home

Bagaimana kami boleh memperbaikinya?

close
chevron
Artikel ini mengandungi maklumat yang salah dan tidak tepat.
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Artikel ini tidak menyediakan info selengkapnya
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Hmm... Saya ada soalan!
chevron

Kami tidak boleh menawarkan khidmat nasihat kesihatan peribadi, tapi kami mengalu-alukan pendapat anda! Sila isi kotak di bawah.

wanring-icon
Jika anda mengalami kecemasan, sila hubungi pihak kecemasan atau lawati bilik kecemasan terdekat dengan kadar segera.

Rutin Penjagaan Kulit Badan

Rutin Penjagaan Kulit Badan

Kulit anda adalah organ terbesar di dalam badan anda. Ia berfungsi sebagai barisan pertahanan pertama terhadap penyakit dan jangkitan. Oleh itu, anda perlu berusaha untuk kekal sihat dan berfungsi dengan baik. Anda mungkin sudah mempunyai rutin yang baik untuk wajah anda. Tetapi bagaimana dengan kulit badan anda? Jangan lupa bahawa kulit badan anda memerlukan perhatian juga.

Leher dan dada

Anda dinasihatkan untuk turut menggunakan produk muka pada bahagian leher dan dada anda. Penjagaan kulit tidak terhenti hanya pada garisan rahang. Jika anda tidak mempunyai tabiat pembersihan dan pelembapan leher dan dada anda, sila mula melakukannya dari sekarang. Perlu diingati bahawa kulit leher anda lebih cenderung terhadap penuaan kerana ia agak nipis berbanding kulit di wajah anda. Anda mungkin mahu memberikan krim anti penuaan untuk mengelakkan kedut dan kendur.

Tangan

Rupa tangan mungkin menjadi salah satu tanda penuaan yang paling ketara. Sekiranya anda mempunyai bintik gelap di tangan anda, anda boleh mencuba produk yang mengandungi asid alpha hydroxy. Di samping itu, jangan lupa menggunakan krim pelindung matahari di tangan anda. Anda boleh membeli krim tangan dengan SPF 30 atau lebih tinggi.

Siku

Siku anda mudah terdedah kepada kekeringan. Maka adalah penting untuk melembapkannya dengan baik. Anda harus menggosok siku anda dengan berus / loofah apabila anda mandi. Kemudian, gunakan tuala untuk lap sehingga kering dan urutkan siku dengan minyak pelembap (seperti minyak badam atau minyak zaitun). Akhirnya, tutup kelembapan kulit dengan losyen badan yang lembut.

Belakang lengan

Ramai orang mempunyai benjolan kecil di bahagian belakang lengan mereka. Ini dipanggil keratosis pilaris, yang boleh diperbaiki dengan menggunakan losyen badan yang mengandungi asid laktik secara konsisten. Jika anda berhenti menggunakan produk ini, benjolan mungkin akan kembali. Oleh itu, anda wajar menggunakannya setiap hari.

Betis

Pencukuran berfungsi sebagai sejenis kaedah pembersihan kulit. Oleh itu, tidak ada sebab untuk memberus kaki anda jika anda bercukur secara teratur. Walau bagaimanapun, jenis pencukuran tertentu mungkin akan menyebabkan kekeringan. Kaki anda akan bersih hanya dengan air suam dan sabun yang mengalir dari bahagian atas badan anda semasa mandi. Kemudian, rawat kaki anda seperti mana anda sepatutnya merawat siku anda: lap sehingga kering, lembapkannya, dan kekalkan kelembapan. Jika kulit lutut anda kasar, berikan lebih perhatian padanya.

Kaki

Kaki adalah selalunya bahagian badan yang paling terabai. Kaki anda akan mendapat manfaat dari losyen yang mengandungi exfoliants yang baik seperti asid alpha hydroxy, asid laktik, atau urea. Di samping itu, anda juga boleh cuba menggunakan pelembap yang lembut di kaki anda dan memakai stoking kapas sebelum tidur untuk kaki yang lebih licin dan lembut.

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Sumber Rujukan

The Ultimate Full-Body Skin Care Plan. http://www.totalbeauty.com/content/gallery/skin-care-improvement-plan. Accessed May 6, 2017.

Gambar penulis
Maklumat perubatan disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Fong Jiar Yi
Disemak pada 08/12/2019
x