backup og meta

Obesiti dan Kesan daripada Tekanan Psikologi

Fakta Disemak oleh Dr. Shelby


Ditulis oleh Muhammad Wa'iz · Disemak pada 10/07/2020

  Obesiti dan Kesan daripada Tekanan Psikologi

  Penyelidikan baharu yang telah diterbitkan dalam jurnal penyelidikan Obesity, mendapati bahawa individu yang berpendapatan rendah mungkin lebih cenderung untuk mengalami obesiti akibat masalah psikologi yang menimbulkan pemakanan secara emosi untuk mengatasinya.

  Penyelidikan yang dilaksanakan oleh University of Liverpool dan Edith Cowan University (ECU) telah meneroka sama ada hubungan antara status sosioekonomi rendah (SES) dan obesiti boleh dijelaskan oleh tekanan psikologi dan diikuti dengan makan secara beremosi sebagai satu strategi coping.

  150 orang peserta dari North West England yang berasal daripada pelbagai latar belakang sosioekonomi menyelesaikan soal selidik yang mengukur tekanan psikologi, makan secara beremosi dan berdaya tahan. Para peserta melaporkan tahap pendapatan dan pendidikan mereka sebagai penunjuk status sosioekonomi dan ketinggian dan berat badan mereka untuk menghitung indeks jisim badan (BMI).

  Kajian yang diketuai Dr Charlotte Hardman dari University of Liverpool mendapati SES yang lebih rendah dikaitkan dengan tekanan psikologi yang lebih tinggi, dan tekanan yang lebih tinggi dikaitkan dengan makan secara beremosi yang lebih tinggi, yang seterusnya meramalkan BMI yang lebih tinggi.

  Obesiti dan makan secara beremosi

  Penyelidikan menunjukkan bahawa tekanan psikologi sahaja tidak memudahkan hubungan antara SES yang lebih rendah dan BMI.

  Dr Hardman menyatakan bahawa penemuan mereka menunjukkan bahawa dengan mengalami tekanan psikologi yang berkaitan dengan kehidupan dalam keadaan sosio-ekonomi yang lebih rendah dikaitkan dengan makan secara beremosi untuk menanganinya, yang akhirnya dikaitkan dengan obesiti.

  Menurut beliau lagi, alasan ketidakseimbangan sosioekonomi dalam tahap obesiti sering dikaitkan dengan ketersediaan makanan yang lebih rendah kalori dan padat di kawasan yang lebih miskin berbanding kawasan kejiranan yang lebih kaya. Walau bagaimanapun, terdapat bukti yang terhad untuk perkaitan antara persekitaran makanan tempatan dan obesiti, yang menunjukkan bahawa faktor psikologi dan emosi juga boleh memainkan peranan.

  Menurut beliau, penemuan ini menunjukkan bahawa ia bukan kesusahan, tetapi strategi coping manusia untuk menangani masalah yang mungkin penting dalam menjelaskan hubungan antara kelemahan sosioekonomi dan berat badan.

  Obesiti dan status sosioekonomi yang lebih tinggi

  Penyelidikan tersebut turut mendedahkan satu penemuan yang tidak dijangka. SES yang lebih tinggi juga dikaitkan dengan makan secara beremosi, namun, cara ini tidak bertindak balas terhadap tekanan psikologi yang signifikan.

  Dr Joanne Dickson, dari ECU, berkata, berkemungkinan para peserta dengan SES yang lebih tinggi, makan sebagai tindak balas kepada emosi lain yang tidak berkaitan secara langsung dengan coping semasa menghadapi masalah, seperti perasan bosan.

  Menurut beliau juga, hampir 2 dalam 3 orang dewasa di Australia direkodkan mempunyai berat badan berlebihan atau mempunyai obesiti pada tahun 2014 hingga 2015. Manakala di England, 61 peratus orang dewasa dicatatkan mempunyai berat badan berlebihan atau mengalami obesiti pada tahun 2016. Kekerapan obesiti yang tinggi di banyak negara di seluruh dunia adalah kebimbangan utama dan perkembangan intervensi yang berkesan dan pendekatan pencegahan adalah perkara yang berada di barisan hadapan agenda kesihatan negara.

  Baca juga:

  Penafian

  Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

  Fakta Disemak oleh

  Dr. Shelby


  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz · Disemak pada 10/07/2020

  advertisement iconIklan

  Adakah artikel ini bermanfaat?

  advertisement iconIklan
  advertisement iconIklan