Patutlah Ramai Suka Minum Barli, Rupanya Ia Lebih Bagus Dari Nasi, Ini Sebabnya!

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 19/08/2020 . 4 minit bacaan
Share now

“Bang, bagi barli ais satu. Gula lebih sikit ye…” pesan Farid kepada pelayan di Warung Pak Amat yang menjadi lokasi persinggahannya setiap hari selepas pulang bekerja. Memesan minuman berasaskan barli itu sudah baik, tetapi penambahan gula itu yang menjadikan sesuatu minuman itu menjadi kurang berkhasiat, malah lebih memudaratkan. 

“Nasi goreng kampung satu, nasi lebih ye..”, pesan Farid lagi. 

Banyak betul saiz hidangan Farid pada petang ini. Anda pasti tahu bahawa nasi mengandungi kandungan glisemik yang agak tinggi, ditambah lagi dengan minuman barli yang dipesan oleh Farid turut mengandungi kandungan gula yang tinggi.

Bagaimana sekiranya Farid menggantikan hidangan nasi dengan hidangan berasaskan barli bagi mengurangkan kadar gula dalam darah?

Mesti anda terfikir, bolehkah bijirin ini digantikan dengan nasi? Atau adakah bijirin ini lebih berkhasiat berbanding nasi? Ikuti jawapan bagi persoalan anda seperti di bawah.

Apakah itu barli?

Bijirin ini merupakan salah satu bijirin yang paling banyak dimakan di seluruh dunia dan juga merupakan salah satu bijirin terawal yang ditanam oleh manusia.

Bijirin ini boleh didapati dalam dua bentuk iaitu sama ada yang telah dibuang sekamnya (pearled) atau yang masih mempunyai sekam (hulled).

Jenis barli yang sering digunakan di dalam masakan di Malaysia adalah jenis barli pearled yang berwarna keputihan. 

Kandungan nutrisi barli

Adakah bijirin ini dianggap sebagai jenis bijirin yang sihat untuk dimakan? Ya, ini kerana barli mengandungi pelbagai nutrisi yang memberikan manfaat kepada tubuh.

Satu cawan bijirin ini yang masih mempunyai sekam (hulled) dengan berat sebanyak 184 gram mengandungi nilai nutrisi seperti berikut:

 • 651 kalori
 • 22.96 gram protein
 • 4.23 gram lemak
 • 0 gram kolesterol
 • 135 gram karbohidrat
 • 31.8 gram serat pemakanan
 • 61 miligram kalsium
 • 6.62 miligram zat besi

Anda juga perlu tahu bahawa bijirin ini mengandungi jenis serat beta-glucan dan kajian mendapati, jenis serat ini boleh membantu mengurangkan risiko obesiti dan komplikasinya seperti strok, diabetes dan penyakit kardiovaskular. 

Manfaat pemakanan barli

Bagi mereka yang masih tidak mengetahui dengan tepat berkenaan khasiat yang dimiliki oleh bijirin ini, ia sememangnya mengandungi pelbagai potensi bermanfaat terhadap kesihatan tubuh anda.

Mengurangkan tekanan darah

Selain mengurangkan pengambilan garam bagi menurunkan tekanan darah, pengambilan kalium juga penting untuk tujuan ini.

Kandungan kalium, kalsium dan magnesium yang terdapat di dalam barli telah didapati mampu untuk mengurangkan tekanan darah secara semula jadi.

Satu kajian yang diterbitkan dalam Journal of the American Dietetic Association telah merumuskan bahawa peningkatan pengambilan makanan berasaskan bijirin penuh sama ada tinggi dengan serat larut atau tidak larut, boleh menurunkan tekanan darah dan membantu mengawal berat badan. 

Kesihatan tulang

Kandungan zat besi, fosforus, kalsium, magnesium, mangan dan zink yang terdapat di dalam bijirin ini menyumbang kepada pertumbuhan dan pengekalan kekuatan serta struktur tulang.

