Mengejutkan, Tanda Diabetes Jenis 2 Kini Boleh Dikesan Seawal Umur 8 Tahun

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 16/06/2020 . 3 minit bacaan
Share now

Semasa kecil, penulis sering meminta kepada nenek untuk membelikan gula-gula atau coklat jika mengikutnya ke kedai runcit atau pasar. Kadangkala, penulis akan meminta sedikit wang pada waktu petang untuk membeli aiskrim setelah melaksanakan sesuatu tugasan yang dipinta. Kanak-kanak mana yang tidak sukakan nenek seperti ini, yang bersifat pemurah untuk membelikan apa sahaja mengikut kehendak cucunya. Walau bagaimanapun, jika anda sudah bergelar datuk atau nenek nanti, anda tidak perlu mengikuti semua kehendak cucu-cucu anda terutamanya jika mereka meminta untuk dibelikan gula-gula, coklat, atau makanan ringan yang nyata tidak berkhasiat, jika anda benar-benar menyayangi mereka. Ingin tahu mengapa? Ikuti penemuan terbaharu kajian seperti di bawah. 

Berdasarkan hasil kajian terbaharu, tanda-tanda awal bagi diabetes jenis 2 dewasa boleh dikenal pasti dalam kalangan kanak-kanak seawal umur 8 tahun. Mengejutkan bukan? Saintis yang terlibat telah melaksanakan analisis terhadap 4,000 individu yang mempunyai risiko genetik bagi diabetes jenis 2 tersebut, bermula daripada usia mereka 8 tahun sehinggalah 25 tahun. Data kajian telah diambil sekali ketika peserta kajian berumur 8 tahun, dua kali ketika berumur 16 dan 18 tahun, dan sekali lagi ketika mereka telah berusia 25 tahun.

Kajian tersebut telah berjaya mengenal pasti sekurang-kurangnya 150 variasi DNA yang difikirkan memainkan peranan sama ada seseorang individu itu akan mempunyai diabetes jenis 2 atau tidak pada masa hadapan. Para penyelidik mendapati bahawa, tahap kolesterol HDL atau “kolesterol baik” telah berkurangan ketika peserta berumur 8 tahun. Manakala asid amino dan sejenis molekul protein iaitu glycoprotein acetyls telah meningkat ketika para peserta berada pada fasa pertengahan dan akhir zaman remaja. 

Kajian mengenai bagaimana diabetes berkembang

Menurut Dr. Joshua Bell yang merupakan salah seorang penyelidik yang terlibat, beliau menyatakan bahawa penemuan ini merupakan satu penemuan yang luar biasa. Ini kerana mereka dapat melihat tanda-tanda diabetes dewasa lebih awal melalui darah bermula seawal usia 8 tahun. Menurut beliau lagi, kajian ini bukanlah satu kajian klinikal kerana hampir kesemua peserta adalah bebas daripada penyakit diabetes. Kajian ini ingin melihat bagaimana genetik boleh memaklumkan kepada manusia berkenaan cara sesuatu penyakit tersebut berkembang. Beliau turut menambah, sekiranya kita ingin mencegah penyakit diabetes, kita perlu mengetahui bagaimana ia bermula dan kajian genetik boleh memberikan maklumat berkenaan hal tersebut. Beliau turut menekankan bahawa kajian yang dijalankan ini bukanlah bertujuan untuk melakukan ramalan berkenaan siapa yang akan mendapat diabetes atau tidak, tetapi untuk mempelajari bagaimana penyakit diabetes ini berkembang.

Faktor pemicu lain bagi diabetes jenis 2

Walau bagaimanapun, variasi DNA semata-mata bukanlah satu pengukur yang paling tepat untuk menjangkakan seseorang kanak-kanak itu akan memiliki risiko untuk mendapat diabetes pada masa hadapan. Risiko ini turut bergantung kepada faktor lain seperti pemilihan gaya hidup, obesiti dan kehidupan yang tidak aktif, yang turut menyumbang kepada peningkatan risiko bagi mendapat diabetes jenis 2 tersebut. Menurut Dr. Elizabeth Robertson, walaupun manusia tidak dapat melaksanakan sebarang perubahan terhadap risiko genetik, terdapat beberapa perkara yang boleh dilakukan oleh setiap individu bagi mengurangkan risiko mendapat penyakit diabetes seperti mengekalkan berat badan yang ideal, makan secara sihat dan kekalkan gaya hidup yang aktif. 

Selepas ini, jika cucu anda merungut mahu dibelikan gula-gula semasa menemani anda ke kedai runcit, gantikannya dengan membeli sesuatu yang lebih berkhasiat seperti buah-buahan. Nyatakan pilihan kepada cucu anda, sama ada mahu dibelikan buah-buahan atau tidak mendapat sebarang ganjaran langsung daripada anda. Mereka pasti ingin dibelikan sesuatu berbanding daripada pulang ke rumah dengan tangan kosong. 

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy
Rujukan

Baca juga:

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Ini Kesan Diabetes Masa Hamil Kepada Bayi Dalam Kandungan, Mak Buyung MESTI Tahu!

  Adakah bahaya kencing manis semasa hamil benar-benar serius? Adakah kesan penyakit diabetes semasa hamil boleh mempengaruhi bayi dalam kandungan?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Komplikasi Diabetes 22/02/2021 . 3 minit bacaan

  Peria Katak Berkesan Turunkan Gula Darah Pesakit Kencing Manis, Benarkah?

  Benarkah peria katak ubat kencing manis yang berkesan? Bolehkah pesakit kencing manis mengambil peria katak untuk kencing manis mereka?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Kencing Manis 19/02/2021 . 3 minit bacaan

  Risaunya Jika Anak Batuk Keluar Darah, Cukupkah Sekadar Beri Air Kosong?

  Pernahkah anak anda mengalami batuk berdarah dan kalian bertindak beri air kosong sahaja? Berkesankah? Jom klik artikel ini untuk tahu jawapannya!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Keadaan Tekak 18/02/2021 . 2 minit bacaan

  Elak Penyakit Kencing Manis Dengan Lakukan 7 Cara Ini! Kongsikan Kepada Ahli Keluarga Anda

  Adakah anda tahu, apakah cara mencegah diabetes? Kami kongsikan beberapa cara mencegah penyakit kencing manis ini agar anda tidak menjadi mangsa seterusnya. 

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Diabetes Jenis 2 18/02/2021 . 3 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  cara berlari dengan betul

  Suka Aktiviti Berlari? Pesakit Diabetes Jenis 1, Sebelum Buat, Ambil Tahu 3 Perkara Mustahak Ini Dulu!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Diterbitkan pada 03/03/2021 . 2 minit bacaan
  tips kerja shift malam

  Anda Ada Diabetes Dan Bekerja Shift Malam? Ini 15 Tip Kawal Gula Darah

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Diterbitkan pada 02/03/2021 . 3 minit bacaan
  tanda kencing manis tinggi

  Jika Anda Alami Salah Satu Daripada 7 Tanda Ini, Anda Mungkin Ada Kencing Manis!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Diterbitkan pada 24/02/2021 . 3 minit bacaan
  tanda kurang gula dalam badan

  Gula Tinggi & Gula Rendah Bahayakan Nyawa! Ini 13 Tanda Tubuh Banyak Dan Kurang Gula

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Diterbitkan pada 23/02/2021 . 2 minit bacaan