Hari Statistik Dunia 20 Okt: Angka Kesihatan Mental Dunia Meningkat Angkara COVID-19

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 26/10/2020 . 3 minit bacaan
Share now

Dalam sibuk mencari penawar untuk melawan pandemik COVID-19, adakalanya kita terlupa untuk menjaga aspek kesihatan mental.

Pandemik COVID-19

Bermula dengan sekadar wabak biasa, jangkitan Novel Coronavirus – kini dikenali sebagai COVID-19 – mula dikesan pada bulan Disember 2019 telah berkembang menjadi status pandemik global.

Masih ketiadaan vaksin lagi, rawatan yang dilakukan kini hanya memfokuskan kepada individu dengan simptom serta langkah pencegahan untuk mereka yang berisiko dijangkiti.

Kebanyakan negara telah mengambil tindakan berjaga-jaga untuk membendung penularan COVID-19 dengan langkah seperti kawalan pergerakan, amalan jarak sosial serta melakukan kuarantin diri.

Pun begitu, tanpa disedari penularan wabak penyakit itu sendiri boleh memberi kesan buruk kepada kesihatan mental.

Bersempena Hari Statistik Dunia yang disambut setiap 20 Oktober, jom kita lihat statistik kesihatan mental dunia kesan daripada penularan wabak pandemik COVID-19 ini. 

COVID-19 & impaknya pada kesihatan mental individu

Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) serta pengamal perubatan dan kesihatan awam seluruh dunia menyeru agar setiap individu mengamalkan penjarakan sosial dalam kehidupan seharian. 

Ini bermaksud setiap individu disarankan untuk mengelakkan kawasan sesak, perhimpunan besar-besaran atau mengadakan hubungan rapat dengan individu yang berisiko bagi menghindari penyebaran virus.

Namun, ia sebenarnya bertentangan dengan sifat manusia sebagai makhluk yang gemar bersosial.

Gangguan kesihatan melibatkan mental

Oleh itu, penjarakan sosial bukan hanya menguji keupayaan manusia untuk bekerjasama. 

Tetapi dalam masa yang sama mewujudkan pelbagai implikasi pada mental seperti ketakutan, kegelisahan, kesedihan dan kemurungan.

Ketakutan dan kegelisahan terhadap wabak pandemik COVID-19 berbahaya menambahkan lagi tekanan mental terhadap diri sendiri dan masyarakat sekeliling.

pandemik COVID-19

Tidak dinafikan, amalan jarak sosial dapat meminimumkan hubungan sosial. Keadaan tersebut sekali gus dapat membantu mengekang penularan wabak COVID-19

Walau bagaimanapun, dalam masa sama amalan penjarakan itu sedikit sebanyak akan menjejaskan irama sosial yang turut dianggap sebagai mekanisme untuk menghilangkan tekanan.

Kesannya, ia menjadikan tahap kesihatan mental seseorang individu terpaksa dipertaruhkan. 

PBB beri amaran peningkatan krisis kesihatan mental

Menurut pakar kesihatan Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu (PBB), krisis kesihatan jiwa dan mental semakin meningkat apabila berjuta-juta individu di seluruh dunia dikelilingi kematian dan penyakit.

Keadaan semakin parah apabila mereka dipaksa untuk melakukan pengasingan diri selain berdepan masalah kemiskinan dan kegelisahan kesan wabak pandemik COVID-19.

Bagi Pengarah Jabatan Kesihatan Mental WHO, Devora Kestel, “Pengasingan, ketakutan, ketidakpastian, kemelut ekonomi – semuanya boleh menyebabkan tekanan psikologi.”

Dalam pembentangan laporan berkaitan keadaan mental dunia, masyarakat di beberapa kawasan dan bahagian dunia dikatakan lebih terdedah dengan risiko mengalami tekanan jiwa. 

Ini turut melibatkan kanak-kanak serta individu belia muda yang terpaksa mengasingkan diri daripada rakan dan sekolah.

Impak tekanan jiwa juga berisiko dialami pekerja dalam sektor kesihatan kesan daripada keterpaksaan untuk melihat ribuan pesakit dijangkiti dan mati akibat jangkitan COVID-19.

Kajian dan tinjauan menunjukkan kesan COVID-19  terhadap kesihatan mental di seluruh dunia. 

Ahli psikologi mengatakan kanak-kanak cenderung berasa cemas dan peningkatan kes kemurungan dan kegelisahan telah direkodkan di beberapa negara. 

Bukan itu sahaja, kes yang melibatkan keganasan rumah tangga atau penderaan domestik juga meningkat.

Statistik tekanan mental kesan COVID-19

Terdapat laporan mingguan CDC dalam kajian melibatkan individu dewasa di Amerika Syarikat berkaitan dengan pandemik COVID-19.

Hasil laporan menunjukkan kebanyakan individu belia, kaum/etnik minoriti, pekerja bahagian penting yang tidak menerima gaji mengalami masalah kesihatan mental yang serius.