Walau bagaimanapun, pengambilan fosforus dan kalsium perlulah seimbang memandangkan pengambilan terlalu banyak fosforus dengan kalsium yang terlalu sedikit boleh menyebabkan osteoporosis.

Keradangan

Barli turut mengandungi kandungan kolin, yang merupakan sejenis nutrien yang penting dalam membantu tubuh dalam hal-hal berkaitan tidur, pergerakan otot, pembelajaran dan memori.

Kolin turut membantu mengekalkan struktur membran sel, membantu transmisi impuls saraf selain mengurangkan keradangan kronik.

Memperbaiki sistem pencernaan

Serat pemakanan yang terdapat dalam bijirin ini membantu memudahkan pelepasan sisa makanan untuk melalui saluran pencernaan.

Barli juga menggalakkan pertumbuhan bakteria baik dalam saluran pencernaan tubuh.

Beta-glucan yang terkandung dalam bijirin ini bertindak sebagai sumber makanan bakteria usus yang sihat dan seterusnya meningkatkan aktiviti probiotik.

Mengurangkan risiko penyakit jantung

Bijirin ini kaya dengan kandungan niasin, yang merupakan sub jenis vitamin B yang boleh mengurangkan jumlah kolesterol dan LDL atau kolesterol jahat.

Niasin juga boleh membantu mencegah radikal bebas daripada mengoksidasi LDL, yang hanya menjadi berbahaya kepada dinding saluran darah selepas pengoksidaan.

Niasin juga dapat membantu mengurangkan agregasi platelet, iaitu penggumpalan platelet yang dapat mengakibatkan pembentukan gumpalan darah.

Bijirin ini (hulled) juga membantu mengurangkan kolesterol jahat atau LDL dan berpotensi mengurangkan tekanan darah melalui kandungan serat larut yang dimilikinya. LDL dan tekanan darah yang tinggi adalah merupakan dua faktor risiko yang diketahui menyebabkan penyakit jantung. 

Adakah barli lebih baik dan sihat berbanding nasi?

Sekiranya kita ingin membuat perbandingan antara barli dan nasi, ia sebenarnya bergantung kepada jenis nasi atau beras yang anda ambil.

Sekiranya anda mengamalkan diet yang tidak mengandungi gluten, beras perang adalah pilihan terbaik memandangkan bijirin ini mengandungi kandungan gluten. Beras perang juga mengandungi kandungan vitamin E dan folat lima kali lebih tinggi berbanding bijirin ini.

Walau bagaimanapun, barli mengandungi kandungan kalsium dan serat dua kali lebih tinggi berbanding beras perang dan 30% lebih rendah kalori. 

Bagaimana pula dengan beras putih? Untuk makluman anda, bijirin ini mengandungi kandungan mineral yang jauh lebih baik berbanding beras putih walaupun beras putih adalah lebih popular berbanding bijirin ini dan beras perang.

Antara perbezaan terbesar yang dimiliki oleh bijirin ini adalah kandungan serat yang terdapat di dalamnya. Barli (pearled) mengandungi sebanyak 3.8 gram serat pemakanan berbanding hanya 0.4 gram di dalam beras putih bagi setiap 100 gram.

Berpandukan maklumat daripada FDA, nilai harian bagi serat yang perlu diambil oleh setiap individu adalah sebanyak 25 gram sehari.

Kekurangan pengambilan serat setiap hari boleh memberikan kesan terhadap gula darah dan kesihatan gastrousus.

Selain itu, barli (pearled) mengandungi lebih banyak kandungan magnesium dan zink berbanding beras atau nasi putih. Walau bagaimanapun, beras putih merupakan sumber vitamin B9 atau folat yang lebih baik kerana ia telah diperkayakan dengan penambahan nutrien.

Sebenarnya, bijirin jenis pearled ini tidak mempunyai banyak perbezaan yang ketara dengan beras putih memandangkan masing-masing mempunyai kelebihan yang tersendiri.

