7 Manfaat Kacip Fatimah Untuk Wanita, Tak Sangka Ia Bukan Bagus Untuk Kesihatan Faraj Sahaja!

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 06/01/2021 . 2 minit bacaan
Share now

Kacip Fatimah atau Labisa Pumila adalah tumbuhan herba yang tumbuh di hutan. Ia juga dikenali dengan pelbagai nama lain seperti Selusoh Fatimah, rumput Siti Fatimah dan akar Fatimah. Secara tradisionalnya, manfaat Kacip Fatimah adalah untuk keadaan kesihatan wanita seperti mereka yang mengalami masalah sistem pembiakan (reproduktif), masalah seksual, tekanan dan sembelit.

Di pasaran, ia biasanya diproses ke dalam pelbagai bentuk seperti minuman, kapsul dan serbuk. Ingin tahu manfaat kacip fatimah? Baca selanjutnya.

7 Manfaat kacip fatimah 

Menguatkan dan menyembuhkan faraj

Pil Kacip Fatimah menguatkan sistem pembiakan wanita dan digunakan sebagai bantuan mengetatkan faraj. Fitoestrogen (phytoestrogen) pada Kacip Fatimah menyembuhkan saluran pembiakan, dinding faraj dan tisu faraj. Ia menjadikannya lebih kuat dan mengetatkan.

Melegakan otot faraj

Ekstrak Kacip Fatimah boleh menyembuhkan tisu daraj terutama selepas bersalin. Wanita biasanya akan mengalami kesakitan dan dinding faraj lebih luas selepas melahirkan anak.

Jadi, Kacip Fatimah membantu menyempitkan dinding faraj selepas bersalin, menyembuhkan otot perut dan menguatkan saluran faraj.

Selain itu, Fatimah boleh menyebabkan fungsi seksual. Ia meningkatkan testosteron yang meningkatkan libido wanita dan meningkatan seks wanita secara semulajadi.

Mengimbangi hormon

Ketidakseimbangan hormon boleh menyebabkan perubahan mood, kekeringan faraj, perimenopaus dan masalah menopaus akibat kekurangan estrogen.

Estrogen adalah hormon seks wanita yang mana menyumbang kepada mengekalkan kitaran haid, mengelakkan masalah menopaus dan gejala menopaus.

Keseimbangan hormon estrogen adalah penting bagi sistem pembiakan wanita. Kacip Fatimah adalah sejenis herba semula jadi yang meningkatkan seks dan suplemen hormon yang baik untuk wanita.

Meningkatkan sistem imun

Kacip Fatimah mempunyai ciri-ciri antioksidan yang tinggi membantu merangsang tindak balas sistem imun di dalam badan. Sistem imun dipertingkatkan dan dilindungi daripada penyakit.

Kacip Fatimah juga adalah herba anti radang yang menyebabkan tumor dan membunuh sel-sel tumor. Bagi wanita, ia menghalang jangkitan dan membunuh bakteria faraj.

Merendahkan kolesterol

Kacip Fatimah mengurangkan tahap kolesterol tambahan dalam badan dan lemak yang disimpan di dalam arteri. Ia mengurangkan trigliserida yang merupakan bahan lemak dalam tubuh dan melindungi daripada penyakit jantung.

Kemurungan/Depresi

masalah kemurungan

Kacip Fatimah digunakan sebagai makanan tambahan tekanan untuk mengelakkan simptom menopaus seperti kekeringan faraj, perubahan mood, rangsangan seks yang rendah dan kemurungan. Peningkatan rembesan hormon estrogen membantu mencegah penyakit reproduktif wanita dan kemurungan.

Melindungi kulit dan rambut

Kacip Fatimah mempunyai keupayaan untuk mengembalikan kekuatan dan mencegah kerosakan rambut. Teh Kacip Fatimah dengan syampu pencuci rambut adalah penyelesaian untuk rambut yang rosak dan krim kulit Kacip Fatimah pula melindungi daripada alergi, ruam dan jerawat.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy
Rujukan

Artikel lain untuk anda

kacip fatimah

Khasiat Kacip Fatimah Diperakui, Tapi Wanita Hamil Dan Ibu Menyusu Boleh Makan Ke?

Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Nisreen Nadiah
Diterbitkan pada 04/08/2020 . 3 minit bacaan
faraj berbau

Vagina Kerap Berbau, Cuba Rawatnya Dengan 5 Cara Semulajadi Ini, Tak Perlu Ubat Lagi!

Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Nana Muhammad
Diterbitkan pada 27/07/2020 . 3 minit bacaan