What are your concerns?

close
Inaccurate
Hard to understand
Other

Bagaimana Senaman Membantu Menurunkan Kadar Gula Dalam Darah?

Bagaimana Senaman Membantu Menurunkan Kadar Gula Dalam Darah?

Tahukah anda, apa kesan senaman terhadap kadar gula dalam darah?

Masalah utama bagi penghidap diabetes jenis 2 ialah kegagalan insulin untuk merendahkan kadar gula darah meskipun insulin yang dirembeskan oleh pankreas mungkin pada kadar normal. Gula yang sepatutnya digunakan oleh badan akan kekal tinggi dalam darah.

Kesannya, kadar gula yang tinggi meningkatkan risiko kepada banyak keadaan termasuk penyakit jantung, strok, penyakit buah pinggang, dan masalah penglihatan.

Pemakanan dan ubat-ubatan boleh membantu mengawal gula dalam darah. Namun, tahukah anda bahawa senaman dan aktiviti fizikal sebenarnya merupakan salah satu cara paling berkesan untuk mengawal kadar gula?

Untuk mendapatkan lebih banyak info tentang Kencing Manis, sila dapatkannya di sini.

Apakah kesan senaman terhadap kadar gula darah?

Semasa melakukan aktiviti fizikal, jantung, paru-paru dan otot anda akan bekerja lebih kuat dari biasa. Anda bernafas lebih laju dan jantung berdegup lebih pantas. Keadaan ini memerlukan lebih banyak gula atau glukosa untuk memenuhi keperluan tenaga yang tinggi.

Hasilnya, kadar gula darah akan menurun. Senaman pada kadar sederhana hingga berat dapat mengekalkan kadar gula yang rendah sehingga 24 jam! Dalam masa yang sama, ia juga membantu insulin berfungsi dengan lebih baik.

Walau bagaimanapun, elakkan senaman yang terlalu berat kerana ia kadangkala mungkin menyebabkan kadar gula meningkat secara sementara selepas senaman serta boleh melepaskan lebih hormon stres yang meningkatkan kadar gula dalam darah.

Jika bentuk badan anda membuatkan senaman sukar dilakukan, sila berbincang dengan doktor untuk mendapatkan nasihat serta cadangan senaman yang sesuai dengan keadaan anda.

Baca juga:

Mulakan dengan gerakan kecil

kesan senaman

Anda boleh mulakan dengan senaman ringan seperti berjalan kaki, naik turun tangga, dan berlari anak sebelum pergi ke senaman yang lebih berat seperti angkat berat dan berlari. Mulakan sedikit demi sedikit. Tanpa anda sedar, kesannya akan dapat dilihat dalam masa yang singkat.

Paling penting adalah untuk mula membuat perancangan. Jika tidak dimulakan, perubahan tidak akan dapat dilihat. Biar kecil asalkan ada perkembangan.

health-tool-icon

Kalkulator BMI

Guna kalkulator ini untuk mengira Indeks Jisim Badan (BMI) dan semak tahap kesihatan berat badan anda. Anda juga boleh menyemak BMI anak.

Lelaki

Wanita


Ikuti topik yang paling relevan dan bertukar cerita. Sertai komuniti Keibubapaan hari ini!

Ikuti topik yang paling relevan dan bertukar cerita. Sertai komuniti Keibubapaan hari ini!


Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Sumber Rujukan
  1. Diabetes and exercise: When to monitor your blood sugar. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/diabetes/in-depth/diabetes-and-exercise/art-20045697. Accessed on June 27, 2022.
  2. Blood Sugar and Exercise. https://www.diabetes.org/healthy-living/fitness/getting-started-safely/blood-glucose-and-exercise. Accessed on June 27, 2022.
  3. Blood sugar levels and exercise. https://www.diabetes.org.uk/guide-to-diabetes/managing-your-diabetes/exercise/blood-sugar-levels. Accessed on June 27, 2022.
  4. Glucose Control: Why Timing Your Exercise After Meals Matters. https://health.clevelandclinic.org/exercise-and-your-glucose-levels-does-timing-make-a-difference/. Accessed on June 27, 2022.
  5. The impact of brief high-intensity exercise on blood glucose levels. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3587394/. Accessed on June 27, 2022.
  6. The importance of exercise when you have diabetes. https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/the-importance-of-exercise-when-you-have-diabetes. Accessed on June 27, 2022.
Gambar penulisbadge
Ditulis oleh Muhamad Firdaus Rahim Disemak pada 3 hari lalu
Disemak secara perubatan oleh Panel Perubatan Hello Doktor