What are your concerns?

close
Inaccurate
Hard to understand
Other
ask-doctor-icon

Tanya Doktor Secara Percuma

Jadi yang terawal untuk berkongsi pandangan anda kepada Hello Doktor

Tabiat Yang Menyebabkan Kegatalan Faraj

  Tabiat Yang Menyebabkan Kegatalan Faraj

  Apakah tabiat sering kita lakukan yang boleh menyebabkan gatal pada faraj? Artikel di bawah akan memberikan info lebih terperinci mengenai permasalahan ini.

  Douching atau produk pembersih faraj

  Faraj memiliki keupayaan menakjubkan untuk menjalankan fungsi pembersihan secara sendiri. Percaya atau tidak, kaedah douching atau mengunakan produk pembersihan faraj sebenarnya banyak mendatangkan kesan bahaya daripada memberikan manfaat.

  Bahagian dalam faraj mengandungi bakteria baik yang membantu mengimbangi tahap pH persekitaran, dan juga berfungsi melawan bakteria tidak baik yang berpotensi mengalakkan pertumbuhan yis.

  Ini menjelaskan mengapa penggunaan produk yang tidak sesuai akan mengubah persekitaran semula jadi faraj, menyingkirkan rembesan faraj, menganggu bakteria normal faraj serta merengsakan kulit di sekeliling faraj. Akibatnya, faraj mungkin menjadi gatal.

  Produk pembersih faraj, sama ada menggunakan bahan semula jadi, mempunyai bau tanpa pewangi, mengandungi alkohol atau tidak, tetap berpotensi untuk menyebabkan kegatalan faraj. Produk-produk seperti ini adalah termasuk seperti semburan faraj, krim, sabun, buih mandian, bahan pencuci, lilin (wax), kertas tandas, dan pelembut kain.

  Mengambil terlalu banyak gula

  Diet tinggi gula, sama ada datang gula itu sendiri, atau dari nasi, tepung, roti, telah dikenal pasti akan menyebabkan bau, gatal-gatal serta simptom jangkitan yis pada faraj.

  Selain itu, mempunyai tahap glukosa darah yang tinggi juga boleh mencetuskan komplikasi kepada sistem imunisasi. Individu wanita yang memiliki sistem imunisasi yang lemah daripada individu biasa adalah berkemungkinan mendapat jangkitan yis kerana tubuh tidak mampu melawan yis.

  Tekanan hidup

  Tekanan hidup yang tinggi juga boleh memberikan kesan negatif kepada kesihatan kita termasuk masalah sistem imunisasi lemah dan kegatalan faraj. Sistem imunisasi yang lemah tidak berkemampuan untuk melawan bakteria, individu wanita yang berdepan dengan tekanan hidup lebih cenderung untuk dijangkiti yis.

  Untuk mengurangkan simpton serta menghilangkan rasa gatal pada faraj, tahap tekanan harus direndahkan atau dikurangkan. Cuba untuk berbincang dengan pakar terapi untuk mendapatkan nasihat. Secara alternatif, aktiviti fizikal seperti melakukan yoga, bersenam, berlari, bermeditasi dan sebagainya dapat melegakan tekanan.

  Tabiat tidur yang tidak sihat

  Ketika tidur, tubuh akan memperbaiki diri untuk mengekalkan keseimbangan kesihatan yang optimum. Jika terdapat sesuatu perkara yang membuatkan timbulnya kerisauan pada waktu malam, keadaan ini cenderung untuk melemahkan sistem imunisasi. Kesannya, kegatalan pada faraj akan berlaku. Begitu juga jika tidak mendapat tidur yang mencukupi (seelok-eloknya 8 jam sehari), kesihatan tubuh juga akan mula merosot secara perlahan.

  Kegatalan pada faraj sememangnya satu keadaan yang amat tidak menyelesakan, dan ia boleh berlaku disebabkan tabiat buruk yang tidak kita sangka. Dengan mengubah atau mengurangkan tingkah laku yang boleh menyebabkan kegatalan, masalah faraj yang gatal dapat dielakkan. Namun, sekiranya masalah kegatalan ini menjadi teruk dan menimbulkan kerengsaan, adalah lebih baik untuk mendapatkan nasihat doktor untuk rawatan lanjut.

  Kalkulator Ovulasi

  Memantau kitaran haid, menentukan waktu kesuburan dan lebih membantu anda untuk merancang kehamilan dengan baik.

  Kalkulator Ovulasi

  Kalkulator Ovulasi

  Memantau kitaran haid, menentukan waktu kesuburan dan lebih membantu anda untuk merancang kehamilan dengan baik.

  Kalkulator Ovulasi

  Panjang Kitaran

  (hari)

  28

  Objektif

  (hari)

  7


  Jangan bimbang. Ikuti topik hangat dan bertukar cerita dengan bakal ibu yang lain. Sertai Komuniti Kehamilan!

  Jangan bimbang. Ikuti topik hangat dan bertukar cerita dengan bakal ibu yang lain. Sertai Komuniti Kehamilan!


  Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

  Gambar penulisbadge
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa Disemak pada 30/11/2021
  Disemak secara perubatan oleh Dr. Muhamad Firdaus Rahim
  Next article: