Ciuman Bibir Ke Bibir Boleh Jadi Punca Terkena Pneumonia? Hati-hati Dengan Sakit Radang Peparu Ini

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Diterbitkan pada 11/11/2020 . 3 minit bacaan
Share now

Pernahkah anda dengar mengenai penyakit pneumonia? Pneumonia bukanlah satu perkataan yang asing lagi tatkala negara kita dibadai wabak COVID-19.

Tetapi, apakah maksud sebenar pneumonia? Untuk pengetahuan anda, pneumonia ialah sejenis jangkitan yang boleh menyebabkan inflamasi pada bahagian kantung udara atau alveoli di sebelah atau kedua-dua belah paru-paru.

Kantung udara ini akan dipenuhi dengan cecair atau nanah yang akan menyebabkan pesakit mengalami batuk berkahak atau batuk bernanah. Selain itu, pesakit juga akan mengalami kesukaran untuk bernafas.

Penyakit pneumonia boleh berlaku disebabkan banyak perkara. Namun, ia selalunya disebabkan oleh jangkitan bakteria dan virus. Ia boleh menjangkiti sesiapa sahaja tidak mengira umur.

Tetapi, bolehkah pneumonia berjangkit dari satu individu ke individu yang lain? Jika rakan anda menghidap pneumonia, adakah penyakit tersebut boleh menjangkiti anda? 

Sempena Hari Pneumonia Sedunia pada 12 November ini, kami sediakan artikel mengenai punca dan cara untuk mengelak penyakit radang paru-paru ini.

Penyebab utama pneumonia

penyakit pneumonia

Kuman yang menyebabkan pneumonia selalunya memasuki badan kita melalui saluran pernafasan.

Seseorang yang dijangkiti pneumonia mempunyai kuman pada bahagian tekak dan hidung mereka yang boleh disebarkan kepada individu lain tatkala batuk atau bersin.

Jika titisan air ini terkena sesuatu objek, maka individu lain yang menyentuhnya akan dijangkiti kuman penyebab pneumonia sekiranya mereka bertindak menyentuh mulut atau hidung mereka.

Pendek kata, transmisi jangkitan pneumonia agak serupa dengan COVID-19. Ini kerana virus yang menyebabkan pesakit COVID-19 boleh menyebabkan pneumonia.

Oleh sebab itu, anda boleh hentikan penyebaran pneumonia dengan cara kerap membasuh tangan, lebih-lebih lagi setelah menyentuh mulut atau hidung sebelum makan.

Faktor risiko lain untuk pneumonia adalah:

 1. Berada di hospital- Anda lebih berisiko untuk menghidap pneumonia jika dimasukkan ke dalam ICU, lebih-lebih lagi jika anda menggunakan mesin ventilator.
 2. Penyakit kronik- Individu yang mempunyai asma, COPD (chronic obstructive pulmonary disease) atau penyakit jantung lebih berisiko untuk menghidap pneumonia.
 3. Merokok- Tabiat merokok boleh merosakkan sistem pertahanan semula jadi badan terhadap jangkitan bakteria atau virus yang menyebabkan pneumonia.
 4. Sistem imun yang lemah- Pesakit HIV/AIDS, individu yang pernah melakukan pemindahan organ atau sedang melakukan kemoterapi juga berisiko untuk menghidap pneumonia.

Bolehkah penyakit pneumonia berjangkit melalui ciuman?

penyakit pneumonia

Ciuman mempunyai banyak kebaikannya yang tersendiri. Di samping dapat mengeratkan hubungan suami isteri, kajian mendapati pasangan yang sering berkongsi ciuman mempunyai pertalian emosi yang lebih kuat.

Mereka juga kurang tertekan kerana ciuman boleh membuatkan pasangan rasa gembira dan tenang. Semua ini adalah disebabkan oleh sejenis bahan kimia yang dirembeskan oleh otak saat seseorang itu bercumbu.

Namun, jika pasangan anda jatuh sakit, mungkin anda boleh elakkan daripada mencium mereka buat seketika. Ini kerana, bakteria dan virus di dalam air liur seseorang boleh merebak dan menjangkiti orang lain melalui ciuman.

Ada beberapa jenis penyakit berjangkit yang boleh menjangkiti anda melalui ciuman. Antaranya ialah:

 • Demam- Banyak virus boleh menyebabkan kita demam. Seseorang individu boleh dijangkiti demam jika tersentuh cecair atau mukus yang dikeluarkan daripada hidung dan tekak pesakit
 • Herpes- Virus herpes boleh menjangkiti anda melalui ciuman lebih-lebih lagi jika ada luka pada kawasan mulut pesakit yang mempunyai virus ini
 • Hepatitis B- Virus ini boleh disebarkan melalui ciuman. Sama seperti herpes, risiko untuk anda dijangkiti Hepatitis b lebih tinggi jika ada luka di dalam mulut anda
 • Penyakit meningococcal- Penyakit yang boleh membawa maut ini boleh menjangkiti orang lain menerusi ciuman. Walau bagaimanapun, hanya ciuman dari mulut ke mulut sahaja yang boleh meningkatkan risiko jangkitan meningococcal
 • Gigi reput- Untuk pengetahuan anda, bakteria yang menyebabkan gigi reput boleh disebarkan melalui ciuman! Oleh sebab itu, perhatikan anak anda terutama sekali bayi yang baru lahir. Jangan biarkan orang asing mencium mulut bayi anda sewenang-wenangnya!

