Nak Uji Jantung Sihat? Cuba Naik Tangga 4 Tingkat Dengan Masa Bawah 1.5 MINIT

  Nak Uji Jantung Sihat? Cuba Naik Tangga 4 Tingkat Dengan Masa Bawah 1.5 MINIT

  Tahukah anda, ada satu cara yang mudah dan pantas untuk menguji kesihatan jantung. Malah, aktiviti ini tidak mengambil masa yang lama, cuma satu minit setengah sahaja! Aktiviti menaiki tangga ini juga boleh dilakukan di rumah atau di tempat kerja anda.

  Menurut Dr. Jesús Peteiro, Ahli Kardiologi dari University Hospital A Coruña, Sepanyol, jika anda perlukan masa lebih dari seminit setengah untuk memanjat tangga setinggi 4 tingkat, jantung anda mungkin tidak sihat.

  Ini bermakna, anda perlu berjumpa doktor secepat mungkin.

  Menurut beliau lagi, ujian ini tidak terhad untuk pesakit jantung sahaja. Senaman ini juga sesuai dilakukan oleh orang awam untuk menguji kemampuan jantung mereka.

  Jika anda boleh memanjat tangga di bawah masa yang dinyatakan, tahniah! Itu bermaksud kesihatan jantung anda berada dalam keadaan yang baik.

  Jika tidak, anda mungkin perlukan lebih banyak senaman dan menjaga pemakanan untuk pastikan jantung kekal sihat.

  Naik tangga untuk uji kesihatan jantung

  kesihatan jantung

  Kajian yang dilakukan oleh Dr. Peteiro ini dijalankan ke atas 165 subjek dan kesemuanya disyaki mempunyai penyakit arteri koronari.

  Kebanyakannya mengalami simptom seperti sesak nafas dan sakit dada semasa bersenam.

  Semasa ujian dijalankan, subjek diminta berlari di atas tredmil sehingga penat. Kapasiti senaman pesakit kemudiannya dicatatkan sebagai METs atau metabolic equivalents.

  Jika anda seorang yang gemar bersenam, pasti anda pernah melihat perkataan METs pada peralatan senaman yang digunakan. Secara mudahnya, METs berfungsi untuk mengira jumlah tenaga yang digunakan semasa melakukan aktiviti fizikal.

  Selepas berehat selama 15 hingga 20 minit, pesakit diminta menaiki tangga setinggi 4 tingkat secepat mungkin tanpa berhenti.

  Walau bagaimanapun, subjek tidak dibenarkan berlari. Masa yang digunakan untuk menaiki tangga kemudiannya dicatatkan.

  Kajian mendapati, pesakit yang berjaya menaiki tangga kurang daripada 40-45 saat mempunyai 9-10 METs.

  Sebagai perbandingan, kajian terdahulu mendapati mereka yang mempunyai METs dalam kadar 9-10 mempunyai kadar kematian yang rendah iaitu 1% setahun, atau 10% dalam masa 10 tahun.

  Manakala, pesakit yang mengambil masa 1.5 minit atau lebih mencatatkan bacaan sebanyak 8 METs. Mereka mempunyai kadar kematian yang lebih tinggi, iaitu sekitar 2-4% setahun, atau 30% dalam masa 10 tahun.

  Pada masa yang sama, para pengkaji turut membandingkan keputusan ujian naik tangga dengan imej jantung yang diambil ketika pesakit melakukan larian di atas tredmil.

  Kurang 1/3 pesakit yang boleh memanjat tangga kurang dari seminit menunjukkan sebarang abnormaliti pada jantung mereka ketika melakukan ujian tredmil.

  Namun, hampir 58% pesakit yang memerlukan masa lebih 90 saat untuk menghabiskan ujuan menaiki tangga dicatatkan mempunyai fungsi jantung yang abnormal.

  Ini bermaksud, hampir separuh daripada subjek yang mengambil masa lebih daripada 1.5 minit dalam ujian ini mempunyai jantung yang tidak sihat!

  Patutkah saya mencuba ujian menaiki tangga?

  kesihatan jantung

  Pertama sekali, anda perlu tahu bahawa ujian ini bukanlah pengganti sebarang ujian fizikal yang dilakukan oleh doktor di hospital.

  Kajian yang Dr. Peteiro jalankan ini bertujuan untuk mencari cara yang mudah, pantas dan murah untuk menguji kesihatan jantung dan bukannya untuk menggantikan ujian yang sedia ada.

