Nak Kekal Produktif? Ikut 5 Tip Efektif Kerja Dari Rumah Di Musim COVID-19!

  Nak Kekal Produktif? Ikut 5 Tip Efektif Kerja Dari Rumah Di Musim COVID-19!

  Untuk mendapatkan lebih banyak info tentang coronavirus di Malaysia, sila dapatkannya di sini.

  Gelombang kedua wabak COVID-19 di negara kita kian membimbangkan. Sehingga 23 Mac 2020, lebih dari 1,300 kes positif dan 12 kematian telah dicatatkan di Malaysia akibat penularan virus korona baharu ini.

  Sehubungan itu, Perintah Kawalan Pergerakan yang dikeluarkan oleh Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin dari tarikh 18 Mac 2020 sehingga 31 Mac 2020 haruslah kita patuhi dan ikuti tanpa sebarang bantahan.

  Ini termasuklah bagi golongan pekerja yang diminta untuk kerja dari rumah.

  Ia satu tindakan yang sangat wajar dilakukan oleh golongan majikan bagi memastikan keselamatan dan kesihatan para pekerja sentiasa berada dalam keadaan yang baik ketika menjalankan tugas masing-masing.

  Pun begitu, tidak dinafikan bahawa kerja dari rumah adalah sesuatu yang sangat mencabar jiwa dan raga. Bagi penulis sendiri, masalah utama yang dihadapi ketika berada di depan komputer riba di rumah sendiri adalah ketiadaan motivasi dan pelbagai lagi gangguan luaran yang lain.

  Jadi, bagaimana untuk memastikan kita kekal produktif ketika kerja dari rumah di musim COVID-19 ini? Relaks, sila amalkan tip efektif berikut sama-sama!

  Tip efektif kerja dari rumah untuk kekal produktif

  bekerja

  Pertama sekali, pastikan anda kekal bermotivasi untuk bekerja! Ya, ia adalah satu petua yang mudah diungkap tapi sukar dicapai. Namun, inilah hakikat yang harus kita terima. Jika tiada motivasi, bagaimana mahu memulakan sesuatu pekerjaan bukan?

  Selain itu, amalkan juga tip-tip efektif kerja dari rumah untuk kekal produktif seperti berikut:

  #1. Jangan terus bekerja sebaik sahaja bangun tidur

  Memang mudah untuk membuka telefon pintar atau komputer riba selepas bangun dari lena. Namun, adakah ia waktu yang paling sesuai untuk mendapatkan fokus?

  Sudah tentu tidak. Jadi, relaks sebentar di atas katil bagi mendapatkan mood. Pastikan kalian tidak mamai dan segar sebelum bekerja!

  Namun jangan terlalu tenang sehingga tertidur kembali pula. Bayangkanlah wajah garang majikan anda sekiranya terfikir untuk menangguh pekerjaan sehingga ke waktu petang.

  #2. Mandi untuk segarkan diri sebelum bekerja

  Jangan disebabkan anda seorang diri di rumah, anda tidak mahu atau tidak perlu untuk mandi ketika bekerja. Ia adalah kesilapan pertama jika anda berfikiran sedemikian rupa.

  Sebaiknya, pergi ke bilir air untuk mandi, memberus gigi, menyampu rambut serta mencuci muka sebelum memulakan pekerjaan. Menjaga kebersihan adalah satu kemestian di kala wabak COVID-19 sedang berleluasa.

  Selepas itu, kenakan pakaian sesuai dengan pekerjaan anda. Namun, tidak perlu sampai memakai tali leher, tali pinggang serta berkasut kulit. Cukuplah sekadar kalian berpakaian cantik dan selesa untuk bekerja.

  kerja dari rumah

  #3. Mencipta ruang kerja yang cantik & selesa

  Siapa sahaja yang dapat menafikan keselesaan bekerja dari atas katil atau sofa di rumah? Pun begitu, keselesaan inilah yang akan membunuh produktiviti seseorang itu.