Bagaimana anda boleh elakkan penyakit pneumonia?

penyakit pneumonia

Ada beberapa langkah yang boleh dilakukan untuk mengelakkan diri daripada dijangkiti pneumonia:

 1. Pastikan anda sekeluarga mengambil vaksinasi- Ada beberapa jenis vaksinasi yang boleh mengelakkan pneumonia.
 2. Jaga kebersihan- Pastikan anda sentiasa membasuh tangan ataupun menggunakan hand sanitiser untuk melindungi diri daripada jangkitan virus dan bakteria.
 3. Jangan merokok- Merokok boleh buatkan badan anda lebih lemah dan mudah dijangkiti virus.
 4. Kuatkan sistem imun- Pastikan anda tidur dengan cukup, bersenam secara berkala dan makan makanan yang sihat.

Walaupun ciuman boleh menyebarkan penyakit, itu tidak bermaksud anda tidak boleh bercium langsung! Untuk pengetahuan anda, kebanyakan virus atau bakteria tidak boleh disebarkan melalui ciuman.

Malah, risiko untuk anda mengalami jangkitan serius disebabkan ciuman juga amat rendah. Tambahan lagi, ciuman mempunyai banyak manfaatnya yang tersendiri terhadap emosi anda dan pasangan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy
Rujukan

Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

Sakit Mata Boleh Berjangkit? Ini Sebab Mengapa Tak Boleh Pandang Orang Yang Ada Keradangan Mata!

Sakit mata, dikenali juga sebagai konjunktivitis adalah keradangan atau jangkitan pada membran telus yang melapisi kelopak dan menutupi bahagian mata putih.

Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Nisreen Nadiah
Gaya Hidup Sihat, Kesihatan Mata 04/09/2020 . 3 minit bacaan

Ada Diabetes? Ambil Suntikan Flu Bagi Elak Risiko MAUT, Penting Terutama Ketika COVID-19!

Jika anda merupakan pesakit diabtes, anda perlu ambil vaksin flu dalam masa terdekat ini. Tanpa suntikan flu ini, akan berlaku komplikasi yang lebih buruk!

Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
Diabetes, Pusat Kesihatan 20/08/2020 . 3 minit bacaan

Benarkah Jika Kerap Mandi Malam Boleh Buat Paru-Paru Berair? Ini Jawapannya!

Pasti anda selalu mendengar cakap orang tua-tua tentang mandi malam yang dikatakan boleh menyebabkan paru paru berair. Kalau dengar, jangan percaya ya!

Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Fatin Zahra
Kesihatan A-Z, Kesihatan A-Z 17/08/2020 . 3 minit bacaan

Tibi Dan Pneumonia, Gejala Yang Sama Tapi 2 Penyakit Berbeza, Mana Satu Lebih Bahaya?

Jangkitan kuman paru-paru boleh membawa maut jika tidak dirawat. Namun, apakah perbezaan penyakit tibi dan radang paru-paru? Mana satukah yang lagi bahaya?

Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Gabriel Tang Pei Yung
Ditulis oleh Nana Muhammad
Kesihatan A-Z, Kesihatan A-Z 20/07/2020 . 3 minit bacaan

Artikel lain untuk anda

jangkitan bakteria

Ibu, Kalau Anak Demam, Jangan Pandai-pandai Bagi Antibiotik! Ada 17 Risiko Pada Si Manja

Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
Diterbitkan pada 12/11/2020 . 3 minit bacaan
gastroenteritis virus

Jus Anggur Boleh Rawat Masalah Sakit Perut, Berkesan Ke Kalau Minum?

Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Asyikin Md Isa
Diterbitkan pada 11/11/2020 . 3 minit bacaan
jangkitan bakteria

Faraj Berbau Hanyir Selepas Berhubungan Intim? AWAS! Ini Tanda Jangkitan Bakteria

Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Nisreen Nadiah
Diterbitkan pada 24/09/2020 . 3 minit bacaan
paru-paru kotor

10 Pekerjaan Yang Membahayakan Paru-paru, Cuba Periksa Adakah Kerja Anda Tersenarai?

Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Nana Muhammad
Diterbitkan pada 07/09/2020 . 3 minit bacaan