  Selain itu, ujian ringkas ini boleh dilakukan untuk menentukan sama ada anda perlu berjumpa doktor untuk pemeriksaan lanjut ataupun tidak.

  Malah, ujian ini juga dapat membantu orang awam untuk memantau kesihatan sendiri di rumah. Ia amat berguna untuk membantu anda mengenal pasti tanda-tanda awal penyakit kardiovaskular supaya boleh dicegah lebih awal.

  Tetapi, jika anda boleh menaiki tangga lebih pantas dari 1.5 minit, itu bukan bermaksud anda bebas daripada sebarang penyakit jantung ya!

  Selain itu, senaman ini mungkin berbahaya kepada mereka yang mempunyai masalah untuk mengimbang badan atau lemah lutut, bahu, tapak kaki atau buku lali.

  Mereka yang mempunyai penyakit paru-paru juga tidak digalakkan untuk melakukan ujian ini.

  Jantung sihat dengan senaman dan diet yang sesuai

  kesihatan jantung

  Keputusan anda teruk semasa melakukan ujian menaiki tangga? Jangan risau. Mungkin masih belum terlambat untuk anda bertindak menjaga kesihatan jantung.

  Sebagai permulaan, pastikan anda mendapat tidur yang cukup, kurangkan stres dalam kehidupan seharian dan bersenam supaya kesihatan jantung menjadi lebih baik.

  Selain senaman, diet serta jumlah pergerakan anda setiap hari turut memainkan peranan yang penting untuk kesihatan jantung anda.

  Tinggalkan makanan bergoreng, berlemak dan berkolesterol tinggi. Sebaiknya, cuba makan makanan yang dikukus, dipanggang atau dibakar supaya anda dapat mengurangkan pengambilan garam dalam diet seharian.

  Elakkan tabiat buruk seperti merokok, minum minuman keras dan makan makanan segera supaya anda tidak akan berdepan dengan sebarang masalah pada masa hadapan.

  Paling penting, elakkan duduk terlalu lama. Tahukah anda, orang dewasa yang menghabiskan masa sepanjang hari dengan duduk lebih berisiko untuk meninggal dunia disebabkan penyakit jantung?

  Jika anda mempunyai kerja yang sedentari, cuba bangun sekali-sekala dan regangkan badan anda ya! Banyak penyakit yang boleh dielakkan jika kita aktif bergerak setiap hari.

  Kesimpulan

  Jika anda risau mengenai kesihatan jantung anda, mungkin anda boleh cuba aktiviti ini pada masa lapang.

  Kalau anda mengambil masa lebih daripada 1.5 minit untuk menaiki tangga, cepat-cepatlah berjumpa doktor untuk pemeriksaan lanjut ya!

  Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

  Sumber Rujukan
  1. ACE. 2017. 5 Things to Know About Metabolic Equivalents. May 23. Accessed January 26, 2021. https://www.acefitness.org/education-and-resources/professional/expert-articles/6434/5-things-to-know-about-metabolic-equivalents/.
  2. European Society of Cardiology. 2018. Performance on exercise test predicts risk of death from cardiovascular disease and cancer. December 6. Accessed January 26, 2021. https://www.escardio.org/The-ESC/Press-Office/Press-releases/Performance-on-exercise-test-predicts-risk-of-death-from-cardiovascular-disease-and-cancer.
  3. European Society of Cardiology. 2020. Test your heart health by climbing stairs. December 11. Accessed January 26, 2021. https://www.escardio.org/The-ESC/Press-Office/Press-releases/Test-your-heart-health-by-climbing-stairs.
  4. Harvard Health Publishing. 2014. Fast way to improve heart and muscle fitness. April. Accessed January 26, 2021. https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/fast-way-to-improve-heart-and-muscle-fitness.
  5. Heart Foundation. n.d. Keeping your heart healthy. Accessed January 26, 2021. https://www.heartfoundation.org.au/heart-health-education/keeping-your-heart-healthy.
  6. Study Finds. 2020. How to tell if your heart is in good health: Can you climb 4 flights of stairs in 90 seconds? December 11. Accessed January 26, 2021. https://www.studyfinds.org/heart-health-good-climb-four-flights-stairs-90-seconds/.

   

  Gambar penulisbadge
  Ditulis oleh Fatin Zahra Disemak pada 05/05/2021
  Disemak secara perubatan oleh Dr. Ahmad Wazir Aiman