home

Bagaimana kami boleh memperbaikinya?

close
chevron
Artikel ini mengandungi maklumat yang salah dan tidak tepat.
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Artikel ini tidak menyediakan info selengkapnya
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Hmm... Saya ada soalan!
chevron

Kami tidak boleh menawarkan khidmat nasihat kesihatan peribadi, tapi kami mengalu-alukan pendapat anda! Sila isi kotak di bawah.

wanring-icon
Jika anda mengalami kecemasan, sila hubungi pihak kecemasan atau lawati bilik kecemasan terdekat dengan kadar segera.

Adakah Penghidap Buah Pinggang Kronik Boleh Berpuasa?

Adakah Penghidap Buah Pinggang Kronik Boleh Berpuasa?

Setiap muslim pasti ingin menjalani puasa di bulan Ramadan sesempurna mungkin. Ini juga dirasai para pesakit penyakit kronik, seperti penyakit buah pinggang. Tiada orang yang mengalami penyakit kronik, tetap mahu menjalani puasa penuh sebulan. Jadi adakah penghidap buah pinggang kronik boleh berpuasa? Apakah yang perlu dititiberatkan jika ingin berpuasa?

Kesan berpuasa bagi penghidap buah pinggang kronik

Menjalani puasa mengharuskan seseorang untuk menahan lapar dan dahaganya lebih kurang 12 jam. Ini tidak menyukarkan orang sihat dan memiliki fungsi tubuh yang normal. Tapi, apa yang berlaku jika penghidap buah pinggang kronik berpuasa, yang asanya mengalami peningkatan dalam keperluan pemakanan? Sebenarnya, hingga kini masih diperkatakan sama ada pesakit penyakit kronik boleh menjalani puasa atau tidak.

Namun, daripada pelbagai penyelidikan yang dilakukan pada penghidap buah pinggang kronik, bahawa ia tidak berbahaya sekiranya mereka berpuasa di bulan Ramadan. Justru bagi beberapa penyakit buah pinggang kronik, puasa dapat meningkatkan kualiti hidup pesakit dan membantu menyokong rawatan yang dijalaninya.

Ini telah dibuktikan pada penyelidakan yang melibatkan pesakit yang menderita urolithiasis (batu pundi kencing), pemindahan buah pinggang, serta beberapa penyakit ginjal lainnya. Puasa memberi kesan baik bagi fungsi ginjal pada setiap pesakit.

Jadi, adakah penghidap buah pinggang kronik boleh berpuasa?

Tidak semua pesakit yang mengalami ganguan fungsi buah pinggang dibolehkan berpuasa. Ia bergantung kepada keadaan fizikal masing-masing. Penghidap penyakit buah pinggang yang mengalami masalah seperti poliuria (menghasilkan kencing yang banyak), kadar gula dalam darah tidak terkawal, tekanan darah sering tinggi, mengalami jangkitan hingga komplikasi fungsi jantung, tidak perlu berpuasa terlebih dahulu. Ini kerana puasa boleh memburukkan keadaannya.

Apa yang patut dititikberatkan jika mahu berpuasa?

Puasa boleh dilakukan jika keadaan fizikal pesakit kuat dan stabil. Ia juga harus mendapat pertimbangan serta kebenaran daripada doktor. Beberapa perkara yang patut dititiberatkan bagi penghidap buah pinggang kronik berpuasa:

  • Pesakit harus tetap memakan ubat-ubatan yang diberikan oleh doktor ketika sahur dan berbuka.
  • Ketika berbuka, elakkan memakan makanan yang mengandung kalium dan fosfor tinggi seperti, kurma, aprikot, gorengan, teh, soda, kopi, dan keju.
  • Pesakit harus memenuhi cairan tubuhnya dengan cara banyak minum air sama ada waktu berbuka dan sahur. Dalam satu hari, pesakit disarankan untuk minum air sekitar 1-2.5 liter untuk mengelakkan dehidrasi.
  • Air minuman yang sebaiknya diminum penghidap buah pinggang kronik adalah air mineral. Elakkan minuman yang memberatkan kerja ginjal, seperti kopi dan teh.
  • Pesakit harus melakukan pemeriksaan dokter sekurang-kurangnya setiap 1-2 minggu, selama bulan puasa.
  • Apabila muncul simptom seperti bengkak di beberapa bahagian tubuh, pening, sukar bernafas, serta merasa kelelahan, maka pesakit harus segera membatalkan puasanya dan segera mendapatkan pemerikasaan doktor.

Hello Health Group tidak menyediakan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Sumber Rujukan

Bragazzi, N. (2014). Ramadan fasting and chronic kidney disease: A systematic review. Journal of Research in Medical Sciences : The Official Journal of Isfahan University of Medical Sciences, [online] 19(7), p.665. Available at: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4214028/  [Accessed 31 May 2017].

Bernieh B, Al Hakim MR, Boobes Y, Abu Zidan FM. Fasting Ramadan in chronic kidney disease patients: Clinical and biochemical effects. Saudi J Kidney Dis Transpl [serial online] 2010 [cited 2017 May 30];21:898-902. Available from: http://www.sjkdt.org/text.asp?2010/21/5/898/68888

Mbarki H, Tazi N, Najdi A, Tachfouti N, Arrayhani M, Sqalli T. Effects of fasting during Ramadan on renal function of patients with chronic kidney disease. Saudi J Kidney Dis Transpl [serial online] 2015 [cited 2017 May 30];26:320-4. Available from: http://www.sjkdt.org/text.asp?2015/26/2/320/152494

Gambar penulisbadge
Ditulis oleh Farah Aziz Disemak pada 06/12/2019
Disemak secara perubatan oleh Panel Perubatan Hello Doktor
x