Tetapi, sekiranya anda membandingkan antara beras putih dan barli jenis hulled iaitu jenis barli bersekam yang dianggap sebagai jenis bijirin penuh, barli jenis ini jauh lebih baik berbanding beras putih.

Ini kerana barli jenis hulled mengandungi kandungan serat yang jauh lebih tinggi malah lebih baik berbanding barli jenis pearled dengan jumlah sebanyak 17.3 gram bagi setiap 100 gram. Barli jenis hulled turut mengandungi kandungan protein dan nutrien penting lain yang lebih besar berbanding beras putih.

Mungkin selepas ini, anda boleh cuba secara perlahan-lahan menukarkan diet anda dengan pengambilan bijirin ini secara berselang seli dengan pengambilan nasi.

Kami percaya anda juga tidak berselera jika hanya memakan bijirin ini setiap hari tanpa nasi dan lauk-pauk lain memandangkan nasi telah menjadi makanan ruji masyarakat Malaysia sejak dahulu. Tetapi sekiranya anda mampu untuk mengambil barli dalam hidangan harian anda, anda boleh meneruskan niat anda.

Walau bagaimanapun, jangan sesekali memesan sepinggan barli goreng di Warung Pak Amat kerana kami juga percaya Pak Amat tidak menyediakan menu sebegitu rupa. Lainlah jika anda ingin kelihatan pelik berbanding pelanggan Pak Amat yang lain.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy
Rujukan

Baca juga:

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Capati: Makanan Ruji Alternatif Kepada Nasi

  Capati adalah roti yang sihat untuk dimakan dan mampu menjadi alternatif kepada nasi. Ikuti artikel ini untuk mengetahui mengenainya dengan lebih lanjut.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Hello Doktor Medical Panel
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Gaya Hidup Sihat, Pemakanan 18/08/2019 . 9 minit bacaan

  Nasi Putih dan Jenis-jenis Nasi yang Lain

  Nasi putih menjadi pilihan sebagai makanan utama atau makanan ruji bagi majoriti penduduk Asia secara umumnya dan rakyat Malaysia khususnya.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Gabriel Tang Pei Yung
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Gaya Hidup Sihat, Pemakanan 19/07/2019 . 9 minit bacaan

  Nasi Lemak: Makanan Tradisional Yang Sihat

  Nasi lemak sebenarnya adalah makanan tradisional yang sihat. Ingin tahu mengenai hidangan ini dengan lebih lanjut? Sila ikuti artikel ini.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Gaya Hidup Sihat, Pemakanan 15/07/2019 . 8 minit bacaan

  Ketahui Perbezaan Jenis Beras

  Walaupun seseorang takut kepada karbohidrat dan cuba menghalangnya daripada diet, namun ia membekalkan karbohidrat yang mencukupi kepada tubuh.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Farah Aziz
  Gaya Hidup Sihat, Pemakanan 26/04/2019 . 2 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  makanan

  Dengan RM100, RM200 & RM300, Barang Dapur Apa Saja Anda Boleh Beli?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Hello Doktor Medical Panel
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Diterbitkan pada 06/01/2020 . 5 minit bacaan
  beras untuk diabetes

  Pesakit Diabetes BOLEH Makan 2 Jenis Beras Ini Untuk Kawal Gula Dalam Darah

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Gabriel Tang Pei Yung
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 06/01/2020 . 3 minit bacaan
  keracunan makanan

  Berhenti Panaskan Semula Nasi Di Rumah, Ia Boleh Sebabkan Keracunan Makanan – KKM

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Diterbitkan pada 31/12/2019 . 4 minit bacaan

  Kenapa Orang Jepun Kekal Sihat, Tak Gemuk & Panjang Umur Walaupun Banyak Makan Nasi? Ini Sebabnya!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Diterbitkan pada 11/11/2019 . 2 minit bacaan