5 Manfaat Tabiat Makanan yang Sihat

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 13/09/2019 . 2 minit bacaan
Share now

Tabiat adalah tindakan kecil yang tidak penting yang paling kerap kita lakukan setiap hari. Kebanyakan orang tidak memberi perhatian terhadap tabiat mereka dan kesannya kepada kehidupan mereka. Tabiat buruk seperti merokok boleh menyebabkan kanser paru-paru. Manakala tabiat yang sihat, boleh meningkatkan bukan sahaja kesihatan fizikal tetapi juga mental, emosi dan sosial anda. Baca artikel ini untuk mengetahui manfaat tabiat sihat daripada pemakanan yang seimbang dan senaman.

Mengawal berat badan

Tabiat yang sihat termasuklah makan dengan betul dan bersenam secara tetap. Makan diet yang seimbang juga dapat membantu anda mengekalkan berat badan anda dan membuatkan anda bertenaga sepanjang hari. Selain itu, ia boleh membantu mencegah pelbagai penyakit yang berkaitan dengan perut. Makan hidangan utama anda 3 kali sehari dengan 2 atau 3 makanan ringan sepanjang hari memastikan tekanan darah anda stabil dan mengurangkan penyimpanan lemak. Pakar mendakwa bahawa mempunyai berat badan yang sihat atau beransur-ansur menurunkan berat badan berdasarkan diet yang terancang boleh mengurangkan risiko mempunyai penyakit jantung dan batu hempedu.

Senaman bukan hanya untuk mereka yang ingin menurunkan berat badan. Senaman perlu bagi semua orang daripada semua peringkat umur dan jantina. 20 hingga 30 minit berjoging atau berjalan benar-benar boleh mengurangkan risiko seseorang mempunyai penyakit kardiovaskular. Memandangkan masyarakat moden hampir tiada masa lapang untuk bersenam, berdiri dan berjalan lebih kerap, gunakan tangga dan abaikan lif jika boleh.

Meningkatkan tenaga

Makanan yang tidak diproses boleh meningkatkan tahap tenaga dengan segala kebaikan semula jadi. Makan dengan penuh kesedaran dan bersenam selalu boleh membantu tidur anda, dengan itu, memberikan anda lebih banyak tenaga. Banyak kajian mendapati bahawa orang yang mempunyai masalah tidur mengalami tekanan darah tinggi, kencing manis, tekanan perasaan dan penyakit jantung. Untuk membaiki masa tidur anda, tetapkan jadual tidur, sediakan tempat tidur yang selesa tanpa bunyi bising dan cuba untuk mengikut  jadual tidur pada setiap malam.

Memanjangkan umur

Sentiasa mengamalkan tabiat yang baik benar-benar memberi peluang untuk anda hidup lebih lama dan lebih bahagia. Oleh itu,rancanglah masa 30 minit berjalan kaki dengan orang yang tersayang untuk benar-benar menikmati kehidupan bersama-sama.

Melawan penyakit

Terdapat banyak masalah kesihatan yang berkaitan dengan kurang senaman, seperti tekanan darah tinggi, artritis, kencing manis, penyakit kardiovaskular. Pesakit kemurungan juga boleh mendapat manfaat daripada ini kerana aktiviti luar benar-benar boleh meningkatkan mood mereka dengan melepaskan sejenis bahan kimia dari otak yang membuatkan anda berasa lebih segar dan santai.

Tidak seperti tabiat buruk, tabiat yang baik adalah sukar untuk diamalkan dan lebih sukar untuk dikekalkan. Ia memerlukan keinginan dan perubahan cara fikir anda untuk benar-benar menjadi sebahagian daripada gaya hidup anda. Walau bagaimanapun, sebaik sahaja anda berjaya mengamalkan tabiat yang sihat, anda pasti dapat menikmati kesan baiknya ke atas kesihatan anda.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Baca juga:

  Adakah artikel ini membantu anda?
  happy unhappy"
  Rujukan

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Sukakan Garam? Penemuan Terbaharu Mengenai Neuron yang Memicu Keinginan Terhadap Garam

  Garam adalah bahan perasa asas kepada hampir kesemua masakan, tetapi pengambilan dalam kuantiti yang tinggi boleh menyebabkan komplikasi dan masalah kesihatan seperti penyakit kardiovaskular dan kognitif. Kadangkala ...

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Shelby
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Gaya Hidup Sihat, Pemakanan 28/03/2019 . 2 minit bacaan

  Pengaruh Negatif Media Sosial Terhadap Pengambilan Makanan Oleh Kanak-kanak

  Media sosial mempunyai kedua-dua aspek pro dan kontra, dan umum mengetahui bahawa media sosial lebih banyak memberi kesan yang kurang baik atau negatif sekiranya digunakan mengikut perasaan semata dan tidak dikawal ...

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Shelby
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Gaya Hidup Sihat, Pemakanan 27/03/2019 . 2 minit bacaan

  Bukan Sekadar Kopi, Kenali Sumber Kafein yang Lain

  Tahukah anda, variasi dalam genetik menyebabkan 70% daripada populasi dunia terkesan dengan ransangan kafein manakala selebihnya tidak. Kajian mendapati ini adalah disebabkan perbezaan pada gen ADORA2A yang dikaitkan ...

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Amy
  Ditulis oleh Helma Hassan
  Tips Kesihatan, Gaya Hidup Sihat 26/03/2019 . 2 minit bacaan

  Bolehkah Industri Makanan Membantu Rakyat Memilih Makanan yang Lebih Sihat? Kisah Kejayaan Kempen di Denmark

  Dengan hampir separuh populasi mengalami berat badan berlebihan atau obes, Malaysia merupakan negara dengan kadar obesiti tertinggi di Asia Tenggara, bahkan dapatan kajian tahun 2014 dalam jurnal The Lancet mendapati ...

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Amy
  Ditulis oleh Helma Hassan
  Berita, Berita Antarabangsa 19/03/2019 . 3 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  Cara diet

  Tak Makan Sayur, Tubuh Masih Boleh Dapat Khasiat Ke? Ini Cara Diet Sihat Tanpa Sayur-Sayuran

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nana Muhammad
  Diterbitkan pada 24/08/2020 . 3 minit bacaan
  penyakit malnutrisi

  Anak Kurus Kering Sebab Kurang Zat? Apa Lagi Salah Faham Tentang Malnutrisi? #6 Paling Top

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Wazir Aiman
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Diterbitkan pada 16/07/2020 . 3 minit bacaan
  makanan kesihatan wanita

  Sediakan Payung Sebelum Hujan! Ini 7 Nutrien PENTING Untuk Wanita Muda!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
  Ditulis oleh Fatin Zahra
  Diterbitkan pada 18/06/2020 . 3 minit bacaan
  pemakanan sihat

  Pemakanan untuk Jantung yang Sihat

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Farah Aziz
  Diterbitkan pada 09/05/2019 . 2 minit bacaan