Belum Habis COVID-19, Kini Muncul Pula Hantavirus! Ini 8 Cara Elak Jangkitan

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 08/06/2020 . 3 minit bacaan
Share now

Tatkala seluruh dunia sedang sibuk mengharungi wabak virus korona baharu (COVID-19), seorang lelaki dari wilayah barat daya Yunnan telah dilaporkan maut akibat jangkitan hantavirus, virus yang lazim dijumpai pada haiwan perosak.

Jangkitan ini, walaupun tidak lazim, mempunyai kadar mortaliti yang tinggi. Oleh sebab ia jarang berlaku, simptomnya sukar untuk dikenal pasti. 

Berbeza dengan COVID-19, penularan jangkitan hantavirus dalam kalangan manusia adalah sangat rendah. Ia merupakan satu bentuk jangkitan zoonosis, penyakit berjangkit yang berasal daripada haiwan.

Baca artikel ini untuk mengetahuinya dengan lebih lanjut.

Jangkitan hantavirus kelihatan seperti jangkitan selesema biasa

hantavirus

Walaupun kebanyakan laman jurnal perubatan meletakkan hantavirus sebagai sejenis mikroorganisma yang menjangkiti sistem pernafasan manusia, tapi mekanisme jangkitannya tidak begitu jelas.

Individu yang sihat boleh dijangkiti oleh hantavirus sekiranya mempunyai kontak secara langsung dengan haiwan yang mempunyai virus tersebut seperti tikus.

Pesakit akan menunjukkan simptom yang seakan-akan sama dengan jangkitan selesema biasa. Antara adalah:

 1. Sakit badan
 2. Demam
 3. Kelesuan
 4. Kesejukan
 5. Muntah
 6. Sakit abdomen
 7. Sukar bernafas

Apabila hal ini berlaku, sudah semestinya doktor akan meletakkan jangkitan influenza atau virus korona sebagai diagnosis utama.

Walau bagaimanapun, tanpa pemberian rawatan konservatif, individu berjangkit berisiko untuk mengalami komplikasi yang dikenali sebagai sindrom pulmonari hantavirus (HPS).

Tempoh pengeraman bagi virus ini adalah di antara 1 hingga 8 minggu.

Ini bermakna, jangkitan hantavirus yang dialami oleh lelaki yang mendiami wilayah Yunnan itu berkemungkinan berlaku pada fasa awal atau sebelum kemunculan COVID-19.

Perubahan keadaan klinikal pesakit boleh dibahagikan kepada tiga peringkat:

 1. Pesakit yang mengalami komplikasi HPS boleh menunjukkan simptom batuk dan sesak nafas, selepas beberapa minggu dijangkiti oleh hantavirus.
 2. Apabila tempoh jangkitan berlanjutan tanpa rawatan, cecair badan mula berkumpul di dalam paru-paru menyebabkan masalah edema peparu (peparu berair). Keadaan ini akan menyebabkan kesukaran bernafas dan jantung terpaksa bekerja dengan lebih kuat supaya bekalan oksigen sampai ke sel-sel badan.
 3. Apabila sampai ke tahap ini, tahap kesihatan pesakit akan mudah merundum dan akhirnya, ia boleh menyebabkan kegagalan sistem pernafasan dan akhirnya kematian. 

Walaupun kadar jangkitan virus ini sangat rendah, namun jika terdapat kes positif di dalam satu populasi, ia tidak boleh dipandang ringan.

Menurut laporan yang pernah dikeluarkan oleh Pusat Kawalan Penyakit Berjangkit (CDC), hanya 728 kes HPS yang pernah direkodkan di Amerika Syarikat semenjak virus tersebut telah ditemui pada tahun 1993.

Kurangkan risiko jangkitan hantavirus

haiwan perosak

Jangkitan hantavirus kebiasaannya berlaku di kawasan perkampungan. Mereka yang dijangkiti seringkali mempunyai kontak secara langsung atau tidak langsung dengan haiwan berjangkit.

Ia boleh jadi individu tersebut digigit oleh tikus atau mereka terdedah kepada udara yang dicemari dengan virus tersebut akibat daripada bahan kumuh haiwan yang berjangkit.

Jika rumah anda mempunyai tikus, adalah lebih baik jika anda menggunakan perangkap, menutup lubang pada dinding rumah dan menggunakan khidmat pakar kawalan perosak (pest control) untuk mengurangkan populasi haiwan tersebut.

