Betul Ke Anda Boleh Cegah Penyakit Jantung Dan Kanser Dengan Makan Epal & Minum Teh?

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 10/07/2020 . 3 minit bacaan
Share now

Penyakit jantung dan kanser merupakan antara penyakit kronik yang menjadi igauan setiap individu. Mengamalkan diet pemakanan yang sihat dan seimbang dipercayai dapat mengurangkan risiko kecenderungan untuk menghidapi kedua-dua penyakit ini. 

Berdasarkan satu penyelidikan baru yang dijalankan oleh Edith Cowan University (ECU) mengatakan pengambilan makanan yang kaya dan tinggi kandungan flavanoid seperti epal dan teh dipercayai dapat membantu melindungi diri daripada penyakit jantung dan kanser, khususnya kepada individu yang mempunyai tabiat mengambil minuman alkohol dan merupakan perokok tegar. 

Kesan Flavanoid Kepada Penyakit Jantung dan Kanser

Melalui perolehan data daripada Danish Diet, Cancer and Health ini telah melibatkan sejumlah 53,048 individu masyarakat Denmark yang dianalisis oleh ECU’s School of Medical and Health Sciences selama 23 tahun. 

Hasil analisa kajian yang diterbitkan dalam Nature Communications pada 13 Ogos ini mendapati bahawa individu yang dalam diet pemakanannya mengandungi kandungan flavanoid, iaitu sebatian yang terdapat dalam makanan dan minuman berasaskan tumbuhan, dalam jumlah sederhana sehingga tinggi, akan kurang untuk berdepan dengan kecenderungan risiko mati yang diakibatkan oleh penyakit jantung atau kanser. 

Menurut Ketua Penyelidikan, Dr Nicola Bondonno, kajian menunjukkan risiko kematian adalah lebih rendah bagi individu yang mengambil makanan tinggi flavanoid. Dan apa yang lebih menarik, penyelidik mendapati kesan perlindungan adalah lebih kuat bagi individu yang mempunyai risiko tinggi untuk menghidapi penyakit kronik akibat tabiat merokok dan pengambilan minuman alkohol dalam kuantiti melebihi dua minuman standard sehari. 

Jelas beliau lagi, hasil penemuan ini adalah penting kerana ia meningkat potensi untuk mencegah kanser dan penyakit jantung dengan menggalakkan pengambilan makanan yang tinggi kandungan flavanoid, khususnya kepada individu yang mempunyai kecenderungan tinggi untuk menghidapi penyakit kronik ini. 

Perubahan Tabiat Secara Beransur-ansur

Walau bagaimanapun, Dr Nicola memberitahu pengambilan dan pengharapan kepada flavanoid semata-mata tidak akan dapat menangkis sebarang peningkatan risiko kematian yang akibat tabiat merokok dan penggunaan alkohol dalam jumlah yang tinggi. Kaedah yang paling terbaik adalah dengan menghentikan terus tabiat merokok dan cuba untuk mengurangkan pengambilan alkohol.

Sememangnya diakui untuk melakukan perubahan gaya hidup boleh mendatangkan cabaran yang hebat dan sukar, jadi menerusi penyelidikan ini, individu dengan tabiat yang tidak sihat boleh cuba mengurangkan kecenderungan peningkatan risiko untuk mengembangkan penyakit dengan mengambil makanan yang tinggi flavanoid. Tetapi dalam masa yang sama mempunyai usaha untuk mengurangkan pengambilan alkohol dan menghentikan tabiat merokok

Jumlah Pengambilan Flavanoid

Kajian yang telah dilakukan oleh ECU dengan kerjasama penyelidik dari Herlev & Gentofte University Hospital, Aarhus University, bersama Danish Cancer Society Research Centre, Aalborg University Hospital serta Universities of Western Australia dan International Agency for Research on Cancer ini mencadangkan pengambilan sekurang-kurangnya 500 miligram (mg) jumlah flavanoid setiap hari.

Ini kerana memakan makanan yang mengandungi sebatian flavanoid dalam kuantiti yang diperlukan dalam sehari menerusi  diet pemakanan harian bagi seseorang individu akan dapat membantu mengurangkan risiko kecenderungan untuk kematian yang diakibatkan penyakit jantung mahupun kanser. 

