Gigi Cantik & Mulut Berbau Harum Tentunya Jadi Idaman, Ini 7 Cara Pantas Untuk Jaga Kesihatan Mulut

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 23/09/2020 . 2 minit bacaan
Share now

Berjuta-juta bakteria di mulut anda boleh mengakibatkan keradangan dan mempunyai kesan negatif terhadap organ penting lain. Dalam penyelidikan Sweden yang baru, para ahli memberitahu bahawa orang yang mempunyai plak berlebihan lebih cenderung untuk mengalami kanser pankreas berbanding dengan mereka yang mempunyai gigi  yang bersih. Selain itu, dalam kajian dari Finland, para saintis mengatakan bahawa rakyat dengan karang gigi paling menggandakan risiko penyakit jantung. Oleh itu, anda harus menjaga kesihatan secara keseluruhan, bermula dengan kawasan mulut anda.

Berus gigi, lidah dan bahagian dalam pipi

Untuk membuang plak atau sisa makanan yang terperangkap di antara gigi, memberus gigi adalah cara yang paling mudah dan paling cepat. Kurang plak bermakna lebih sedikit bakteria yang terdapat di dalam mulut anda. Tetapi hanya menjaga gigi tidak mencukupi, anda perlu memberi perhatian kepada bahagian lain mulut anda seperti lidah dan pipi juga.

Flos

Flos gigi berguna tetapi flos boleh menyebabkan lebih rasa. Kuncinya adalah padanan flos ke gigi anda. Jika anda mempunyai tampalan kasar, anda boleh cuba menggunakan flos lilin. Sebaik sahaja anda mempunyai ruang yang besar di antara gigi anda, anda boleh menggunakan flos braided.

Gunakan ubat gigi dan ubat kumur dengan fluorida

Fluorida adalah mineral semulajadi yang baik untuk menguatkan gigi dan melindunginya daripada asid. Apabila memilih ubat gigi dan ubat kumur, anda perlu mencari produk dengan tahap fluorida yang sesuai.

Elakkan makanan dan minuman manis

Makan gula yang berlebihan menyebabkan tahap pH air liur anda merosot, mengubah plak gigi menjadi asid larut. Oleh itu, anda tidak boleh memakan produk bergula, seperti gula-gula atau makanan ringan. Tetapi jika anda penagih manis, anda boleh menggunakan sedikit makanan sebenar terlebih dahulu, kemudian gula-gula.

Kunyah gula-gula getah yang betul

Tidak semua jenis gula-gula getah bermanfaat. Ada di antaranya penuh gula, yang meningkatkan kerosakan gigi. Lebih baik mengunyah gula-gula dengan xylitol dan bukan jenis biasa. Xylitol, bahan gula yang membantu mengurangkan sejumlah besar bakteria yang menyebabkan kerosakan gigi supaya mulut anda tidak akan dikuasai oleh mikroorganisma.

Tekan titik panas

Apabila memberus gigi, berus gigi bersaiz penuh boleh menyebabkan kesukaran untuk memberus beberapa tempat panas seperti bahagian belakang gigi depan bawah anda dan bahagian luar molar (kumpulan gigi di bahagian belakang rahang yang berfungsi untuk mengisar makanan) atas anda. Untuk mendapatkan kesan positif, anda boleh mempertimbangkan pemilihan berus dengan kepala kecil. Saiz ini sesuai untuk berus gigi untuk meluncur pada gigi anda dan menyentuh setiap sudut untuk mengeluarkan tartar (plak gigi).

Pilih minuman dengan bijak

Makanan dan minuman dengan keasidan, termasuk soda, minuman tenaga, dan minuman sukan, dianggap erosif. Selepas bersenam, jika anda memerlukan sesuatu untuk meningkatkan tenaga anda, dapatkan minuman sukan dan kemudian minum sedikit air untuk mencuci asid daripada gigi anda.

Sekiranya anda memerlukan kafein untuk membangunkan minda anda, minum kopi hitam biasa dan bukannya minuman tenaga dibotolkan. Ini kerana kopi kurang erosif.

Hello Health Group tidak menyediakan nasihat perubatan, rawatan atau diagnosis.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy
Rujukan

Baca juga:

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Sakit Gigi dalam Kalangan Kanak-kanak: Bagaimana Menghadapinya?

  Sakit gigi adalah apabila pulpa di dalam gigi menjadi meradang dan dijangkiti. Ia sering berlaku selepas kecederaan pada gigi akibat kaviti.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
  Ditulis oleh Farah Aziz
  Keibubapaan, Penjagaan Kanak-kanak 11/02/2019 . 9 minit bacaan

  Rawat Sakit Gigi Di Rumah

  Gigi bongsu atau gigi geraham merupakan gigi yang paling akhir untuk tumbuh. Namun, kebanyakan individu mengambil keputusan untuk mengeluarkan gigi bongsu tersebut kerana tidak tahan rasa sakit gigi yang dilalui. Rasa ...

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Amy
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Tips Kesihatan, Gaya Hidup Sihat, Kesihatan Mulut 24/01/2019 . 3 minit bacaan

  Hakisan Gigi

  Definisi Apa itu hakisan gigi? Hakisan gigi (dentl erosion) adalah kerosakan enamel yang disebabkan oleh asid. Lebih terperinci, enamel adalah lapisan pelindung gigi yang keras, yang melindungi dentin sensitif ...

  Fakta Perubatan Disemak oleh Hello Doktor Medical Panel
  Ditulis oleh Farah Aziz
  Gaya Hidup Sihat, Kesihatan Mulut 31/12/2018 . 2 minit bacaan

  Adakah Semua Orang Akan Tumbuh Gigi Bongsu?

  Setiap orang akan merasai tumbuh gigi bongsu. Gigi bongsu adalah gigi yang terletak di rahang atas dan bawah, yang muncul paling akhir.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Helma Hassan
  Gaya Hidup Sihat, Kesihatan Mulut 02/10/2018 . 2 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  karang gigi

  Kerap ‘Scaling’ Gigi Untuk Dapatkan Senyuman Menawan? Baca Ini Dulu Sebelum Sesi Seterusnya..

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Wazir Aiman
  Ditulis oleh Nana Muhammad
  Diterbitkan pada 29/07/2020 . 3 minit bacaan
  punca sakit gigi

  Kenapa Kalau Sakit Gigi Boleh Demam? Ini Punca Sebenarnya! Jangan Dibiarkan, Bahaya!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Gabriel Tang Pei Yung
  Ditulis oleh Nana Muhammad
  Diterbitkan pada 24/07/2020 . 3 minit bacaan
  cara hilangkan sakit gigi

  Bukan Air Garam Saja, Banyak Lagi Cara Untuk Legakan Sakit Gigi, Semuanya Di Rumah

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Wazir Aiman
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Diterbitkan pada 21/07/2020 . 3 minit bacaan
  gigi anak berlubang

  Anak Mengadu Sakit Gigi Sebab Berlubang? Ini Cara Mencegah Gigi Anak Rosak

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Gabriel Tang Pei Yung
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 03/09/2019 . 3 minit bacaan