What are your concerns?

close
Inaccurate
Hard to understand
Other
ask-doctor-icon

Tanya Doktor Secara Percuma

Jadi yang terawal untuk berkongsi pandangan anda kepada Hello Doktor

Bagaimanakah Anda Melindungi Kulit Daripada Bahaya Sinaran UV?

  Bagaimanakah Anda Melindungi Kulit Daripada Bahaya Sinaran UV?

  Kita sudah sedia maklum bahawa sinaran ultraviolet (UV) daripada cahaya matahari akan mendatangkan kesan negatif kepada kesihatan kulit dan kesihatan umum. Tanpa perlindungan, sinaran UV mampu mengakibatkan kanser kulit. Oleh itu, apakah yang boleh kita lakukan untuk melindungi kulit daripada bahaya sinaran UV?

  Bahaya sinaran UV dan masalah kulit

  Apabila anda terdedah kepada cahaya matahari, sinaran UV akan menghakis elastin – serat kulit manusia. Antara tanda kulit anda sudah kehilangan elastin adalah kulit menjadi kendur. Tanpa rawatan yang rapi, kulit anda akan lebih mudah lebam atau rosak. Jika dibiarkan terlalu lama pula, kanser kulit berisiko berlaku.

  Bagaimanakah anda boleh melindungi kulit daripada bahaya sinaran UV?

  #1. Elakkan keluar rumah

  Perkara utama yang perlu dilakukan adalah kerap berada di dalam rumah. Jika anda perlu keluar sekalipun, pilij pengangkutan yang berbumbung seperti kereta, kereta api atau bas. Jika anda perlu juga untuk berjalan di bawah cahaya matahari, pilih jalan yang dilindungi oleh pokok atau bawa sahaja payung bersama anda.

  #2. Sapukan losyen “sun block” pada badan

  Kebanyakan individu akan mengabaikan losyen “sun block” kerana menganggap ia remeh dan tidak digunakan jika berada di dalam rumah. Ia tidak benar kerana sinaran UV masih mampu masuk melalui tingkap atau pintu.

  Pilih jenis losyen “sun block” yang menawarkan perlindungan terhadap UVA dan UVB dengan kadar SPF 30 ke atas. Sekiranya anda telah menggunakan losyen ini dan berpeluh kibat kepanasan atau keletihan melakukan aktiviti di bawah sinaran cahaya matahari, sapukan ia semula.

  #3. Gunakan cermin mata

  Cermin mata akan bukan sahaja akan membantu melindungi mata anda, tetapi ia juga akan melindungi kawasan kulit sekitar mata yang mudah rosak.

  #4. Kenakan pakaian yang sesuai

  Pilih pakaian yang diperbuat daripada fabrik tenunan kerana ia sesuai untuk dipakai di bawah cahaya matahari. Selain itu, pilih pakaian yang gelap berbanding pakaian cerah. Pakai topi untuk melindungi kepala dan rambut anda daripada terik cahaya matahari yang boleh membahayakan anda.

  Hello Health Group tidak menyediakan nasihat perubatan, diagnosis, atau rawatan.

  Baca juga:

  Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

  Sumber Rujukan
  Gambar penulisbadge
  Ditulis oleh Ahmad Farid Disemak pada 05/07/2021
  Disemak secara perubatan oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Next article: