What are your concerns?

close
Inaccurate
Hard to understand
Other
ask-doctor-icon

Tanya Doktor Secara Percuma

Jadi yang terawal untuk berkongsi pandangan anda kepada Hello Doktor

Tahukah Anda Apa Khasiat Buah Anggur?

  Tahukah Anda Apa Khasiat Buah Anggur?

  Anggur adalah buah pilihan apabila ingin membuat hidangan kepada tetamu kerana rupa dan warnanya yang cantik. Di sebalik kecantikan itu, buah ini sebenarnya juga kaya dengan pelbagai khasiat kesihatan. Jom kenali apakah khasiat buah anggur.

  Untuk mendapatkan lebih banyak info berkenaan Pemakanan Sihat, anda boleh klik di sini.

  Bongkar khasiat buah anggur

  1. Anggur kaya dengan nutrisi terutamanya vitamin C dan K

  Vitamin C adalah antioksidan yang penting bagi badan. Ia membantu meningkatkan sistem ketahanan badan.

  Vitamin K pula bertanggungjawab ke atas beberapa fungsi termasuk kesihatan tulang, penyembuhan luka dan pembekuan darah.

  2. Khasiat buah anggur: Antioksidan

  Seperti banyak buah-buahan lain, anggur juga kaya dengan antioksidan yang membantu mencegah penyakit kronik seperti kencing manis, kanser dan penyakit jantung.

  Kandungan antioksidan paling tinggi pada kulit dan bijinya. Oleh sebab itu, kebanyakan kajian tentang buah ini akan menjadikan kulit dan bijinya sebagai sampel.

  Antara antioksidan yang ada adalah vitamin C, beta-carotene, resveratrol, quercetin, lutein, lycopene dan ellagic acid.

  khasiat buah anggur

  3. Baik untuk kesihatan jantung

  Kandungan potassium dalam buah ini membantu merendahkan tekanan darah. Anggur juga didapati boleh mengurangkan kadar kolesterol dalam darah.

  Dua faktor ini, tekanan darah dan kolesterol merupakan risiko utama kepada penyakit jantung. Mengawal dua faktor risiko ini membantu mencegah penyakit jantung.

  4. Khasiat buah anggur: Merawat sembelit

  Anggur adalah sangat efektif dalam menangani sembelit.

  Ia kaya dengan serat tidak larut air yang membantu membentuk najis yang lembut dan sihat bagi memudahkan proses membuang air besar.

  5. Merangsang sistem imun

  Kaya dengan flavinoid, mineral dan vitamin, buah ini mampu merangsang sistem imun anda.

  Antara vitamin yang terkandung dalam buah anggur adalah vitamin A, C dan K. Apabila sistem imun menjadi kuat, anda lebih kurang dijangkiti demam, selesema atau penyakit lain.

  khasiat buah anggur

  6. Khasiat buah anggur: Meningkatkan memori, mood dan perhatian

  Walaupun ia tidak membuatkan anda menjadi bijak dalam sekelip mata, mengambil anggur secara berkala boleh membantu meningkatkan memori, mood dan fokus.

  Kandungan resveratrol didakwa bertanggungjawab memberikan khasiat ini.

  Tapi, jika makan sahaja tanpa usaha, ia tidak akan memberikan apa-apa manfaat kerana ia berfungsi hanya sebagai pembantu sahaja.

  health-tool-icon

  Kalkulator BMR

  Guna kalkulator pengambilan kalori ini untuk menentukan keperluan kalori seharian yang anda perlu, berdasarkan tinggi, berat, umur dan tahap aktiviti anda.

  Lelaki

  Wanita

  Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

  Sumber Rujukan

  FoodData Central Search Results. https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/174683/nutrients. Accessed on September 18, 2018.

  Pisoschi, A. M., & Pop, A. (2015). The role of antioxidants in the chemistry of oxidative stress: A review. European journal of medicinal chemistry, 97, 55–74. https://doi.org/10.1016/j.ejmech.2015.04.040. Accessed on September 18, 2018.

  Sabra, A., Netticadan, T., & Wijekoon, C. (2021). Grape bioactive molecules, and the potential health benefits in reducing the risk of heart diseases. Food chemistry: X, 12, 100149. https://doi.org/10.1016/j.fochx.2021.100149. Accessed on September 18, 2018.

  GI Search. https://glycemicindex.com/gi-search/?food_name=grapes&product_category=&country=&gi=&gi_filter=&serving_size_(g)=&serving_size_(g)_filter=&carbs_per_serve_(g)=&carbs_per_serve_(g)_filter=%E2%89%B7=&gl_filter=. Accessed on September 18, 2018.

  Patel, A. K., Davis, A., Rodriguez, M. E., Agron, S., & Hackam, A. S. (2016). Protective effects of a grape-supplemented diet in a mouse model of retinal degeneration. Nutrition (Burbank, Los Angeles County, Calif.), 32(3), 384–390. https://doi.org/10.1016/j.nut.2015.09.017. Accessed on September 18, 2018.

  Gambar penulisbadge
  Ditulis oleh Muhamad Firdaus Rahim Disemak pada 12/08/2022
  Disemak secara perubatan oleh Dr. Aisyah Syahira Abdul Hamid
  Next article: