Tebu Lebih Manis Dari Gula? Ini 5 Kesan Jika Minum Terlalu Banyak Air Tebu

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 01/10/2020 . 3 minit bacaan
Share now

Menanam tebu di tepi bibir, satu ungkapan peribahasa yang menggunakan tebu sebagai perlambangan sifat manis sesuatu perkara. Tebu sememangnya sinonim dengan rasa manis dan sifat manis daripada tebu telah menjadikannya sebagai antara sumber utama bagi penghasilan gula. Persoalannya, adakah meminum jus atau air tebu mempunyai kesan yang sama buruk dengan pengambilan gula? Ikuti penulisan berikut bagi mendapatkan kepastian.

Penggunaan dan nutrisi air tebu

Air tebu merupakan sejenis minuman yang popular di negara-negara di mana pengeluarannya dijalankan secara besar-besaran seperti Thailand, India dan Brazil. Di negara-negara berikut, populariti jus tebu adalah sangat tinggi dengan kewujudan banyak gerai-gerai di tepi jalan yang menjual jus tebu.

Jus atau air tebu diperoleh dengan cara memerah batangnya dengan menggunakan mesin pemerah khas yang terdiri daripada dua penggelek besi.

Jus tebu mempunyai rasa yang manis disebabkan oleh kehadiran sukrosa dalam kandungan tebu tersebut dan ia turut mengandungi kandungan kalium, kalsium, magnesium, zat besi, thiamin, riboflavin dan mangan pada kadar yang signifikan.

Untuk pengetahuan anda, air tebu bukan sekadar untuk diminum secara segar, malah ia turut digunakan sebagai bahan asas untuk pelbagai produk lain seperti gula perang, molases, dan etanol. 

Adakah air tebu berkhasiat atau memberi mudarat seperti mana pengambilan gula?

air tebu

Gula biasa adalah berbeza dengan gula semula jadi yang terdapat di dalam buah-buahan memandangkan gula semula jadi wujud secara asli dan tidak ditambah semasa proses pembuatan.

Gula semula jadi wujud dalam bentuk gabungan serat, air, antioksida dan nutrien lain. Oleh itu, ia dicerna dan diserap dengan lebih perlahan dan tidak menyebabkan peningkatan gula darah secara mendadak.

Walau bagaimanapun, terdapat hasil kajian yang berbeza mengenai sama ada jus buah-buahan boleh meningkatkan risiko untuk menghidap diabetes atau tidak.

Sesetengah kajian mendapati bahawa jus buah-buahan berpotensi meningkatkan risiko diabetes disebabkan oleh kandungan gula yang tinggi dengan kandungan serat yang rendah

Air tebu mengandungi kandungan gula semula jadi dan pelbagai kandungan nutrisi yang baik seperti mana yang telah dinyatakan sebelum ini.

Walau bagaimanapun, disebabkan kandungan gula semula jadinya yang tinggi, pengambilan jus ini perlulah dikawal agar tidak diambil secara berlebihan. 

Kesan sampingan jika ambil air tebu dengan tidak terkawal

air tebu

#1. Meningkatkan jumlah kalori

Untuk maklumat pembaca, jus tebu mengandungi jumlah kalori yang agak tinggi dengan segelas jus tebu mengandungi sebanyak 269 kalori yang bersamaan dengan 35 gram gula.

#2. Tidak sesuai untuk pesakit diabetes

Jus tebu mengandungi kandungan fruktosa dan sukrosa yang tinggi yang boleh meningkatkan tahap gula darah anda. Bagi mereka yang bukan terdiri daripada penghidap diabetes, pengambilan jus tebu secara kerap boleh meningkatkan faktor risiko bagi menghidap diabetes.

#3. Memberi kesan kepada gigi

Memandangkan jus tebu mempunyai kandungan fruktosa dan sukrosa yang tinggi, ia berpotensi merosakkan gigi anda, lebih-lebih lagi sekiranya anda kurang memberus gigi.