Bagi salah seorang penyelidik dalam kajian ini, Dr Bondonno menyatakan, adalah amat penting untuk memastikan terdapat sebatian flavanoid dari pelbagai sumber makanan dan minuman yang berasaskan tumbuhan yang berlainan. 

Diet pemakanan seperti itu boleh dicapai melalui pengambilan seperti satu cawan teh, sebiji epal, sebiji oren, sejumlah 100 gram beri biru bersama 100 gram brokoli yang akan memberikan pelbagai sebatian flavanoid dan ia melebihi daripada 500 miligram jumlah flavanoid yang diperlukan oleh setiap individu setiap hari. 

Namun, jelas Dr Bondonno lagi, walaupun terdapat hubung kait antara pengambilan makanan tinggi flavanoid dengan risiko kematian yang lebih rendah, tetapi kesan pelindungan semula jadi masih tidak begitu jelas dan dipercayai mempunyai pendekatan yang pelbagai. 

Penggunaan alkohol dan tabiat merokok secara umumnya akan meningkatkan risiko keradangan dan kerosakan saluran darah yang mengakibatkan risiko untuk mengalami pelbagai jenis penyakit. Dan di sini, flavanoid terbukti berperanan sebagai antiradangan dan dapat membantu pertingkatkan fungsi saluran darah. Ini mungkin antara penyebab mengapa flavanoid dikaitkan dengan risiko kematian yang lebih rendah untuk penyakit jantung dan kanser. 

Menurut Dr Bondonno lagi, kajian seterusnya yang perlu dilakukan adalah untuk melihat dengan lebih dekat jenis penyakit jantung dan kanser yang dilindungi oleh kesan flavanoid ini. 

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy
Rujukan

Baca juga:

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Bersenam Bukan Hanya Jadikan Badan Cergas, Tapi Juga Baik Untuk Otak, No 3 Paling UTAMA

  Kebaikan bersenam kepada kesihatan badan sudah diketahui umum. Tetapi benarkah, senaman kardio juga memberikan manfaat pada otak?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Gaya Hidup Sihat, Kecergasan 28/08/2020 . 3 minit bacaan

  Pentingkah SEKS Dalam Sebuah Perhubungan? 5 Perkara Ini Anda Kena Tahu

  Anda rasa adakah seks penting dalam sebuah perhubungan? Baca artikel ini untuk tahu perkara berkaitan hubungan asmara dan kesihatan manusia.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Wazir Aiman
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Gaya Hidup Sihat, Seks Hubungan 17/06/2020 . 3 minit bacaan

  Awasi Simptom Aritmia! Jantung Kadang Laju, Kadang Perlahan- Ini Mungkin Petanda Sakit Jantung

  Anda alami degupan jantung yang kadangkala laju atau perlahan tidak seperti kebiasaan? Hati-hati, ia mungkin jenis penyakit jantung ini; penyakit aritmia

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Wazir Aiman
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Pusat Kesihatan, Penyakit Jantung 03/06/2020 . 3 minit bacaan

  Pakar Kongsi 4 Sebab MESTI Elak Makan Lewat Malam, Rupanya Ada Kaitan Dengan Jantung?

  Kita selalu dengar nasihat agar jangan makan malam terutamanya lewat malam. Apa sebabnya? Jom klik artikel untuk tahu jawapannya dengan lebih lanjut!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Gaya Hidup Sihat, Pemakanan 20/05/2020 . 3 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  berat badan kolesterol tinggi

  Badan Kurus Tapi Kolesterol Tinggi? Jaga-Jaga Ya! Ia Boleh Jadi Punca Serangan Jantung

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Diterbitkan pada 26/10/2020 . 3 minit bacaan
  kesan duduk terlalu lama

  Anda Suka Duduk Sepanjang Hari? Jangan Biasakan Diri, Amalan Ini Boleh Sebabkan Kanser!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Fatin Zahra
  Diterbitkan pada 20/10/2020 . 3 minit bacaan
  rawatan penyakit jantung

  Tidak Semestinya Sakit Jantung Perlu Dibedah, Ada Cara Lain Untuk Rawat Penyakit Ini

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Diterbitkan pada 01/10/2020 . 3 minit bacaan
  faktor penyakit jantung

  Ada Masalah Botak Dan Rambut Beruban? Jaga-jaga! Anda Mungkin Menghidap Sakit Jantung

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Diterbitkan pada 25/09/2020 . 3 minit bacaan