  Jadi, sila cipta ruang kerja anda sendiri. Mungkin anda boleh gubah bilik anda itu menjadi seperti pejabat mini sebagai ruang kerja yang cantik dan selesa?

  Meskipun sudah mempunyai ofis di rumah sendiri, jangan pula berada di situ sepanjang hari ya? Ia tentu sekali tidak bagus untuk kesihatan mental anda!

  Disebabkan itu, cuba cari dan curi masa sebentar untuk keluar dari bilik untuk makan atau sekadar mengambil angin. Tidak salah untuk take five dari sebarang pekerjaan yang anda lakukan.

  Cuma pastikan anda tidak keluar dari rumah pula. Sila patuhi dan ikuti Perintah Kawalan Pergerakan sehingga akhir bulan ini.

  #4. Sentiasa berinteraksi dengan rakan sepejabat

  Sekiranya anda bekerja dalam satu pasukan, sila pastikan kalian kekal berhubung sama seperti ketika berada di pejabat. Dengan bantuan teknologi terkini, ia tidak mustahil boleh dicapai.

  Aplikasi seperti Whatsapp, Slack, Skype, FaceTime atau Zoom boleh kalian gunakan untuk berinteraksi dan berkomunikasi dengan rakan sekerja walaupun berada jauh dengan mereka.

  Dengan ini, tidaklah anda kebosanan akibat keseorangan. Namun, jangan pula medium ini dijadikan alat untuk berjenaka berlebihan sehingga pekerjaan tertunda atau tertangguh.

  Apa yang perlu diutamakan adalah tanggungjawab kalian sebagai seorang pekerja.

  #5. Jangan terlalu stres untuk bekerja secara produktif

  Bekerja itu sememangnya satu tanggungjawab yang besar. Pun begitu, janganlah ia dijadikan sebagai satu alasan untuk kalian terlalu stres walaupun kerja dari rumah kerana mahu menjadi produktif.

  Pengabaian waktu mandi atau waktu makan adalah sangat tidak membantu malah mungkin menerukkan lagi tahap kesihatan mental dan fizikal kalian. Cuba relaks dan bekerjalah secara sederhana.

  Percayalah bahawa tiada majikan yang mahu anda burnout akibat menjadi seorang workaholic. Oleh itu, cuba hindari diri dari stres dan bekerja dengan tenang.

  Jika anda berjaya lakukan ini, secara automatik juga pekerjaan yang kalian lakukan akan menjadi lebih mudah dan seronok!

  Bersama memerangi wabak COVID-19!

  COVID-19

  Sewajarnya, kita sebagai golongan pekerja perlu bersama dalam usaha memerangi wabak COVID-19 ini. Jadi, bekerjalah dari rumah dengan baik sekiranya disuruh demikian oleh majikan.

  Dalam pada itu, usah kita melanggar setiap arahan yang dikeluarkan oleh kerajaan. Bersamalah kita mendoakan agar wabak penularan COVID-19 ini akan berkurangan segera dan tidak lagi berleluasa.

  Ketahuilah bahawa setiap dari kita memainkan peranan yang sangat penting dalam usaha melawan pandemik yang melanda dunia ketika ini. #stayathome

  [mc4wp_form id=”115319″]

  #HelloHealthGroup, #HelloDoktor, #HelloHealthCoronaVirus

  Baca juga:

  Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

  Sumber Rujukan
  1. https://www.vice.com/en_us/article/k7expe/how-to-work-remotely-coronavirus
  2. https://www.goodhousekeeping.com/life/career/a31436581/working-from-home-tips/
  3. https://www.cnbc.com/2020/03/16/how-to-work-from-home-with-your-kids-during-the-coronavirus-outbreak.html
  Gambar penulisbadge
  Ditulis oleh Ahmad Farid Disemak pada 20/04/2020
  Disemak secara perubatan oleh Dr. Gabriel Tang Pei Yung