home

What are your concerns?

close
Inaccurate
Hard to understand
Other

Benarkah Menopaus Boleh Matikan Keinginan Seksual Wanita? Ini 5 Kesannya!

Benarkah Menopaus Boleh Matikan Keinginan Seksual Wanita? Ini 5 Kesannya!

Keinginan dan kepuasan seksual adalah berbeza bagi setiap wanita. Tetapi adakah menopaus yang berlaku boleh memberikan kesan sampingan dalam hubungan seksual? Jom ketahui lebih lanjut mengenainya.

Apa itu menopaus?

Ia adalah satu keadaan melibatkan kitaran menstrual wanita yang hampir berakhir dan badan akan beransur-ansur berhenti menghasilkan estrogen dan progesteron. Ini sekali gus menyebabkan wanita sudah tidak boleh lagi hamil. Nama lain bagi menopaus adalah putus haid.

Sebelum sampai ke fasa menopaus, wanita akan melalui tempoh yang dipanggil perimenopause, proses yang memakan masa, yang biasanya mengambil masa beberapa bulan hingga bertahun-tahun, bergantung kepada sifat badan seseorang wanita. Dalam sesetengah kes yang luar biasa, perimenopause boleh berlangsung sehingga 10 tahun sebelum wanita mencapai menopaus.

Adakah menopaus boleh memberikan kesan kepada keinginan seksual wanita?

Kesan dalam hubungan seksual

Kajian pada tahun 2015 yang diterbitkan dalam Journal of Sexual Medicine mendapati, secara purata, wanita yang mengalami menopaus akan mengalami kadar disfungsi seksual yang lebih tinggi berbanding wanita yang dalam fasa perimenopause.

Berikut adalah antara kesan sampingan menopaus yang melibatkan hubungan intim:

  1. Mengurangkan nafsu

Menurut North American Menopause Society (NAMS), sama ada wanita atau lelaki, kedua-duanya akan mengalami kemerosotan dalam keinginan seksual selaras dengan peningkatan usia.

Walau bagaimanapun, bagi individu wanita, kehilangan keinginan ini adalah dua hingga tiga kali ganda untuk berlaku. Ia disebabkan oleh perubahan tahap hormon estrogen dalam badan wanita.

  1. Faraj kering

Perubahan tahap estrogen juga memainkan peranan dalam penurunan pelincir semula jadi menopaus faraj. Dan kekeringan ini boleh menyebabkan hubungan seks menjadi sesuatu yang menyakitkan atau paling tidak, menyebabkan rasa tidak selesa.

  1. Keseronokan berkurangan

Pada sesetengah wanita, kekeringan faraj boleh mempunyai kaitan dengan pengurangan aliran darah kepada klitoris dan bahagian bawah faraj. Keadaan ini sekali gus menyebabkan sukar untuk mencapai orgasma. Sudah tentu ia boleh menyebabkan keinginan seksual berkurangan.

  1. Penetrasi menyakitkan

Keadaan ini biasanya disebabkan oleh faraj yang kering serta penipisan tisu di sekitar faraj. Situasi ini sudah tentu menyebabkan ketidakselesaan semasa hubungan intim.

  1. Emosi terganggu

Sesungguhnya mental merupakan bahagian yang memainkan peranan penting dalam keinginan seksual dan keghairahan. Mengalami menopaus boleh menyebabkan mental akan mengalami tekanan dan menjejaskan emosi.

Akhir kata

Mengalami menopaus bukan bermakna anda tidak boleh melakukan hubungan seks atau kehidupan seksual anda terhenti di situ. Anda dan pasangan boleh berbincang untuk mengatasi masalah ini. Mungkin anda boleh mencuba posisi seks yang berbeza yang boleh memberikan keselesaan ketika hubungan intim dilakukan.

Kalkulator Ovulasi

Kalkulator Ovulasi

Memantau kitaran haid, menentukan waktu kesuburan dan lebih membantu anda untuk merancang kehamilan dengan baik.

Kalkulator Ovulasi

Memantau kitaran haid, menentukan waktu kesuburan dan lebih membantu anda untuk merancang kehamilan dengan baik.

Kalkulator Ovulasi

Panjang Kitaran

(hari)

28

Objektif

(hari)

7

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Gambar penulisbadge
Ditulis oleh Asyikin Md Isa Disemak pada 22/10/2020
Disemak secara perubatan oleh Dr. Joseph Tan