Cukur Atas Cukur Bawah, Tapi Tahu Tak Cara Mencukur Yang Betul? Kalau Gatal Mesti Salah!

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 08/09/2020 . 3 minit bacaan
Share now

Bulu badan boleh tumbuh pada mana-mana bahagian, antaranya ketiak dan bahagian kemaluan. Mencukur merupakan pilihan kebanyakan individu untuk menghilangkannya. Namun adakah anda tahu cara cukur bulu yang betul?

Bulu badan

Pertumbuhan bulu badan adalah dipengaruhi oleh faktor hormon dan genetik serta penggunaan produk tertentu. Antara hormon yang terlibat adalah hormon androgen.

Hormon androgen merupakan hormon dominan pada lelaki. Walau bagaimanapun wanita juga akan memiliki hormon ini walaupun dalam jumlah yang kecil. Keadaan inilah yang mempengaruhi pertumbuhan bulu badan.

Umumnya fungsi rambut atau bulu pada badan adalah untuk mengekalkan suhu dan kelembapan kulit. Namun adakalanya individu akan memilih untuk mencukur bagi memberikan keselesaan dan kebersihan diri

Cara cukur salah punca gatal?

Namun, selepas bercukur bulu badan akan wujud pula masalah seperti kegatalan atau razor burn. Apakah itu razor burn?

Ia adalah masalah seperti ruam merah yang cenderung berkembang menjadi kegatalan dan keradangan. Keadaan ini akan menyebabkan anda berasa seperti terbakar dan kulit akan menjadi lebih sensitif terhadap sentuhan.

Situasi ini boleh berlaku pada mana-mana bahagian badan yang dicukur. Sama ada muka, kaki, ketiak mahupun pada bahagian kemaluan. Ia bukanlah 1 keadaan yang perlu dibimbangkan kerana dari masa ke masa, rasa gatal itu akan surut. 

cara-mencukur-bulu-badan-yang-betul

Punca kegatalan selepas cukur bulu badan

Terdapat beberapa sebab yang boleh menjadi punca kenapa anda mengalami kegatalan selepas mencukur bulu badan. Berikut adalah beberapa kesilapan yang sering dilakukan:

 • Mencukur tanpa pelincir seperti krim pencukur
 • Cara mencukur salah iaitu ke arah bulu tumbuh
 • Menggunakan pisau cukur yang sudah lama
 • Pisau cukur yang digunakan tersumbat dengan rambut, sabun atau krim pencukur
 • Mencukur secara berulang kali
 • Melakukan proses pencukuran secara tergesa-gesa

Anda harus sedar, pisau cukur yang digunakan untuk mencukur bulu badan harus digantikan selepas 1 tempoh waktu tertentu. Walaupun anda mungkin melakukan cara mencukur yang betul tetapi pisau cukur yang digunakan sudah berkarat, anda masih berisiko untuk mengalami kegatalan.

Cara cukur bulu badan yang betul

Hakikatnya untuk mengelakkan sebarang masalah ketika bercukur, anda juga perlu mengetahui cara mencukur bulu badan yang betul. Ini sudah tentu dapat menghindari kecederaan atau kegatalan. 

Ada beberapa langkah yang boleh anda cuba bagi mengelakkan berlaku sebarang kejadian yang tidak diingini selepas bercukur, antaranya:

 1. Pemilihan alat pencukur

Terdapat 2 jenis pencukur yang boleh anda pilih, sama ada pencukur manual yang standard atau elektrik. Bagi pencukur standard, boleh dibahagikan kepada 2 iaitu pencukur pakai buang yang boleh digunakan 5 hingga 7 kali atau shaver untuk digunakan berulang kali.

Manakala pencukur elektrik pula adalah pilihan yang menjimatkan kerana boleh digunakan berulang kali dan lebih memberikan keselesaan. Cuma hasilnya mungkin tidak begitu memuaskan seperti pencukur standard. 

Penggunaan pencukur standard boleh mencukur bulu badan dengan lebih bersih sehingga ke pangkal bulu badan. Walau bagaimanapun anda perlu berhati-hati, okay?

 1. Bersihkan kulit

Perkara paling asas sebelum bercukur bulu adalah anda perlu membersihkan kulit terlebih dahulu. Basuh pencukur dengan air dan sabun. Sebaiknya gunakan air panas suam untuk menjadikan kulit lebih tenang dan liang pori akan terbuka, sekali gus menjadikan proses bercukur lebih lancar.

Kulit pada bahagian wajah dan bahagian kemaluan adalah lebih sensitif, jadi gunakan sabun yang khusus untuk bahagian tersebut. 