Dengan kata lain, langkah pencegahan lebih tertumpu kepada kawalan haiwan perosak itu sendiri. Langkah lain yang boleh diambil adalah:

 • Elakkan daripada menyentuh haiwan perosak yang hidup atau mati. Jangan ganggu kawasan kediaman mereka. Jika mereka mempunyai virus tersebut, hantavirus mudah untuk terserap masuk ke dalam udara menyebabkan ia tercemar.
 • Pastikan anda menguruskan najis atau sisa bangkai menggunakan sarung tangan yang tebal. Semburkan bahan kumuh tersebut dengan cecair nyahkuman dan masukkannya ke dalam plastik.
 • Jika anda keluar mendaki bukit atau gunung, jangan tidur di atas permukaan tanah. Gunakan khemah yang mempunyai pelapik lantai.
 • Sekiranya anda ingin menggunakan kabin yang sudah lama tidak didiami, buka semua tingkap untuk menggalakkan aliran udara keluar dan masuk. Jika terdapat tanda-tanda yang menunjukkan kabin tersebut telah tercemar dengan najis haiwan perosak, elakkan daripada menggunakannya.
 • Jangan tidur di kawasan yang berdekatan dengan timbunan kayu atau sampah sarap. Ini berikutan kawasan tersebut sering didiami oleh haiwan perosak.
 • Jangan tinggalkan makanan haiwan peliharaan terbiar untuk satu jangka masa yang lama. Bersihkan bekas makanan selepas ia digunakan.
 • Gunakan bekas simpan makanan yang rintang haiwan perosak.
 • Jika kawasan yang ingin dibersihkan mempunyai tanda haiwan perosak, pakai topeng muka dan elakkan daripada menggunakan penyapu atau vakum yang boleh menyebabkan habuk dan virus bertebaran di udara. Gunakan kaedah pembersihan basah seperti mop.

Konklusi

hantavirus

Kaedah yang paling berkesan bagi menghindarkan wabak ini adalah dengan menjaga kebersihan persekitaran tempat tinggal anda. Kehadiran haiwan perosak meningkatkan risiko individu untuk mendapat HPS.

Berbeza dengan manusia, hantavirus tidak menyebabkan sebarang penyakit dalam haiwan perosak tersebut. 

Oleh sebab itulah penting untuk kita mengawal populasi mereka bagi memastikan hantavirus tidak menjadi beban tambahan kepada wabak pandemik yang masih lagi agresif.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy

Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

Kerap Alami Selesema? Ini Perkara Yang Anda Mesti Tahu Mengenai Selesema

Kita biasa mengalami penyakit selesema, tetapi adakah kita tahu punca selesema tersebut? Ini butiran lengkap mengenai selesema yang anda alami.

Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
Kesihatan Pernafasan, Selsema 04/01/2021 . 4 minit bacaan

Hidung Tersumbat Buat Bayi Tidak Mahu Menyusu? Ini Cara Rawatan Di Rumah

Ketidakselesaan yang disebabkan oleh masalah hidung bayi tersumbat adakalanya membuatkan anak tidak mahu menyusu. Ada ke kaedah rawatan untuk mengatasinya?

Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Asyikin Md Isa
Bayi, Keibubapaan, Penjagaan Bayi 29/12/2020 . 3 minit bacaan

Memori Tahun 2020, Ini 5 Pengajaran Yang Tidak Boleh Dilupakan

Dalam beberapa hari lagi kita akan menyambut tahun baharu 2021. Ada beberapa pengajaran dan memori daripada tahun 2020 yang mungkin takkan dilupakan.

Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Asyikin Md Isa
Kesihatan, Pengetahuan Kesihatan Umum 23/12/2020 . 3 minit bacaan

Mahu Anak Sentiasa Sihat? Ketahui 10 Masalah Kesihatan Lazim Kanak-kanak Prasekolah

Memasuki alam prasekolah, ibu bapa pasti risau akan masalah kesihatan kanak kanak. Ini 10 penyakit paling kerap menjangkiti anak.

Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Asyikin Md Isa
Keibubapaan, Kesihatan Anak, Penyakit Kanak-Kanak 23/12/2020 . 3 minit bacaan

Artikel lain untuk anda

batuk berdarah

Risaunya Jika Anak Batuk Keluar Darah, Cukupkah Sekadar Beri Air Kosong?

Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Ahmad Farid
Diterbitkan pada 18/02/2021 . 2 minit bacaan
rawatan hospital

Bukan Semua Pesakit COVID-19 Perlu Masuk Hospital, KECUALI Yang Ada 11 GEJALA Ini

Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Asyikin Md Isa
Diterbitkan pada 10/02/2021 . 4 minit bacaan
petua hilangkan selsema

Suntikan Flu, Paracetamol & Ibuprofen: Ini Pilihan Selamat Rawat Selesema & Flu Ketika Hamil

Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Asyikin Md Isa
Diterbitkan pada 08/01/2021 . 3 minit bacaan
penyakit asma gangguan pernafasan

Info Lengkap Tentang ASMA: Jenis, Simptom, Risiko & Rawatan

Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Asyikin Md Isa
Diterbitkan pada 07/01/2021 . 3 minit bacaan