What are your concerns?

close
Inaccurate
Hard to understand
Other

Cara Menjadikan Jerawat Kurang Kelihatan

Cara Menjadikan Jerawat Kurang Kelihatan

Setiap orang mempunyai pengalaman mengalami jerawat dalam hidup mereka. Dalam kebanyakan kes, jerawat akan sembuh sendiri. Walau bagaimanapun, kewujudannya agak tidak menyenangkan, terutamanya jika anda akan menghadiri temuduga atau perlu menghadiri temu janji tertentu. Walaupun tiada apa yang dapat menghilangkan jerawat dengan serta-merta, teknik tertentu dapat membantu menjadikannya kurang ketara.

Percaya atau tidak, anda sudah mempunyai banyak ubat jerawat sedia ada di rumah anda. Anda boleh mulakan dengan meletakkan uncang teh yang telah direndam pada jerawat anda. Tannin dalam teh boleh mengurangkan keradangan dan kemerahan pada kulit anda. Sekiranya anda tidak mempunyai uncang teh, anda boleh menggunakan kiub ais dibalut dengan kain bersih. Ia meredakan keradangan jerawat anda dengan menahan sedikit aliran darah ke kawasan itu. Jika anda mempunyai witch hazel atau lidah buaya, kesannya lebih baik kerana sifat anti-radang pada tumbuhan tersebut. Penggunaan witch hazel atau lidah buaya akan meredakan kemerahan serta mempercepatkan proses penyembuhan.

Sekiranya bengkak dan kemerahan dari jerawat anda masih ada selepas mencuba ubat-ubatan di atas, anda boleh menutupnya dengan solekan. Pertama, sapukan sedikit pelembap tanpa minyak pada kulit anda untuk melicinkan tekstur dan elakkan kesan berbedak. Kemudian letakkan concealer pada setiap jerawat. Ikuti dengan krim asas yang ringan dan tidak komedogenik untuk meratakan tona kulit anda dan menutup cela. Selesaikan solekan dengan beberapa berus bedak serbuk. Beri tumpuan kepada zon T anda untuk mengawal sebum, menjadikan solekan tahan lebih lama.

Kadangkala jerawat mungkin lebih menjengkelkan apabila muncul sebelum hari penting dalam hidup anda. Jangan biarkan jerawat merosakkan detik berharga anda. Dengan tip dan usaha tersebut, anda masih boleh memperbaiki keadaan dan terus merasa yakin dengan diri anda.

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Sumber Rujukan

How to Reduce Pimple Redness. http://www.newhealthadvisor.com/how-to-reduce-pimple-redness.html. Assessed August 27, 2016.

How to Make Acne Less Noticeable. http://www.livestrong.com/article/210393-how-to-make-acne-less-noticeable/. Assessed August 27, 2016.

Gambar penulisbadge
Ditulis oleh Helma Hassan Disemak pada 29/11/2019
Disemak secara perubatan oleh Panel Perubatan Hello Doktor