Lebih membimbangkan wujud peningkatan keinginan untuk membunuh diri.

Sumber @ www.cdc.gov/

Satu tinjauan berskala besar telah dilakukan mengenai tekanan psikologi yang melibatkan seluruh penduduk China semasa gejolak wabak pendemik COVID-19.

Hasil keputusan tinjauan mendapati beberapa kumpulan individu adalah lebih berisiko cenderung mengalami masalah psikologi.

Mereka adalah termasuk wanita, individu dewasa muda yang memperoleh maklumat daripada media sosial dan mencetuskan tekanan, warga tua berisiko untuk kematian serta pekerja migran terjejas oleh krisis ekonomi. 

Satu kajian tinjauan lain turut dilakukan di China, namun ia hanya melibatkan 1,257 pekerja sektor kesihatan yang perlu berdepan dengan pesakit COVID-19.

Daripada hasil tinjauan, 50.4% daripadanya dilaporkan mengalami gejala kemurungan, 44.6% tanda-tanda kegelisahan, 34% insomnia dan 71.5% berdepan tekanan. 

Walau bagaimanapun, data statistik di Malaysia mengenai kesan wabak COVID-19 ini terhadap kesihatan mental adalah terhad.

Pun begitu, menurut Prestasi Penjagaan Kesihatan Mental Malaysia (Malaysian Mental Healthcare Performance) pada tahun 2016, gangguan mental individu dianggarkan pada 8.6%.

Pastinya dengan penularan wabak COVID-19 yang berterusan ini, anda boleh menjangkakan peningkatan angka-angka ini secara mendadak. 

covid-19

Buangkan stigma

Dalam menangani masalah melibatkan psikologi ini, perkara pertama yang perlu dilakukan adalah untuk mengubah stigma individu bagi mendorong lebih ramai tampil mendapatkan rawatan.

Pastinya, cara terbaik adalah dengan mendapatkan rawatan jika anda ada tanda-tanda mengalami kesihatan mental, apatah lagi dalam kita masih berusaha mencari penawar COVID-19 ini. 

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy

Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

Hari Toleransi Sedunia: Sejauh Manakah Anda Harus Bersabar Dengan Perilaku Toksik?

Sepanjang wabak COVID-19 berlangsung, kesihatan emosi rakyat merudum dengan peningkatan angka kes penderaan dan gangguan mental. Klik artikel untuk baca.

Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Nana Muhammad
Gaya Hidup Sihat, Kesihatan Mental 13/11/2020 . 3 minit bacaan

Bukan Pro Wanita, Tapi Ada Kajian Kata Perempuan Lebih Patuh Perangi COVID Berbanding Lelaki?

Kajian terbaru mendedahkan lelaki lebih banyak terkena tempias virus corona berbanding wanita. Klik artikel untuk ketahui sebabnya!

Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Nana Muhammad
Coronavirus, COVID-19 09/11/2020 . 3 minit bacaan

Stres Bukan Semuanya Tidak Baik, Ada Yang Bagus Jika Rasa Tertekan, Ini Manfaatnya!

Semua individu pernah rasa stres. Namun tahukah anda bahawa kadangkala terdapat juga kebaikan stres? Jom baca artikel ini dengan lebih lanjut!

Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Ahmad Farid
Gaya Hidup Sihat, Kesihatan Mental 06/11/2020 . 3 minit bacaan

Ibu Bekerja, Jaga-jaga, Ya! Ini Risiko Masalah Kesihatan Yang Boleh Anda Alami

Menjadi seorang ibu bekerja bukanlah 1 tugas mudah. Anda perlu lebih menjaga diri atau ada 8 risiko masalah kesihatan yang mungkin akan dialami.

Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Asyikin Md Isa
Keibubapaan, Tips Keibubapaan 06/11/2020 . 3 minit bacaan

Artikel lain untuk anda

pokok dalam rumah

Stres Kena WFH? Apa Kata Letakkan Indoor Plant, Ada Kebaikan Untuk Kesihatan Tau!

Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Asyikin Md Isa
Diterbitkan pada 26/11/2020 . 3 minit bacaan
tidur berlebihan

AWAS, Ada 7 Bahaya Jika Terlebih Tidur, Boleh Sampai Hilang Nyawa!

Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Asyikin Md Isa
Diterbitkan pada 26/11/2020 . 3 minit bacaan
wabak penyakit dan pelajar

Angkara COVID-19, Perubahan Proses Pembelajaran Dari Kelas Ke Online Beri Kesan Pada Prestasi Pelajar

Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Nisreen Nadiah
Diterbitkan pada 16/11/2020 . 3 minit bacaan
keselamatan anak

Parents, Usah Leka! Utamakan Keselamatan Anak Di Rumah Semasa PKPB, Awasi 5 Perkara Ini

Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Asyikin Md Isa
Diterbitkan pada 16/11/2020 . 3 minit bacaan