home

Bagaimana kami boleh memperbaikinya?

close
chevron
Artikel ini mengandungi maklumat yang salah dan tidak tepat.
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Artikel ini tidak menyediakan info selengkapnya
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Hmm... Saya ada soalan!
chevron

Kami tidak boleh menawarkan khidmat nasihat kesihatan peribadi, tapi kami mengalu-alukan pendapat anda! Sila isi kotak di bawah.

wanring-icon
Jika anda mengalami kecemasan, sila hubungi pihak kecemasan atau lawati bilik kecemasan terdekat dengan kadar segera.

Adakah Pesakit Jantung Boleh Berpuasa?

Adakah Pesakit Jantung Boleh Berpuasa?

Kebanyakan orang sakit, masih mahu berpuasa pada bulan Ramadan, walaupun mengalami penyakit kronik, seperti penyakit jantung. Jadi bolehkah pesakit jantung berpuasa pada bulan Ramadhan? Apakah kesan berpuasa terhadap pesakit jantung?

Apakah kesan buruk puasa terhadap pesakit jantung?

Terdapat pelbagai kajian berkaitan dengan penyakit jantung dan berpuasa. Namun hingga kini, tiada kajian menyatakan atau mencari kesan buruk yang dialami oleh para pesakit jantung jika berpuasa.

Salah satunya dijelaskan pada kajian yang dilakukan selama 10 tahun di Qatar. Kajian ini mengajak seramai 2,160 pesakit yang mengalami kegagalan jantung yang kemudian diperhatikan keadaan fizikalnya selama berpuasa. Seterusnya, hasil kajian menyatakan bahawa berpuasa tidak mempunyai kesan buruk bagi fungsi jantung dan kesihatan organ lain.

Manfaat puasa bagi pesakit jantung

Ternyata puasa bermanfaat bagi orang yang mengalami sakit jantung. Dalam beberapa kajian mendapati bahawa ada peningkatan kadar kolesterol baik sebanyak 30-40% pada pesakit jantung. Ini membuatkan kadar lemak total pesakit lebih baik dan risiko komplikasi tidak terlalu tinggi. Bukan itu sahaja, dilaporkan juga status pemakanan pesakit jantung hampir semua berubah ke arah yang normal.

Kesan baik tersebut mungkin terjadi kerana selama bulan Ramadan pesakit jantung mengalami perubahan pola pemakanan. Mereka lebih mengawal pengambilan makanan ke dalam tubuh serta mengatur hidangan dan jadual makan setiap hari, sehingga diharapkan para pesakit yang mengalami sakit jantung boleh meneruskan pola pemakanan ketika berpuasa, walaupun selepas bulan Ramadan.

Jadi, adakah pesakit jantung boleh berpuasa?

Walaupun dilaporkan jika puasa tidak menimbulkan kesan sampingan yang buruk terhadap pesakit yang mengalami sakit jantung, tetapi ia masih bergantung kepada keadaan fizikal masing-masing. Pesakit yang mempunyai keadaan jantung yang sangat lemah, lebih baik untuk tidak ikut berpuasa.

Oleh kerana itu, sebelum memutuskan sama ada anda berpuasa atau tidak, sebaiknya lakukan pemeriksaan dan bincangkan dulu perkara ini kepada doktor anda. Doktor akan memberikan pertimbangan sama ada anda lebih baik berpuasa atau tidak.

Sementara itu, bagi pesakit yang mempunyai sejarah sakit jantung namun tekanan darahnya sentiasa terkawal dengan baik, maka dibenarkan untuk menjalani puasa di bulan Ramadan. Namun, jangan lupakan ubat-ubatan yang perlu diambil ketika anda berpuasa.

Panduan berpuasa bagi pesakit jantung

Bila seseorang mengalami sakit jantung memutuskan untuk berpuasa, maka perkara yang harus diberi perhatian adalah pengaturan hidangan serta pemilihan makanan yang tepat. Salah satu tujuan utama pesakit jantung berpuasa adalah untuk menurunkan jumlah lemak total pada darahnya dan menormalkan berat badannya.

Oleh itu, sebaiknya sebelum berpuasa anda berjumpa dengan ahli gizi dan dokter jantung anda.

Hello Health Group tidak menyediakan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

health-tool-icon

Kalkulator BMI

Guna kalkulator ini untuk mengira Indeks Jisim Badan (BMI) dan semak tahap kesihatan berat badan anda. Anda juga boleh menyemak BMI anak.

Lelaki

Wanita

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Sumber Rujukan

Mousavi, M., Mirkarimi, S., Rahmani, G., Hosseinzadeh, E. and Salahi, N. (2014). Ramadan Fast in Patients With Coronary Artery Disease. Iranian Red Crescent Medical Journal, 16(12).

The British Journal of Cardiology. (2017). Islam and the cardiovascular patient – pragmatism in practice. [online] Available at: https://bjcardio.co.uk/2013/07/islam-and-the-cardiovascular-patient-pragmatism-in-practice/ [Accessed 31 May 2017].

Impact of religious Ramadan fasting on cardiovascular disease: a systematic review of the literature. (2017). Current Medical Research and Opinion, [online] p. Available at:http://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1185/03007995.2013.774270  [Accessed 31 May 2017].

Chamsi-Pasha, H., Ahmed, W. and Al-Shaibi, K. (2014). The cardiac patient during Ramadan and Hajj. Journal of the Saudi Heart Association, 26(4), pp.212-215.

Chamsi-Pasha, H. and Chamsi-Pasha, M. (2016). The cardiac patient in Ramadan. Avicenna Journal of Medicine, 6(2), p.33.

Esciencecentral.org. (2017). OMICS Group : eBooks :: Atrial Fibrillation and Chronic Kidney Disease. [online] Available at: https://www.esciencecentral.org/ebooks/effects-of-ramadan-fasting/ramadan-fasting-and-cardiovascular-disease.php  [Accessed 31 May 2017].

Gambar penulisbadge
Ditulis oleh Farah Aziz Disemak pada 15/11/2019
Disemak secara perubatan oleh Panel Perubatan Hello Doktor