hidup Sihat, Sihat Pada Usia Emas 03/09/2020 . 3 minit bacaan

  Jaga-jaga Si Rabun, Masalah Mata Boleh Buat Anda Berisiko Jadi Nyanyuk Di Usia Tua Nanti!

  Masalah penglihatan boleh jejaskan struktur otak anda. Kajian terbaharu menunjukkan, semakin teruk gangguan penglihatan, semakin teruk risiko untuk nyanyuk!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Gaya Hidup Sihat, Sihat Pada Usia Emas 10/08/2020 . 3 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  struktur otak

  Bagaimana Perubahan Otak Berlaku Seiring Dengan Peningkatan Usia

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Diterbitkan pada 07/01/2021 . 3 minit bacaan
  makanan orang tua

  Pelan Diet Untuk Warga Emas: Ini Tip Penting Yang Perlu Diikuti

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Diterbitkan pada 05/01/2021 . 4 minit bacaan
  game untuk orang tua

  Ajak Atuk, Nenek Main 5 Game Ini! Baik Untuk Memori & Elak Risiko Nyanyuk

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Diterbitkan pada 12/11/2020 . 3 minit bacaan
  atrofi otot

  Makin Tua, Makin Cepat Penat? Anda Mungkin Kehilangan Jisim Otot! Nak Atasi, Ambil Makanan Ini

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Diterbitkan pada 30/09/2020 . 3 minit bacaan