Apabila diambil secara kerap, jus tebu tersebut boleh merosakkan lapisan enamel gigi, melemahkan gigi dan gusi dan mendedahkan gigi anda kepada kaviti. 

#4. Masalah kepada perut

Beberapa penyelidik telah menyatakan bahawa pengambilan jus tebu boleh menyebabkan pening, sakit kepala dan loya selain sakit perut yang disebabkan oleh kandungan gula semula jadinya yang tinggi yang ditukarkan kepada glukosa dalam tubuh.

#5. Risiko penyakit hati berlemak bukan alkohol

Jus tebu mengandungi kandungan fruktosa yang tinggi dan untuk pengetahuan anda, fruktosa perlu diproses oleh hati. Sekiranya hati perlu memproses fruktosa dengan terlalu banyak daripada diet yang tinggi fruktosa, ia akan menyebabkan pelbagai masalah lain seperti penyakit hati berlemak dan diabetes jenis 2.

Kesimpulan

Jus tebu dikategorikan sebagai sejenis jus yang tinggi dengan kandungan gula. Pengambilannya secara kerap boleh meningkatkan risiko anda untuk mengalami peningkatan gula darah dan diabetes jenis 2.

Sama ada anda merupakan penghidap diabetes atau tidak, elakkan daripada mengambilnya secara berlebihan dengan cara mengehadkan pengambilan sebanyak satu gelas dalam sehari. 

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy
Rujukan

Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

Luka Lambat Sembuh? Hati-hati, Ia Mungkin Tanda Anda Menghidap Kencing Manis!

Anda alami luka tetapi sudah berminggu-minggu masih belum baik? Luka lambat sembuh tersebut mungkin tanda bahawa anda alami luka kencing manis!

Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
Pusat Kesihatan, Diabetes 10/09/2020 . 3 minit bacaan

Susu Kambing VS Susu Lembu, Yang Mana Lebih Baik Untuk Si Kecil?

Bolehkah berikan susu kambing untuk anak atau susu lembu lebih sesuai? Bagaimana pula dari aspek manfaat susu? Ini jawapan untuk anda...

Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Asyikin Md Isa
Keibubapaan, Pemakanan Kanak-kanak 08/09/2020 . 3 minit bacaan

Pesakit Diabetes Tak Boleh Makan Lobak Merah Sebab Manis, Betul Ke?

Pasti ramai yang tidak tahu khasiat lobak merah bukan? Selain baik untuk mata, sayur ini juga bagus untuk individu yang mempunyai diabetes.

Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Fatin Zahra
Gaya Hidup Sihat, Pemakanan 03/09/2020 . 3 minit bacaan

Nikmati Pencuci Mulut Tanpa Risau, Penghidap Kencing Manis Jenis 2, Ini Untuk Anda!

Menikmati pencuci mulut menjadi sukar sekiranya anda menghidapi diabetes kerana jika tidak kena gaya ia akan dapat membuatkan kondisi anda bertambah teruk!

Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Nisreen Nadiah
Pusat Kesihatan, Diabetes 02/09/2020 . 3 minit bacaan

Artikel lain untuk anda

penjagaan diri

Ini 5 Perkara Yang Mesti Pesakit Diabetes Lakukan Setiap Masa, Setiap Hari! Jangan Lalai

Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
Diterbitkan pada 14/10/2020 . 4 minit bacaan
apa itu dialisis

Dialisis, Rawatan Untuk Pesakit Buah Pinggang Yang Berkos Tinggi, Ada Alternatif Lain Ke?

Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Ahmad Farid
Diterbitkan pada 05/10/2020 . 3 minit bacaan
kencing manis jenis 2

Bukan Sahaja ‘Apa’, Penderita Kencing Manis Juga Kena Prihatin Dengan ‘Bila’ Anda Makan!

Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Ahmad Farid
Diterbitkan pada 21/09/2020 . 3 minit bacaan
manfaat serat

Pssttt… Rahsia Untuk Kurangkan Risiko Dapat Diabetes Jenis 2, Amalkan Pengambilan Serat!

Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
Diterbitkan pada 18/09/2020 . 3 minit bacaan