Depresi “Dibuat” untuk Meraih Perhatian

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 05/12/2019 . 2 minit bacaan
Share now

Menjadi individu terkenal sudah pasti menjadi keinginan semua orang khususnya dalam penggiat seni kerana mereka perlu bersaing sesama sendiri untuk menonjolkan diri.

Kematian kebanyakan artis antarabangsa akibat depresi atau kemurungan sudah menjadi satu fenomena biasa. Antara terkini yang mengejutkan kebanyakan peminat artis Korea adalah kematian Jonghyun daripada kumpulan SHINee.

Siapa sangka dalam menghiburkan peminat dan orang ramai, diri sendiri terperangkap dengan masalah depresi sehingga sanggup mengambil jalan pintas dengan cara membunuh diri. Jika diberi pilihan kedua mereka mungkin memilih untuk menjadi orang biasa yang boleh menjalani kehidupan secara normal.

Namun, keadaan ini berbeza pula dengan dunia hiburan negara apabila terdapat artis baru tempatan yang mempergunakan keadaan kesihatan depresi. Malah, baru-baru ini juga tular video mengenai pengakuannya mengenai depresi dalam satu temubual stesen radio tempatan dan menimbulkan pelbagai reaksi dalam kalangan artis.

Petikan daripada laman sosial Facebook Persatuan Kesedaran dan Sokongan Penyakit Mental (MIASIS), perkara itu benar-benar menyedihkan dan malang apabila orang menjadi begitu tidak bertanggungjawab yang mana mengambil banyak usaha mereka untuk membinanya. Kekecohan itu mengecewakan pesakit, penjaga, doktor dan lain-lain yang bekerja keras mengubah dunia untuk menjadikannya tempat yang lebih baik untuk generasi masa depan dan akan datang.

Menurutnya, mereka meminta supaya perkara ini tidak dipermainkan kerana ramai yang sedang mengalaminya bergelut dengan penyakit mental. Apabila perkara seperti ini berlaku ia menyumbang kepada stigma, menguatkan stigma dan pesakit terus menjadi mangsa yang kemudiannya mengasingkan diri, menderita sendirian dan kadang-kadang tidak menemui jalan untuk teruskan hidup.

Tanda-tanda Penyakit Mental “Dibuat” Untuk Mendapat Perhatian

i. Menganggap ia satu kontroversi

Jika anda fikir ia masih menjadi “kontroversi” untuk mengumumkan kepada rakan media sosial bahawa anda berjuang dengan serangan kecemasan, anda sama ada tinggal di bawah batu atau ingin menjadi martir. Ia bukan lagi kontroversi. Semua orang terbuka tentang perjuangan mereka dengan penyakit mental. Sekiranya anda perlu mengumumkannya, jangan berpura-pura seperti anda berani dengan mengatakan bahawa anda kadang-kadang kesedihan.

ii. Sentiasa berkongsi mengenainya di sosial media

Setiap kali seseorang menulis sesuatu pada laman web apa pun mengenai perjuangannya, anda kongsikannya. Contohnya, anda berkongsi mengenai “Bagaimana berdepan depresi?” atau berkongsi “Perkara yang hanya orang yang tahu mengenai depresi”. Ia adalah identiti keseluruhan anda yang mana anda sentiasa mengingatkan orang bahawa anda sakit dan berani dan dalam perjuangan.

iii. Definisi penyakit berubah sepanjang masa

Pada suatu hari, kemurungan bermakna anda tidak boleh bangun dari katil atau tidak boleh bergerak. Seterusnya, ini bermakna anda mahu tinggal di rumah dan menonton filem. Seterusnya, ia tidak begitu serius. Takrifan anda berubah sepanjang masa, bergantung kepada konteks dan bagaimana “sakit” yang anda mahu lihat.

iv. Penyakit jatuh nombor 2

Apabila sesuatu itu mudah, penyakit bukan lagi keutamaan. Kecuali sesuatu yang benar-benar menyeronokkan akan datang dan anda berjaya mendapatkannya atau ingin mengejutkan/membuat kejutan temujanji dengan berpura-pura anda benar-benar aktif dan keluar dengan gembira.

v. Tidak berusaha merawatnya

Anda tidak benar-benar cuba untuk menjadi lebih baik. Mungkin anda mengambil ubat. Mungkin anda dalam terapi. Tetapi apabila tingkah laku yang anda lakukan berulang kali, anda tidak berminat berkerja keras untuk mengatasi tingkah laku atau penyakit mental. Anda berminat untuk bercakap mengenainya, dan mengenal pasti sebagai orang yang mengalami masalah itu, tetapi anda tidak berminat untuk menjadi lebih baik kerana bagi anda itu tidak menyeronokkan.

Hello Health Group tidak menyediakan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Baca juga:

  Adakah artikel ini membantu anda?
  happy unhappy"
  Rujukan

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Bipolar TIDAK SAMA Dengan Kemurungan! Ini Yang Perlu Anda Tahu Tentang Beza Kedua-duanya

  Ada yang menganggap, penyakit bipolar itu sama sahaja dengan episod kemurungan. Namun, gangguan bipolar sebenarnya amat berbeza daripada yang disangka!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Gaya Hidup Sihat, Kesihatan Mental 17/08/2020 . 3 minit bacaan

  Kanak-kanak Gemuk Lebih Mudah Alami Depresi? Ini 7 Tanda Kemurungan Pada Si Kecil Obes

  Obesiti mungkin menjadi antara faktor utama kemurungan kanak-kanak. Bagaimana cara untuk atasi masalah kesihatan mental kanak-kanak ini?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Keibubapaan, Penjagaan Kanak-kanak 29/07/2020 . 3 minit bacaan

  Selamatkan Kehidupan Seks Anda & Pasangan Meski Diserang Depresi, Ini 4 Caranya!

  Mesti ramai sudah tahu apa itu depresi namun kurang pasti sama ada ia akan jejaskan kehidupan seks. Jom klik artikel ini untuk tahu lebih lanjut!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Gabriel Tang Pei Yung
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Gaya Hidup Sihat, Seks Hubungan 17/07/2020 . 3 minit bacaan

  Mak Buyung Selalu Kemurungan? BAHAYA Bukan Pada Ibu Saja Tapi Juga Bayi

  Ibu mengandung sememangnya akan mengalami perubahan secara fizikal atau emosi. Namun ia boleh menyebabkan kemurungan dan memberikan kesan kepada kandungan.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Kehamilan, Penjagaan Ibu hamil 10/07/2020 . 3 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  bunuh diri

  Jika Ada Sesekali Terfikir Untuk Membunuh Diri, Apa Kata Cuba 5 Cara Ini Untuk Atasinya

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 09/09/2020 . 3 minit bacaan
  emosi ibu mengandung

  BAHAYA! Jangan Bagi Ibu Hamil Kemurungan, Jika Tidak Anak Boleh Lahir Tak Cukup Bulan

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nana Muhammad
  Diterbitkan pada 01/09/2020 . 3 minit bacaan
  senaman kardio

  Bersenam Bukan Hanya Jadikan Badan Cergas, Tapi Juga Baik Untuk Otak, No 3 Paling UTAMA

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 28/08/2020 . 3 minit bacaan
  cuti hujung minggu

  Jangan Guna Masa Cuti Hujung Minggu Untuk Bekerja, Kalau Tak Boleh Jadi MENTAL!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Diterbitkan pada 20/08/2020 . 3 minit bacaan