 1. Gel atau krim

Untuk mendapatkan hasil cukuran yang lebih baik, anda disarankan untuk menggunakan krim atau gel. Ia dapat membantu membentuk lapisan pelincir antara kulit dan pencukur serta memudahkan pergerakan ketika mencukur.

Penggunaan krim dan gel juga dapat menandakan bahagian kulit yang sudah dicukur dan mengelakkan pencukuran berulang yang cenderung menyebabkan keradangan dan kerengsaan kulit.

cara-mencukur-bulu-badan-yang-betul

 1. Arah cukuran

Untuk bercukur bulu badan pada mana-mana bahagian sekali pun, perkara penting dalam cara mencukur adalah untuk mengetahui arah cukuran yang betul. Anda perlu bercukur mengikut arah tumbuhnya rambut dan bukan arah berlawanan.

Tujuannya adalah bagi mengelakkan berlakunya razor burn. Elakkan daripada memberikan tekanan berlebihan semasa bercukur. Tarik alat pencukur anda secara perlahan-lahan dan elakkan daripada tergesa-gesa.

 1. Proses membersih

Selepas selesai bercukur, jangan lupa untuk membersihkan alat pencukur. Membiarkan tanpa mencuci boleh menyebabkan pencukur menjadi tersumbat dan berkarat. Sudah tentu anda perlu membersihkan bahagian badan yang telah dicukur dengan air yang bersih. 

Jika perlu anda boleh menggunakan krim atau sebarang losyen seperti aftershave cream untuk melembutkan dan melindungi kulit anda.

Penjagaan kebersihan

Mencukur merupakan salah 1 cara penjagaan kebersihan. Tetapi elakkan daripada bercukur secara berlebihan atau berulang kali kerana ia akan meningkatkan risiko mengalami luka atau kerengsaan kulit. Berhati-hati, okay?

Hello Health Group tidak menyediakan nasihat perubatan, diagnosis, atau rawatan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy
Rujukan

Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

Oppss! Badan Berbau Sebab Banyak Makan Bawang? Ini Yang Anda Perlu Tahu

Percaya ataupun tidak, apa yang anda makan boleh mempengaruhi bau badan anda. Terutamanya jika anda makan bawang. Tapi, ini fakta atau auta?

Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
Gaya Hidup Sihat, Pemakanan 30/12/2019 . 4 minit bacaan

Jangan Biar Orang Lain Merana Sebab Ketiak Berbau Anda, Cuba Petua Ini Untuk Hilangkan!

Cuba petua yang kami kongsikan ini bagi mengurangkan bau dari ketiak berbau anda yang kurang menyenangkan itu. Pasti berkesan!

Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
Tips Kesihatan, Gaya Hidup Sihat 22/11/2019 . 2 minit bacaan

“Bulu Badan Banyak Sebab Hormon Tinggi Lah Ni”. Betul Ke Tak?

Benar. Antara faktor utama yang menyebabkan seseorang individu itu memiliki jumlah bulu yang lebih banyak daripada orang lain adalah kerana hormon.

Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Gabriel Tang Pei Yung
Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
Gaya Hidup Sihat, Sihat Bergaya 11/10/2019 . 2 minit bacaan

MALUNYA! Ketiak Kerap Berbau, Jom Amalkan 5 Cara Hilangkan Bau Ketiak Ini, Senang Saja!

Bagaimana rasanya untuk berdepan dengan individu yang mempunyai masalah bau badan seperti ketiak berbau. Adakah terdapat cara hilangkan bau ketiak?

Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
Ditulis oleh Asyikin Md Isa
Gaya Hidup Sihat, Sihat Bergaya 28/08/2019 . 3 minit bacaan

Artikel lain untuk anda

ketiak manusia

Terangsang Apabila Pasangan Angkat Ketiak? Anda Mungkin Termasuk Dalam Golongan Ini!

Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Ahmad Farid
Diterbitkan pada 08/10/2020 . 3 minit bacaan
ketiak gatal

Ketiak Rasa Gatal Dan Sakit? Awas, Ini Mungkin Gara-Gara Deodoran!

Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Fatin Zahra
Diterbitkan pada 18/09/2020 . 3 minit bacaan
benjolan di ketiak

Selain Kanser, Ini 6 Sebab Mengapa Boleh Ada Benjolan Bawah Ketiak! No 5 Paling Tak Disangka!

Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
Ditulis oleh Asyikin Md Isa
Diterbitkan pada 03/07/2020 . 3 minit bacaan
bulu kemaluan

Rimas Dengan Bulu Kemaluan? Jangan Cukur Dulu, Ada Manfaatnya Pada Kesihatan

Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Wazir Aiman
Ditulis oleh Asyikin Md Isa
Diterbitkan pada 16/06/2020 . 3 minit bacaan